Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Slovenský trenér Kozák: Bude plný stadion, emoce a věřím, že i dobrý fotbal

Přestože má slovenská fotbalová reprezentace v poslední době lepší výsledky než český národní tým a na žebříčku FIFA je o 21 míst výše, kouč Ján Kozák si nemyslí, že by před vzájemným zápasem v Lize národů měla být jednoznačným favoritem. Podle čtyřiašedesátiletého bývalého československého reprezentanta má soupeř kvalitní hráče a na klubové úrovni je daleko výše. Přímý přenos utkání sledujte v sobotu od 14:35 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Trenér slovenské fotbalové reprezentace Ján Kozák
zdroj: AP autor: Geert Vanden Wijngaert

"Před úvodním hvizdem se namluví všelicos, ale důležitý je zápas, dění na hřišti. Co se týká klubové úrovně, český fotbal je daleko před slovenským. Když mistr hraje přímo ve skupině Ligy mistrů, tak to o něčem svědčí. Česká mužstva také hrají dlouhodobě ve skupině Evropské ligy," řekl Kozák, jehož tým se na sobotní duel v Trnavě připravuje v Senci.

"Češi mají hodně hráčů v zahraničí - ať už v italské lize, v bundeslize, ve španělské mají brankáře. Nedaří se jim stabilizovat kádr tak, jak si to žádá, ale to už je jejich problém. Co se týče kvality hráčů, tak ta je vysoká," doplnil Kozák.

Nadcházející derby s bývalým federálním partnerem má pro něj velký náboj, neboť na začátku 80. let hrával za Duklu Praha. "Mám velmi dobré vzpomínky na Prahu, na Duklu, na spoluhráče, na reprezentaci. Něčeho jsme dosáhli, ať už jsme skončili třetí na mistrovství Evropy v Itálii, nebo účast na mistrovství světa o dva roky později. Na kluky velmi rád vzpomínám. Bylo to krásné období, možná i tím, že jsme byli mladší," pokračoval Kozák.

"Teď je to trošku jiné, protože jsme se rozdělili. Jsem nicméně rád, že takové zápasy můžeme hrát. V Trnavě bude plný stadion, emoce a věřím, že i dobrý fotbal. O to jde," dodal Kozák, který za československou reprezentaci hrával v letech 1976 až 1984.

Slováci budou mít v sobotu těžší roli v tom, že Čechy poprvé povede Jaroslav Šilhavý. "Utkání bude mít svá specifika hlavně z toho pohledu, že když přijde nový trenér k mužstvu, neviděli jsme žádné utkání, ve kterém by výběr koučoval. Jsme ochuzeni o tyto informace. Na druhou stranu má Šilhavý svůj rukopis, jejž zanechal v týmech, které vedl v minulosti. Například naposledy ve Slavii. Má za sebou úspěchy. Říká se, že je to Brücknerovo dítě, což je česká trenérská legenda," uvedl asistent slovenského kouče Štefan Tarkovič.

"Má solidně nastavenou komunikaci. Vybral si hráče, z toho můžeme očekávat nějaké složení. Velmi těžko můžeme předpokládat, s jakým taktickým záměrem nastoupí. My se spíš budeme soustředit sami na sebe, abychom se prosadili svými zbraněmi," zakončil Tarkovič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články