Mistrovství světa v kopané, nebo rasismu? Před šampionátem v Rusku panují obavy

Pár dnů před vypuknutím fotbalového mistrovství světa v Rusku se kromě očekávaných sportovních výkonů hovoří také o bezpečnosti, kvalitě služeb a chování fanoušků. Obava panuje z jejich možného rasistického chování. Příčinou jsou incidenty, jichž se ruští milovníci kopané na stadionech dopouští.

Rasistické nadávky fanoušků během přípravného zápasu Ruska s Francií jen krátce před šampionátem potrestala FIFA pokutou 30 tisíc švýcarských franků pro ruský národní svaz. „Rasismus v ruském fotbale samozřejmě existuje. Není o čem pochybovat,“ přiznala Natalia Judinová z neziskové organizace SOVA, která se zabývá monitoringem nacionalismu a rasismu.

Organizátoři šampionátu však tvrdí, že kritika je neoprávněná. „Kdosi s tím záměrně přišel, ale nijak to neodpovídá stavu naší společnosti,“ ubezpečuje Alexej Sorokin z organizačního výboru šampionátu.

Faktem je, že případů, kdy se ruští fanoušci projevují rasisticky, není málo. Moskevské kluby Torpedo a Spartak vyfasovaly tresty kvůli urážkám hráčů tmavé pleti. Fanoušci Zenitu Petrohrad dokonce poslali vedení ligy petici s požadavkem, aby týmy nesměly podepisovat smlouvy s černošskými hráči nebo fotbalisty, kteří se hlásí k sexuálním menšinám.

Události: Ruští fotbaloví fanoušci a rasismus (zdroj: ČT24)

„Barva Zenitu není černá“

Nigerijský fotbalista Bryan Idowu, který v Petrohradu hrál, se s rasismem setkal. „Jeden fanoušek mi řekl, že v klubových barvách Zenitu není černá,“ svěřil se. V Permu, kde nastupuje nyní, byl dokonce opakovaně vystaven agresi kvůli barvě pleti - a to mimo hřiště: „Poznal jsem to konkrétně v metru, když jsem cestoval sám, vždycky mi kontrolovali tašku.“

Ruští fanoušci se jako problematičtí nechápou. Prý nejsou o nic horší než v jiných zemích.„Proč bychom napadali anglické nebo brazilské fanoušky? Naopak, všichni lidé jsou naši bratři, a pokud vím, v Rusku není rasismus tak vyhrocený,“ prohlásil fanoušek moskevského Spartaku Oleg Mochanjuk.

Moskevská agentura Fotbal proti rasismu zaznamenala v poslední sezoně 92 případů projevů rasismu na stadionech. Organizátoři šampionátu vzkazují, že udělali maximum a k incidentům by nemělo dojít. Ruští fanoušci však zahraničním hostům vzkazují, aby se chovali slušně a neprovokovali.

Vydáno pod