Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Lavičku s jednadvacítkou čeká zrádná premiéra proti Maltě

Praha - Nový trenér české jednadvacítky Vítězslav Lavička poprvé povede své svěřence do kvalifikačního utkání o mistrovství Evropy. V Jablonci jej čeká souboj proti Maltě a očekává se, že česká lvíčata z něj získají tři body. Jednadvacítka sice nad svým pátečním soupeřem v šesti zápasech pokaždé vyhrála a nedostala ani gól, souboje seniorské reprezentace s Maltou ale málokdy byly jasnou záležitostí. Lavičkův výběr, který ještě ve zcela novém složení nesehrál ani jedno utkání, tak stojí před ošemetným úkolem. Přímý přenos sledujte od 17:50 na ČT sport a na našem webu.

Lavička, který po domácím Euru nahradil Jakuba Dovalila, má k dispozici kompletní tým včetně čtyř krajánků. Mezi ně patří i teprve sedmnáctiletý Václav Černý. Pokud záložník Ajaxu nastoupí, připíše si odchovanec Příbrami další výrazný milník v kariéře. Nedávno totiž poprvé nastoupil za první tým Ajaxu a o pár dní později proti Jablonci pro změnu zažil debut v evropských pohárech. 

Jestli Černý nastoupí proti Maltě, stane se nejmladším reprezentantem do 21 let v historii. Rekordmanem je Michal Švec, jenž nastoupil v roce 2005 ve věku 18 let a 6 dnů. Pokud se Černý dostane do hry v pátek Jablonci, bude mu 17 let a 322 dnů. Na rekord tak má celkem tři pokusy, protože nejmladším "lvíčetem" bude i v případě startu v následujícím utkání s Lotyšskem i poté v říjnové kvalifikaci proti Černé Hoře.

Zatímco českou jednadvacítku proti Maltě čeká první kvalifikační zápas, soupeř už odehrál dvě utkání. Remizoval s Moldavskem (0:0) a porazil 2:1 Lotyšsko, proti kterému Lavičkův výběr nastoupí v úterý. "Malta papírově nepatří mezi velké týmy, ale je to velmi houževnatý celek. Co jsme viděli, tak sází na individuální kvalitu a šikovnost hráčů v ofenzivě," uvedl český kouč.

S přípravou na soupeře mu pomáhal i manažer seniorské reprezentace Dušan Fitzel, který tři roky vedl maltský národní tým a byl tam také u projektu fotbalových akademií. "Využili jsme jeho znalostí a maltskou jednadvacítku jsme probrali. Doplnili jsme si tak výsledný balíček informací," prohlásil Lavička.

Zápas v Jablonci začne v pátek v 18 hodin a český výběr v něm bude hájit neporazitelnost proti Maltě. Vyhrál totiž všech šest dosavadních zápasů, navíc s vysokým skóre 21:0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články