Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Holeš: Euro je nejvíc, čeho můžu v tomhle věku dosáhnout

Praha – V jednadvaceti letech patří obránce Tomáš Holeš k nepostradatelným oporám prvoligového Hradce Králové. Ve svém mateřském klubu pravý bek odehrál již více než šedesát ligových a pohárových zápasů a na podzim letošního ročníku v sestavě posledního celku Synot ligy dokonce nechyběl ani minutu. Stejně se zabydlel i v reprezentaci do 21 let a živí naději na start na domácím evropském šampionátu. "Pro moji věkovou kategorii je to největší akce, na kterou se můžu dostat. Reprezentace je nejvíc, něco úplně jiného než zápasy v klubu," těší se Holeš.

Tomáš Holeš
zdroj: fotbalovalvicata.cz

Reprezentační obránce poprvé zakusil kouzlo soutěžního zápasu ve východočeské Poličce, kde nastupoval od svých osmi let v místní přípravce. Přes Svitavy nakonec zamířil do Hradce Králové. S ním dokázal ve starším dorostu získat v roce 2011 mistrovský titul. "Byl to nejsilnější zážitek, protože se to v Hradci předtím naposledy podařilo před dvaadvaceti lety," vrací se o několik let zpět.

O rok později již pronikl do prvního mužstva hradeckých "Votroků", když odehrál dvanáct zápasů jarní části sezony 2011/2012. V té nadcházející se již usadil v týmu od jejího počátku a brzy se dočkal také premiérové branky. Skórovat se mu podařilo v srpnovém domácím utkání s Baníkem Ostrava, a zajistil tak svému celku bod za remízu 1:1.

O několik dní později pak Holeš, kterému se do té doby jakékoli pozvánky do reprezentačních výběrů vyhýbaly, obdržel své první pozvání do týmu Jakuba Dovalila. Debut v dresu "lvíčat" prožil v kvalifikačním utkání s Walesem, které odehrál celé a přispěl k jednoznačné výhře 5:0.

Češi pak v baráži o postup na závěrečný turnaj do Izraele vyzvali Rusy a hradecký obránce dostal příležitost v odvetném utkání na soupeřově půdě. Reprezentanti sice po domácí prohře 0:2 a remíze 2:2 z Ruska na Euro nedosáhli, přesto Tomáš Holeš na svoji příležitost rád vzpomíná. "Sice se to tehdy nepodařilo, ale byl to velmi emotivní zápas," dodává.

Pro ročník 2013/2014 neudrželi Východočeši prvoligovou příslušnost a o svůj návrat na výsluní museli bojovat ve FNL. Holeš sice kvůli problémům se zády vynechal polovinu sezony, ale výsledné druhé místo za Českými Budějovicemi znamenalo pro Hradec i Holeše po roce opět návrat do nejvyšší domácí soutěže.

A v té si Holeš počíná s bravurou, když na podzim odehrál kompletní porci 16 zápasů a na hřišti nechyběl ani minutu. To se nikomu z jeho spoluhráčů nepodařilo. Navíc si v zápasech počínal velmi slušně, když inkasoval jedinou žlutou kartu.

Profil Tomáše Holeše
zdroj: Fotbalovalvicata.cz
Zdroj
Fotbalovalvicata.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články