Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

České fotbalisty prověří v březnu Skotsko

Praha – Prvním soupeřem českých fotbalistů v roce 2016 bude 24. března Skotsko. Svěřenci Pavla Vrby se s ním utkají v Praze na zatím blíže nespecifikovaném stadionu. O pět dní později se národní tým střetne ve Stockholmu se Švédskem.

Radující se čeští fotbalisté
zdroj: ČTK/AP

"Hledali jsme soupeře, kteří nás prověří před mistrovstvím Evropy. Březnový dvojzápas je poslední zkouškou před závěrečným soustředěním v Rakousku a Skotsko i Švédsko mají sílu a kvalitu. Budou to velmi dobré testy se vším všudy," uvedl reprezentační trenér.

Češi se od roku 1993 utkali se Skotskem už šestkrát a prohráli jediný zápas v přípravě v roce 2010 (0:1). Naposledy se oba celky střetly v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2012. Doma reprezentanti vyhráli 1:0, venku remizovali 2:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští fotbalisté se v březnu vedle Švédska utkají i se Skotskem

Vrba velké experimenty v nominaci nechystá. "Určitě už nepovoláme nějakých čtyři pět nových hráčů… Zároveň neříkám, že v nominaci nemůže být někdo, kdo překvapí na začátku jarní sezony. Ale nebude to o zkoušení spousty hráčů, chceme mužstvo spíš stabilizovat s výhledem pro Euro," řekl Vrba.

Skotsko má být testem před Eurem, ale i před kvalifikací o postup na MS, v níž se Češi střetnou mimo jiné také se Severním Irskem. "Skotsko je typologicky podobným týmem, také proto pro nás bude dobré vyzkoušet si nyní konfrontaci s ostrovním fotbalem. Švédsko zase bude startovat na mistrovství Evropy, což jasně vypovídá o jeho síle," podotkl Vrba.

Skotsko v nedávno skončené kvalifikaci ME skončilo ve skupině D na čtvrtém místě za Německem, Polskem a Irskem s 15 získanými body z deseti zápasů a nedostalo se ani do baráže. Naopak Švédsko, opírající se o hvězdného kapitána Zlatana Ibrahimoviče, ve skupině G obsadilo třetí pozici za Rakouskem a Ruskem s 18 získanými body a v barážovém dvojutkání vyřadilo Dánsko. Švédové na ME v základní skupině vyzvou Belgii, Itálii a Irsko.

Nejméně jeden přípravný duel plánuje reprezentace sehrát také na přelomu května a června na herním soustředění v Rakousku, generálku na ME, na němž se český tým střetne se Španělskem, Chorvatskem a Tureckem, obstará týden před šampionátem utkání na domácí půdě zatím také s neurčeným soupeřem.

Zdroj
ČTK, fotbal.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články