Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plašil s Necidem se vrací do reprezentace

Praha – Přestože příprava už je dávno pryč, první možnost předvést se v národním týmu pod vedením trenéra Pavla Vrby dostanou záložník Jaroslav Plašil a útočník Tomáš Necid až nyní. Reprezentačnímu mužstvu by měli pomoci v kvalifikačních zápasech na mistrovství Evropy s Tureckem a Kazachstánem. V nominaci nechybí ani hlavní opory kapitán Tomáš Rosický a Petr Čech, vrací se stoper Tomáš Sivok. 

Je nám líto, video expirovalo.
Vrba nominoval proti Turkům i Plašila s Necidem

Nové tváře v národním dresu vytlačily z nominace záložníky Milana Petrželu, Petra Jiráčka, Tomáše Hořavu a stopera Ondřeje Mazucha, kteří byli součástí týmu během vítězného vstupu do kvalifikace proti Nizozemsku.

"Nějaké změny nastaly, nějací hráči ve svých klubech trošku ztratili, naopak jiní začali hrát víc. To platí pro Sivoka nebo Plašila s Necidem, kteří si v klubech vytvořili pozici, hrávají pravidelně. Na rozdíl od Jiráčka nebo Hořavy, kteří hrají minimálně nebo vůbec," řekl Vrba. 

"Plašil si nominaci zasloužil"

Plašil naposledy za národní tým nastoupil vloni v říjnu v kvalifikaci mistrovství světa v Bulharsku, od začátku této sezony se ale v Bordeaux rozehrál k dobrým výkonům. "První půlrok nebyl v nominaci kvůli tomu, že v Itálii dostával málo prostoru. Po příchodu do Bordeaux ožil, podává velmi dobré výkony. Takových hráčů, kteří mají velice silnou pozici v druhém týmu francouzské ligy, není mnoho. Nominaci si zasloužil," uvedl Vrba. 

"Jarda byl samozřejmě příjemně překvapený. Mluvil jsem s ním už na jaře, dokonce jsme jednou přemýšleli, že ho budeme nominovat. Ty diskuse jsme spolu měli," dodal kouč na adresu hráče, který je s 89 starty třetím nejzkušenějším reprezentantem v kádru. 

Plašil proti Černé Hoře
zdroj: ISIFA/LN

"Sázíme na Sivokovy zkušenosti"

Sivok si v reprezentačním dresu naposledy zahrál loni v listopadu v přípravném utkání s Kanadou. Stoper Besiktase Istanbul si pak v lednu poranil koleno, musel na operaci a do hry se vrátil až v této sezoně. 

"Jedním z důvodů bylo, že zná turecké prostředí, zná spoustu hráčů a může nám v tom hodně pomoci. Ale hlavní důvod je, že po půlroce, kdy měl problémy s kolenem, začal hrát pravidelně, odehrál teď čtyři utkání. Sázíme na jeho zkušenosti, které v národním týmu má," podotkl Vrba. 

"Necidova pozice ve Zwolle ukazuje kvalitu"

Necid za reprezentaci nehrál od přípravného zápasu s Izraelem před předloňským Eurem. Vrba ho chtěl zkusit už v červnovém přípravném utkání s Rakouskem, kvůli zranění ho ale nakonec musel z původní nominace vyřadit.

"Zvažovali jsme ho už před USA a Nizozemskem, nakonec jsme se rozhodli jinak. Tentokrát jsme chtěli povolat víc ofenzivních hráčů, proto jsme se rozhodli pro Tomáše. Vytvořil si silnou pozici ve Zwolle, které je třetí v nizozemské lize, což ukazuje kvalitu," konstatoval Vrba. 

Český celek se v nadcházejících dvou zápasech pokusí potvrdit skvělý vstup do evropské kvalifikace, v úvodním duelu skupiny doma nečekaně porazil třetí tým z mistrovství světa Nizozemsko 2:1. Nejprve se představí 10. října v Istanbulu a pak 13. října na umělé trávě v Astaně, oba zápasy bude v přímém přenosu vysílat ČT sport.

NOMINACE ČR:

Brankáři: Petr Čech (Chelsea), Tomáš Vaclík (Basilej), David Bičík (Sparta)      

Obránci: Pavel Kadeřábek (Sparta), Tomáš Sivok (Besiktas Istanbul), Václav Procházka (Plzeň), Radim Řezník (Plzeň), Marek Suchý (Basilej), David Limberský (Plzeň), Daniel Pudil (Watford), Michal Kadlec (Fenerbahce Istanbul)

Záložníci: Jaroslav Plašil (Bordeaux), Tomáš Rosický (Arsenal), Bořek Dočkal (Sparta), Lukáš Vácha (Sparta), Vladimír Darida (Freiburg), Daniel Kolář (Plzeň), Václav Pilař (Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta), Josef Šural (Liberec)

Útočníci: David Lafata (Sparta), Tomáš Necid (Zwolle), Matěj Vydra (Watford)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články