Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Gólové hody. Česko v Kazachstánu zvítězilo 4:2

Astana - I bez kapitána Tomáše Rosického si česká reprezentace dokázala poradit v utkání proti Kazachstánu a potvrdila tak skvělý start do kvalifikace na mistrovství Evropy. Český tým již po hodině hry vedl 3:0 zásluhou gólů tří sparťanů - Dočkala, Lafaty a Krejčího. Kazachstán korigoval z rohového kopu a hrozil z protiútoků, na 4:1 však pojistil střídající Tomáš Necid. Domácí ještě v nastavení snížili na konečných 2:4, ovšem na tříbodovém zisku národního týmu se již nic nezměnilo.

Radost českých fotbalistů
zdroj: AP autor: Alexei Filippov

Česká reprezentace se v utkání proti Kazachstánu musela obejít od začátku bez zraněného kapitána Tomáše Rosického, který v zápase s Tureckem utrpěl zranění lýtka a nestihl se doléčit. V základní sestavě jej nahradil Daniel Kolář, jinak jedenáctka národního týmu byla nezměněná oproti vítězství v Istanbulu.

Češi se v počátcích utkání snažili držet míč a tvořit hru, nicméně domácí byli aktivní v napadání až na úrovni obranné čtyřky. Národní tým měl problémy při zpracování a rychlé kombinaci, ani Kazachstánu se však po českých ztrátách nedařilo dostat se k ohrožení Čechovy brány.

Obraz hry tak byl poměrně neurovnaný a první pokus na Sidelnikovovu bránu Češi vyslali až ve třinácté minutě. Jenže ihned šlo o pokus úspěšný. Michal Kadlec z pozice stopera pronikl bez ohrožení až do útočné třetiny, chtěl si narazit s Kolářem, jenže míč se dostal pouze ke kazašským bránícím hráčům. Ti si jej však nezpracovali, balon se tak odrazil znovu k plzeňskému hráči, který předal Dočkalovi. A sparťanský záložník zpoza vápna vyslal přesnou přízemní střelu, na niž Sidelnikovova pravá ruka nedosáhla.

České fotbalisty však vstřelená branka příliš nezklidnila, nedokázali dlouhodobě uzavřít svého soupeře na jeho vlastní polovině. Kazaši se sice postupem času více unavovali, přesto ale dokázali vyrážet do nebezpečných protiútoků, jen nedokázali v závěru situace vyřešit lépe, ať už co se týče přesnosti střel či finálních přihrávek.

Už se zdálo, že do konce poločasu reprezentace nevyšle jedinou další střelu na bránu, když Lafata přidal druhý gól. Odražená střela po nakrátko rozehraném rohovém kopu se dostala až k Limberskému, který napodruhé vyslal křižný centr za vysunující se obranu Kazachstánu. Za ní zůstala spousta českých útočících hráčů, ne však Kadeřábek, který si míč zpracoval, předal Lafatovi na střed a útočník Sparty se do prázdné brány nemýlil.

Do druhé půle pak čeští fotbalisté vkročili tak, jak tu první opustili - vstřeleným gólem. Deset minut po změně stran vyslal před pravým krajem vápna Dočkal míč na Krejčího, jenž si zaběhl ke vzdálenější tyči a bez problému překonal Sidelnikova z prvního doteku.

Zřejmě pod dojmem, že už nemají co ztratit, se hráči Kazachstánu začali pouštět častěji do útočných příležitostí. Nutno přiznat, že velkou měrou byly také umožněny polevenou koncentrací ze strany bránících hráčů, kteří často neudrželi dobrou organizaci v defenzivě.

Dočkal sice ještě prověřil Sidelnikova tvrdou ranou, poté se však již projevovali hlavně domácí. Jejich největší šanci spálil hlavičkou Chižničenko, Islamchan poslal tvrdou ránu vedle Čechovy levé tyče, o chvíli později Nusserbajev trefil pouze boční síť. A po rohovém kopu v 84. minutě se Kazachstánu konečně podařilo skórovat, když se po sérii odražených míčů balon dostal k Logviněnkovi, pro něhož již bylo doklepnutí do brány zcela jednoduchou záležitostí.

Čechům se však ještě podařilo zvýšit na 4:1, když se po zpětné přihrávce Limberského výborně zorientoval ve vápně navrátilec do reprezentace Tomáš Necid a prostřelil kazašského gólmana. Tříbrankové vítězství se však nakonec neurodilo, obrana národního týmu totiž v nastavení ještě jednou inkasovala. Kazachstán se znovu prosadil z rohového kopu, znovu u toho byl Logviněnko, jenž v závěru po dobře sehrané situaci hlavou trkl míč za Čecha.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články