Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Standardní situace - staronová zbraň reprezentace a výsada Vrby i Brücknera

Praha - Jestli mají Pavel Vrba s Karlem Brücknerem jednu oblast, v níž jsou oba mimořádní specialisté, jedná se o nacvičování standardních situací. Z nacvičených mechanismů padla řada gólů české reprezentace v letech Brücknerova působení. V utkání proti Nizozemsku sice gól z české standardní situace nepadl, ale bylo zřejmé, že národní tým by mohl i pod Vrbovým vedením svým soupeřům v tomto ohledu činit značné potíže.

Pavel Vrba s Karlem Brücknerem
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Intenzivní nácvik standardních situací patří do repertoáru mnohých týmů. Přesto jen málo z nich uplatňuje invenční způsoby, jak rozehrát přímý kop, prakticky při každé příležitosti. Na vrcholné klubové úrovni je samozřejmě nemožné při vysokém zápasovém tempu neustále překvapovat své protivníky vtipnými signály. Hlavní práce při nacvičování standardních situací zde spočívá v detailech, které jsou pro netrénované oko diváka těžko postřehnutelné. V důsledku pak divák často ani není schopen ocenit, kolik práce bylo do nácviku situace vloženo - jednoduše proto, že góly z přímých kopů působí ze subjektivního pohledu často velmi obyčejně.

Až na reprezentační úrovni se nápadité standardní situace stávají velkou zbraní. Jednak proto, že mezi jednotlivými zápasy existuje větší časové rozpětí, ale také proto, že zvláště ve vyřazovací fázi šampionátů rozhodují detaily a enormní únava po dlouhé sezoně a náročném programu vede k ztrátě koncentrace.

Není náhodou, že nejvíce pozoruhodně rozehraných kopů na mistrovství světa zaznamenal mistr světa z Německa. Signál proti Alžírsku, kdy Müller schválně zakopl o míč, aby poté dostal zamýšlený lob za zeď soupeře, byl nejpamátnější, byť nakonec neúspěšný. Výhru ve čtvrtfinále nad Francií však rozhodla hlavička Hummelse z přímého kopu, první dvě branky proti Brazílii v semifinále zase padly po rohových kopech.

A neotřelé zahrávání standardních situací nyní prokázala i česká reprezentace. Prakticky při každém rohovém či přímém kopu se zdálo, že se národní tým snaží soupeře jistým způsobem zmást. Hráči například neustále střídali zahrávání rohů a často chodili do nacvičených náběhů do určených prostorů.

Osm minut před koncem byla jedna takováto situace téměř jako ze slabikáře. Darida po krátké rozehrávce z rohu centroval na přední tyč, tam si naběhl Kadeřábek, prodloužil na Procházku a ten z bezprostřední vzdálenosti minul. O sedm minut později se čeští hráči pokusili o další mazaný signál. Zdálo se, že Limberský bude zahrávat centr do pokutového území, nakonec však od míče poodešel. Místo něj zahrál kolmicí na nabíhajícího Daridu Kadlec, jako jediný se z bránících hráčů zorientoval van Persie a nakonec zpětnou přihrávku českého záložníka do malého vápna odvrátil na roh.

V závěrečných fázích zápasu se však zdálo, že pokud některý tým vyhraje, stane se tak jen velmi nepravděpodobně - po standardní situaci či individuální hrubce. "Nakonec jsme vyhráli po chybě soupeře, ale v závěru jsme ze standardek docela hrozili. V posledních deseti minutách jsem si říkal, že kdyby ještě nějaká přišla, tak bylo možné, že bychom vyhráli tímto způsobem," prohlásil brankář Petr Čech.

To, jakým způsobem se nácvik standardních situací povedl, si pochvaloval i střelec prvního gólu Bořek Dočkal. "Dnes se to opravdu povedlo, ze standardek jsme byli nebezpeční," řekl sparťanský záložník. "V podstatě z každé této situace jsme si vypracovali to, co jsme chtěli před tím, než jsme ji zahráli. Proti soupeřům takové kvality je to samozřejmě důležité."

Že by se na standardní situace měl český národní tým zaměřovat ve větší míře než dříve, zaručovalo už jen samotné jmenování Pavla Vrby do funkce. Značná část branek Plzně za Vrbova působení padala po standardních situacích. A trenérův vliv je značný - jeho bývalý kapitán Pavel Horváth nyní ve Viktorii ve funkci asistenta řeší právě i přímé či rohové kopy, na něž tým podle trenéra Koubka pečlivě připravuje.

Velkou roli však u reprezentace hrají i konzultace bývalého kouče národního týmu Karla Brücknera. Ten byl přítomen u týmu přímo i při nynějším reprezentačním srazu. "Do velké míry jsme standardní situace zkoušeli už s panem Vrbou, nyní ještě přišel pan Brückner a přidal k tomu nějaké postřehy. Jeho přítomnost je určitě znát," uznává útočník David Lafata. "Podíleli se na tom všichni. Sedneme si v pěti šesti lidech, kreslíme a bavíme se o tom, co by mohlo platit," popisoval sám Vrba.

"Standardky jsme nacvičovali dlouho," potvrzuje i kapitán Tomáš Rosický, jeden z mála členů dnešní reprezentace, který působil ještě právě pod Brücknerem. "Určitě jste tam jeho rukopis viděli. To je jedna z těch věcí, kterými můžete mančaft jako Nizozemsko překvapit. Škoda, že jsme nevyužili nějakou z nich gólově, ale určitě jsme je tím zaskočili," dodává Rosický.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články