Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vrbův ligový výběr jde na Rakousko. Dobude první výhru?

Olomouc – Reprezentační mužstvo čeká třetí zápas pod vedením Pavla Vrby, v Olomouci narazí v přátelském duelu na Rakušany. Přestože Vrba zatím sbíral u národního týmu pouze remízy 2:2, naposledy proti Finsku bylo znát herní zlepšení a nyní by si bývalý plzeňský kouč chtěl užít i prvního vítězství. Na Rakousko Vrba vyrukuje s jediným legionářem Matějem Vydrou a týmem vyztuženým souhrou hráčů dvou nejlepších českých celků, Plzně a Sparty. Přímý přenos utkání sledujte od 20:15 na ČT sport a našem webu.

"S Norskem to nebylo optimální, ale s Finskem už to nějakou tvář mělo. Byl bych rád, kdybychom pokračovali v tom trendu, v tom, jak jsme odehráli utkání ve Finsku," řekl Vrba. Bývalý trenér Plzně se reprezentačního výběru ujal po Michalu Bílkovi a mnozí bývalého trenéra Plzně vnímali jako spasitele, který má fanouškům vrátit radost ze hry národního týmu.

I přestože v prvních dvou utkáních u reprezentace nedokázal Vrba s relativně slabými soupeři zvítězit, kritika se mu zatím vyhýbá. Fotbalová veřejnost povětšinou uznává, že Vrba potřebuje čas, aby ozkoušel nové tváře a vtiskl hře týmu tvář, kterou tolik postrádal pod Bílkovým vedením. 

"Už dříve jsem říkal, že ten první půlrok beru spíš tak, abychom vyzkoušeli spoustu hráčů a věděli, kdo jak na tom je. Ale byl bych samozřejmě hrozně rád, kdybychom konečně vyhráli. Před kvalifikací je i tohle důležité," dodal Vrba.

Ještě USA a pak už naostro

Souboj s Rakušany bude předposledním testem před podzimním startem kvalifikace mistrovství Evropy, doba hájení tak Vrbovi pomalu, ale jistě končí. Generálku na úvodní soutěžní duel skupiny proti Nizozemsku sehrají Češi 3. září se Spojenými státy americkými.

Trenér Vrba ale již dopředu avizoval, že proti Rakousku dá šanci hráčům z české ligy. "Chtěli jsme vyzkoušet i další hráče, kteří třeba nedostali tolik prostoru. Je spousta takových z ligy, kteří mohou překvapit a být v kádru na podzim. Všichni, co jsou tady, mají šanci," řekl Vrba.

Jediným krajánkem v týmu je útočník Vydra, jinak je v osmnáctičlenném výběru hned osm sparťanů a sedm Plzeňanů. Nováčky jsou obránce Fleišman s Hejdou a záložník Kopic. Kádr pro kvalifikační deuly ale nejspíš bude krystalizovat až na podzim v utkání s USA. "Samozřejmě počítáme i s hráči ze zahraničí, ale když někdo mohl být nominovaný teď, proč by nemohl být i na podzim?" položil řečnickou otázku trenér.

"V podzimní části bude kádr větší, nominace na kvalifikační zápasy bude 20 hráčů do pole a tři brankáři, ne 16 plus dva jako teď. Bude záležet na formě hráčů, jak zvládnou náročný začátek podzimní části, který budou mít," dodal Vrba.

Soupeře má Vrba přečteného, i díky Brücknerovi

O Rakousku má prý Vrba dostatek informací. Osobně sledoval v Innsbrucku soupeřův páteční zápas s Islandem (1:1), navíc může využít poznatky konzultanta Karla Brücknera, který Rakousko vedl v letech 2008 a 2009.

"Pan Brückner zná rakouský fotbal dokonale. Když četl sestavu, tak pomalu u všech hráčů řekl, že ten tam byl i za něj. Doufám, že nám informace dá maximální," uvedl Vrba. "První poločas byl z rakouské strany lepší, po změně stran byl Island aktivnější a ukázal nám možná trochu cestu, jak utkání odehrát," dodal Vrba.

Trenéra rakouské fotbalové reprezentace Marcela Kollera mrzí, že českému celku budou chybět největší hvězdy. Neznamená to ale podle něj, že zápas bude lehčí. Po dvou letošních remízách 1:1 touží Rakušané na Hané zvítězit a naladit se na podzimní vstup do evropské kvalifikace.

"Mrzí mě, že český celek není v nejsilnější sestavě. Rád bych se potkal třeba s brankáři Laštůvkou a Drobným, které jsem vedl v Bochumi," řekl Koller. "Ve chvíli, kdy nejsou Rosický, Čech i další top krajánci, je to oslabení. Ale to, že nenastoupí všechny hvězdy, automaticky neznamená snadnější utkání. To v žádném případě," dodal Koller.

Rakušané, kteří figurují na 40. místě žebříčku FIFA čtyři příčky za českým celkem, jsou v podobné pozici jako Vrbův výběr. Také nestartují na nadcházejícím světovém šampionátu a chystají se na podzimní evropskou kvalifikaci. Na rozdíl od Čechů ale pro ně bude úterní duel už generálkou.

Stejně jako Vrbův tým i Rakušané v obou letošních zápasech remizovali (1:1). "Je to pro nás poslední test. V březnu proti Uruguayi i teď s Islandem jsme se předvedli v dobrém světle, ale chyběl nám větší klid v koncovce. Když tohle zlepšíme, můžeme vyhrát," řekl ofenzivní záložník Zlatko Junuzovic. Rakušanům bude chybět několik opor v čele s největší hvězdou Alabou z Bayernu Mnichov, který je zraněný. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články