Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Do Ruska přes Německo. Los MS Čechům přisoudil mistry světa

Petrohrad - Jestli chtějí čeští fotbalisté jistotu postupu na mistrovství světa v Rusku v roce 2018, musejí ve skupině skončit před mistry světa z Německa. Rozhodl o tom los v Petrohradu, který Čechům přisoudil poměrně přijatelnou skupinu. Reprezentace se kromě Německa postaví také Severnímu Irsku, Norsku, Ázerbajdžánu a San Marinu. 

Oliver Bierhoff vytáhl při losu kvalifikace MS 2018 Českou republiku
zdroj: REUTERS autor: Stringer

Na šampionát postoupí přímo jen vítězové devíti skupin. Osm nejlepších celků na druhých místech se utká v baráži o zbylé čtyři letenky do Ruska. Evropská část kvalifikace začne v září 2016 a skončí o rok později v listopadu, kdy se hraje baráž.

"Mám z tohoto losu lepší pocit než po vylosování současné kvalifikace o Euro, tam máme skupinu obtížnější. Je to samozřejmě na první pohled jasné. Hlavním favoritem je Německo, našimi největšími soupeři o druhé místo jsou Norsko a Severní Irsko. Dopředu se nedá říct, že to tak určitě bude, ale jistě máme na to hrát o druhé místo," řekl trenér Pavel Vrba. Ten se losu v Konstantinovském paláci osobně zúčastnil s manažerem týmu Dušanem Fitzelem a technickým vedoucím Jaroslavem Dudlem.

Zatímco na evropském šampionátu ještě český tým v samostatné historii nikdy nechyběl, nástrahy náročnější kvalifikace na mistrovství světa překonal pouze jednou. Reprezentace se na MS představila jen v roce 2006 v Německu, kde navzdory velkým očekáváním vypadla už ve skupině.

Český celek byl při losu evropské části kvalifikace nasazen do druhého výkonnostního koše a měl jistotu, že se vyhne bývalému federálnímu partnerovi Slovensku, finalistům světového šampionátu 2006 Itálii s Francií či nedávnému přemožiteli z evropské kvalifikace Islandu.

Trenér Německa Joachim Löw o losu kvalifikace MS

Joachim Löw"Jsme v zajímavé skupině s dobrými soupeři, los se nám líbí. Česká republika, Norsko a Severní Irsko jsou velmi ambiciózní týmy a v minulých letech měly vždy velmi dobré výsledky. Je jasné, že jako úřadující mistři světa chceme být ve skupině první a také že jsme favorité." 

Bývalý německý útočník Oliver Bierhoff vytáhl lístek se jménem českého týmu jako třetí a přisoudil ho do skupiny C. O pár chvil později pak k reprezentantům přiřadil obhájce titulu z Německa, kteří triumfovali na loňském šampionátu v Brazílii.

Češi naposledy s Německem hráli v roce 2007 v kvalifikaci mistrovství Evropy a díky vítězství 3:0 v Mnichově vyhráli skupinu. Doma předtím podlehli 1:2, naopak na evropském šampionátu 2004 ve skupině stejným poměrem zvítězili. Památná je hlavně porážka 1:2 po prodloužení ve finále Eura 1996, zápas rozhodl dvěma brankami právě Bierhoff. Od památného bělehradského triumfu ve finále ME 1976 vyhrál československý a český celek jen dva z 15 vzájemných duelů, zároveň ale zvítězil ve dvou z posledních tří měření sil.

Kvůli neúčasti Ruska v kvalifikaci jsou dvě skupiny pětičlenné. Velmoci Anglie, Francie, Německo, Itálie, Španělsko a Nizozemsko ale měly už před losem jistotu, že budou zařazeny do šestičlenných skupin, aby odehrály více zápasů a tím se zvýšila hodnota televizních přenosů.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi se v kvalifikaci MS střetnou s Německem

Se Severními Irskem se reprezentanti v samostatné historii utkali čtyřikrát. V kvalifikaci o světový šampionát 2010 se zrodily dvě bezbrankové remízy, v kvalifikaci o MS 2002 Češi oba duely vyhráli.

Norsko bylo vloni v březnu prvním soupeřem národního týmu pod vedením kouče Vrby a zápas v Edenu skončil 2:2. V srpnu 2011 Češi utrpěli rovněž v přípravě v Oslu vysokou porážku 0:3, v listopadu 2005 ale proti Norům vybojovali v baráži po dvou výhrách premiérový postup na světový šampionát v samostatné historii.

S Ázerbájdžánem reprezentace prohrála na podzim 2009 na turnaji v SAE 0:2, kouči Michalu Bílkovi ale při jeho tehdejší turnajové premiéře scházela většina opor. Se San Marinem Češi hráli ve dvou po sobě jdoucích kvalifikacích o ME 2008 a MS 2010. Oba domácí zápasy vyhráli 7:0 a oba venkovní 3:0.

"Zkušenost mám jako trenér národního týmu pouze s Norskem, se kterým jsme hráli přátelák, který nám ale moc nevyšel. Ze slovenské reprezentace pak pamatuji zápasy s Německem a San Marinem," uvedl Vrba, který v minulosti dělal asistenta u slovenské reprezentace.

Kvůli neúčasti Ruska v kvalifikaci je sedm skupin šestičlenných a dvě pětičlenné. Velmoci Anglie, Francie, Německo, Itálie, Španělsko a Nizozemsko měly už před losem jistotu, že budou zařazeny do šestičlenných skupin, aby odehrály více zápasů a tím se zvýšila hodnota televizních přenosů. Nejsilnější se jeví skupina A, v níž figuruje soupeř českého celku z kvalifikace ME Nizozemsko, Francie či Švédsko. Ve skupině G jsou spolu dva nedávní mistři světa Španělé a Italové.

Los evropské části kvalifikace MS v Rusku 2018

Skupina A: Nizozemsko, Francie, Švédsko, Bulharsko, Bělorusko, Lucembursko
Skupina B: Portugalsko, Švýcarsko, Maďarsko, Faerské ostrovy, Lotyšsko, Andorra
Skupina C: Německo, Česká republika, Severní Irsko, Norsko, Ázerbajdžán, San Marino
Skupina D: Wales, Rakousko, Srbsko, Irsko, Moldavsko, Gruzie
Skupina E: Rumunsko, Dánsko, Polsko, Černá Hora, Arménie, Kazachstán
Skupina F: Anglie, Slovensko, Skotsko, Slovinsko, Litva, Malta
Skupina G: Španělsko, Itálie, Albánie, Izrael, Makedonie, Lichtenštejnsko
Skupina H: Belgie, Bosna a Hercegovina, Řecko, Estonsko, Kypr
Skupina I: Chorvatsko, Island, Ukrajina, Turecko, Finsko

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články