Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jablonecký Šabala: Proti Česku musíme vyhrát

Jablonec - Lotyšský fotbalista Valerijs Šabala neskrývá, že nadcházející zápas s Českou republikou v kvalifikaci na Euro pro něj bude prestižní. Dvacetiletý útočník totiž od ledna působí v Jablonci a má o českém fotbale dobrý přehled. Fandí Tomáši Rosickému a z domácí ligy ho zaujal sparťan Lukáš Vácha. Tým kouče Pavla Vrby považuje za favorita, Lotyši ale podle něj budou hrát na výhru, aby si udrželi naději na postup.

Valerijs Šabala (vpravo)
zdroj: AP autor: Roman Koksarov

"Zápasy v národním týmu jsou speciální už samy o sobě, protože ročně jich hrajete jen sedm osm. Proti Česku to pro mě samozřejmě bude zvláštní v tom, protože hraju tady v české lize," řekl Šabala.

V Jablonci má za spoluhráče několik českých reprezentantů. V aktuální nominaci trenéra Vrby figuruje zatím jen záložník Martin Pospíšil, národním týmem ale prošli i Tomáš Hübschman, Jan Kopic či Filip Novák. "Občas se s nimi o tom (zápase) bavím. S Tomášem Hübschmanem, Tomášem Čížkem i dalšími. Vtipkujeme, dobíráme si jeden druhého. Jsme z jednoho týmu a každý chce vyhrát," uvedl Šabala s úsměvem.

Češi ho čtyřmi výhrami v úvodu kvalifikace překvapili. "Když jsme hráli s Tureckem, tak jsme před zápasem koukali, jak hrál český tým v Turecku. Musím říct, že je to pro mě překvapení, jak teď Češi hrají, že získali dvanáct bodů, protože v několika minulých letech nebyli v kvalifikaci tak dobří," prohlásil. "Mají mladý tým, opět se zvedají. Mám možnost poznat českou ligu, český fotbal a je vidět, že se zlepšuje," dodal.

Lotyšsko naopak z prvních čtyř zápasů kvalifikace získalo jen bod a v zápase v Edenu potřebuje uspět. "Chceme dál bojovat o postup. Abychom v tom mohli pokračovat, potřebujeme vyhrát. Pokud prohrajeme, myslím, že ztratíme šance na postup. Takže budeme hrát na tři body. Je jasné, že Češi jsou favoritem, ale před zápasem ještě nikdo neprohrál," podotkl Šabala.


Za Jablonec zatím odehrál jen šest soutěžních duelů, dvakrát už se ale potkal s českými reprezentanty ze Sparty. Jednou v lize a jednou v poháru. "Ze Sparty ze mi líbil Vácha, který je silný na míči a dobře drží svou pozici ve středu pole. To je jeden z hráčů, o kterých můžu našemu reprezentačnímu kouči říci, abychom si na něj dali pozor," řekl Šabala.

"Možná se mě trenéři našeho národního týmu na něco zeptají, ale na ligovém zápase se Spartou se tu byli podívat lidé z lotyšské federace. Myslím, že mají dobrý obrázek o české lize, znají hráče," podotkl. "Samozřejmě pro mě může být výhoda, že znám české hráče, vím, jaké mají přednosti. Ale není to jen o hráčích Sparty. Viděl jsem soupisku a je tam hodně kvalitních hráčů z dobrých lig jako Německo, Anglie," doplnil.

Nejraději má záložníka Rosického. "Odmalička jsem fanouškem Arsenalu, takže ho znám velmi dobře. Koukám na každý zápas Arsenalu, pokud to jde. Tomáš je velký hráč, hvězda, nejen z českého pohledu. Zná ho celý svět," řekl Šabala. "My takové hvězdy nemáme. Nemůže spoléhat na individuální schopnosti, musíme hrát jako tým. Jedině tak můžeme něco uhrát proti velkým týmům, jako je český," dodal Šabala, který v Jablonci hostuje z Brugg a zatím v jeho dresu dal dva góly v úvodním duelu jara na Slovácku.

V lotyšské nominaci je s šesti brankami druhým nejlepším střelcem. Na podzim nastoupil ve všech čtyřech kvalifikačních utkáních a proti Turecku zajistil gólem remízu 1:1. "Skórovat proti Česku není sen, ale cíl. Teď jsem čtyři ligové zápasy nedal gól, takže jsem se dostal pod tlak. Když jako útočník nedáváte góly, není to dobré. Budu se snažit skórovat proti Česku a pak v tom pokračovat po návratu do Jablonce. Když dlouho nedáte gól, potřebujete skórovat, abyste si zase začal víc věřit," dodal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články