Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Česká devatenáctka nestačila na Skoty a v Toulonu skončila čtvrtá

Toulon (Francie) – Čeští fotbaloví reprezentanti do 19 let sice vstoupili do turnaje v Toulonu na výbornou, když skupinou prošli jak nůž máslem, závěrečná klání však českým mladíkům už zdaleka tolik nevyšla. Po semifinálové porážce s Pobřežím slonoviny přišla další prohra i v utkání o třetí místo. Češi podlehli Skotům 0:3 a turnaj zakončili na "bramborové" příčce.

První možnost měli Češi hned v úvodu utkání po standardní situaci. Míč propadl k Františku Čechovi, který však z ostrého úhlu nepropálil brankáře Skotů. Z následného rohu zkoušel štěstí Sadílek, ani jemu však střela nesedla podle představ. České šance se množily, ani Šašinka ale gól nedal.

V desáté minutě přišla nebezpečná akce i na druhé straně. Tvrdou střelu na českou branku vyslal hráč bundesligového Lipska Oliver Burke, brankář Jedlička si ale poradil. Pak šancí na obou stranách ubylo. Do další se dostal až ve třicáté minutě opět skotský kapitán Burke. Jeho hlavičku ovšem Jedlička zachytil.

Vzápětí pálil z dobré pozice Havelka, potvrdil však, že nepatří mezi vyhlášené kanonýry, a míč z jeho kopačky proletěl – i s přispěním skotského gólmana - nad brankovou konstrukci.

Druhý poločas začal únikem Graiciara. Jeho snaha skončila až pádem v pokutovém území. Rozhodčí však zůstal klidný a penaltu nepískal. Vzápětí udeřilo na druhé polovině hřiště, když brankáře Jedličku krásnou střelou překonal Ryan Hardie.

Hardie mohl o pár minut později přidat i druhou branku, na poslední chvíli mu ale zkazil radost Holík, který se vložil do přihrávky, jež mířila na skotského střelce. Obrovskou příležitost poté zahodili Češi, kteří si vůbec neporadili s protiútokem 3 na 1, a tak opět udeřilo na druhé straně. Po zmatcích v české obraně se prosadil Wighton.

V závěru ještě stačili Češi zahodit několik slibných šancí a gól nakonec dokázali dát jen do vlastní branky, když se v nastaveném čase nešťastně trefil za záda brankáře Jedličky Granečný.

"Ve středu pole a kombinačně jsme soupeře po většinu času přehrávali a také jsme měli daleko víc střeleckých pokusů. Bohužel, málo důrazu a nepřesnost nás připravily o lepší výsledek," uvedl trénér týmu Jan Suchopárek. "Zatímco Skotové dali ze čtyř střel tři góly, my jsme z jedenácti nebo dvanácti pokusů trefili branku dvakrát," přidal.

Skotům vyšla odplata

Skotům tak vyšla odplata za úvodní utkání na turnaji, ve kterém je čeští mladíci porazili 3:2. Poté si poradili 2:0 s Indonésií a první místo ve skupině si zajistili bezbrankovou remízou s Brazílií. V semifinále pak devatenáctka prohrála 1:2 s Pobřežím slonoviny.

"V posledních třech zápasech jsme dali jenom jeden gól, přitom situací před soupeřovou brankou jsme měli dost, ale naše hra v předfinální a finální fázi byla nepřesná a nedůrazná," řekl Suchopárek. "Na tom musíme před evropským šampionátem ještě zapracovat. Budeme k tomu mít pár dní," dodal.

Na mistrovství Evropy se český celek představí poprvé od zisku stříbra v roce 2011. Do šampionátu v Gruzii vstoupí Suchopárkův výběr 2. července zápasem se Švédskem, poté ho čeká Portugalsko a na závěr domácí reprezentace. Ve druhé skupině jsou Německo, Anglie, Bulharsko a Nizozemsko, do semifinále postoupí dva týmy. 

Skotsko - ČR 3:0 (1:0) Branky: 44. Hardie, 58. Wighton, 80.+3 vlastní Granečný.

Sestava ČR: Jedlička - Holík, Čech (71. Novotný), Chaluš (41. Král), Granečný - Lingr (63. Hlavatý), Mareček (41. Tischler), Havelka, Sadílek - Graiciar, Šašinka. Trenér: Suchopárek. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články