Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Pavlenka: V Německu jsem se otrkal, už nepůsobím tak nervózně

První soutěžní start v reprezentaci, první soutěžní vítězství. K úplné spokojenosti chybělo brankáři Jiřímu Pavlenkovi snad jen čisté konto, které si v posledních dvou bundesligových zápasech připsal v dresu Werderu Brémy. Během kvalifikačního duelu na půdě Ázerbájdžánu příliš práce neměl a inkasoval pouze z diskutabilní penalty.     

Brankář Jiří Pavlenka se snaží chytit penaltu v zápase proti Ázerbájdžánu
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Bývalý brankář Slavie Praha a Baníku Ostrava sice vystihl směr, ale na dobře umístěnou střelu Izmailova nedosáhl. "Ráno jsme se dívali na videa hráčů, kteří by mohli eventuálně kopat pokutový kop. Trošku člověk i věděl, ale nechtěl jsem mu to nějak usnadnit, že bych šel hned na stranu. Bohužel jsem na to nedosáhl," litoval Pavlenka.

Přestože šlo o premiérový soutěžní start v dresu národního týmu, nebyl pětadvacetiletý gólman příliš nervózní. "Bral jsem to jako každé jiné utkání. Tím, že jsem se otrkal v Německu, už nepůsobím tak nervózně," uvedl Pavlenka.

Příliš možností předvést své umění neměl, domácí hráči jej moc neprověřili. "Neměli tam nic. Kdybychom proměnili šance, asi by se ten zápas vyvíjel úplně jinak," doplnil.

Na brankářském postu panuje v české reprezentaci silná konkurence. O post jedničky se vedle Pavlenky a Tomáše Vaclíka, jenž odchytal většinu kvalifikace, uchází také Tomáš Koubek z francouzského Rennes. "Všichni, co tady jsme, chytáme kvalitní ligy. Pak už záleží na trenérovi, jak se rozhodne. Tomáš Vaclík byl jedničkou, všichni jsme to respektovali a podporovali jsme ho," odmítl Pavlenka přehnanou rivalitu.

"To, že se mu (Vaclíkovi, pozn. autora) nepodařil jeden duel, neznamená, že o tu pozici přišel. Náš tým v kvalifikaci mnohokrát podržel. Já musím podávat hlavně dobré výkony v klubu, abych pozvánku dostal, pak už záleží na trenérovi," dodal.

V Brémách, kam před sezonou přestoupil ze Slavie, se Pavlenkovi daří. Chválený byl zejména po derby v Hamburku, které skončilo bezbrankovou remízou. "Říkal mi i trenér gólmanů, že tohle utkání je hodně sledované a že se mám předvést, abych ukázal několika milionům fanoušků, co umím. Tak snad se mi to trochu podařilo," řekl rodák z Hlučína.

Pavlenka si v bundeslize postupně zvyká na nový styl fotbalu, jenž je rychlejší a musí v něm čelit technicky vyspělejším hráčům. Dál jej posouvají i konzultace s trenérem brankářů po každém střetnutí. Během několika kol navíc přesvědčil fotbalové fanoušky o svých kvalitách.

Ilustrační foto

"Člověk je rád, když mu lidi dají najevo, že udělal něco dobře. Rozhodně by to však bylo příjemnější, kdybychom zápasy zvládli výsledkově," připomněl nelichotivou pozici Werderu v tabulce. Nachází se na předposledním místě se 4 body za stejný počet remíz při skóre 3:7.

Defenziva severoněmeckému celku funguje obstojně, horší je to s útokem, což zavinilo i zranění klíčového střelce Maxe Kruseho. "Max je velice šikovný hráč, určitě nám chybí, ale jsou tam i jiní. Ve spoustě utkání jsme si vytvořili třeba tři stoprocentní šance. Je škoda, že jsme je neproměnili. Asi bychom se teď bavili o jiných příčkách," zakončil Pavlenka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články