Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Klubové dilema: Reprezentační prestiž, ale i riziko

Praha – Česká fotbalová reprezentace narazí ve svém posledním kvalifikačním utkání tohoto roku na Island. Pro její hráče je nominace především prestižní záležitostí, pro fotbalové kluby ale jejich účast na reprezentačním utkání představuje spíše riziko. Pokud tedy fotbalisty v brzké době neplánují prodat.

Radost českých fotbalistů
zdroj: AP autor: Alexei Filippov

Pro nejvíc hráčů sáhl kouč Pavel Vrba do kádru Sparty a do plzeňské Viktorie. Jenže pro kluby samotné má tahle reprezentační mince dvě strany. "Výhody má klub pouze v případě, že chce dobře prodat mladé hráče do zahraničí. Fotbalista se národnímu mužstvu zhodnocuje. Čím víc má startů, tím je jeho hodnota na trhu vyšší," vysvětluje šéfredaktor časopisu Hattrick Pavel Procházka.

Zcela opačný pohled na věc pak mají světové velkokluby, které půjčují do reprezentace své slavné opory. "V jejich zájmu není hráče někde ukazovat. Každý reprezentační sraz pro ně znamená riziko, že se jim hráč zraní a nebude odvádět maximum pro klub," tvrdí hráčský agent Viktor Kolář.

Za uvolňování reprezentantů dostávají kluby od roku 2012 tzv. solidární platby od mezinárodní fotbalové federace FIFA. Pro případ zranění musí být všichni hráči, kteří přijedou na reprezentační sraz, pojištění ve svém klubu. "Klub má volbu, že si je buď pojistí sám nebo si je smluvně zaváže tím, že se hráči pojistí proti úrazu sami," říká Dušan Fitzel z české fotbalové asociace.

Pokud se hráč zraní na víc než 28 dní, platí mu FIFA po zbytek léčby odškodnění. Peníze dostává klub a z nich pak na základě smlouvy svého maroda vyplácí. "FIFA proplácí pouze dočasná zranění, ne trvalá zranění, resp. fotbalovou smrt. Výše plnění je maximálně 7,5 milionů euro a FIFA nevyplácí déle než 365 dnů," doplňuje Kolář.

Kompenzaci musí hráč zdanit, stejně jako svůj obvyklý plat. Ve chvíli, kdy začne fotbalista znovu trénovat nebo mu v klubu skončí profesionální smlouva, přestává FIFA klubu platit.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbaloví reprezentanti a pojistky
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články