Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Druhá remíza pod Vrbou: Češi ve Finsku uhráli výsledek 2:2

Helsinky – Trenér Pavel Vrba i ve druhém utkání na lavičce české fotbalové reprezentace se svým týmem remizoval. Po březnové remíze 2:2 doma s Norskem národní mužstvo uhrálo stejný výsledek také v přípravném duelu ve Finsku. Na stadionu v Helsinkách padly všechny branky v první půli: soupeř dvakrát vedl po dvou trefách Pukkiho, za hosty srovnávali nejprve Vydra a pak Hušbauer. Utkání jste mohli sledovat v podrobné on-line reportáži.

Utkání Finsko - Česko
zdroj: ČTK/AP autor: Markku Ulander

Češi neporazili severského soupeře podeváté za sebou a nedokázali Finům oplatit předloňskou prohru 0:1 z Teplic. V dalším přípravném duelu se Vrbův tým, který se chystá na zářijový start kvalifikace mistrovství Evropy, představí 3. června v Olomouci proti Rakousku.

Vrba nasadil do základní sestavy všech šest sparťanů v týmu, Kadeřábek a Vácha si tak připsali premiérový start za dospělou reprezentaci. Duel dvou celků, které se nedostaly na letošní světový šampionát v Brazílii, od úvodu nabídl ofenzivní podívanou. Jako první zahrozil v sedmé minutě Krejčí, po Daridově přihrávce ale nejprve napálil slovenského rodáka ve finské brance Hradeckého a z dorážky přestřelil.

Při absenci Rosického a brankáře Čecha navlékl kapitánskou pásku stoper Michal Kadlec, v 18. minutě ale příliš štěstí neměl a nechtěně se připletl k úvodní finské trefě. Pukkiho střelu z úhlu přizvedl tak smolně, že nad Vaclíkem prošla do sítě.

Hned za minutu bylo srovnáno. Dočkal našel přihrávkou z pravé strany Vydru, který sám před Hradeckým nezaváhal a svým čtvrtým gólem srovnal. Jenže už za další minutu domácí k radosti nepříliš zaplněného hlediště čtyřicetitisícového olympijského stadionu, kde legendární běžec Emil Zátopek vybojoval v roce 1952 tři olympijská zlata, znovu vedli.

Pukki si naběhl za obranu, využil Vaclíkova podklouznutí a po kličce do strany poslal balon do sítě. Útočník Celticu Glasgow potvrdil, že se mu proti Čechům daří, předloni byl autorem jediného gólu v Teplicích.

Vrbův tým pak po rychlých brejcích přestál dvě finské šance a ještě do pauzy podruhé vyrovnal. V 36. minutě zacentroval z levé strany Limberský a Hušbauer skluzem na zadní tyči dostal míč za Hradeckého. Nejlepší ligový střelec se dočkal premiérové trefy za národní tým a skóroval v pátém soutěžním utkání za sebou.

Lukáš Vácha v souboji s Joelem Pohjanpalem
zdroj: ČTK/AP autor: Markku Ulander

"David Limberský mě hezky našel a dával jsem to do prázdné branky. Byl jsem na správném místě, nechali mě tam samotného vzadu. Je to hezké, že mi to tam padá, škoda, že je konec sezony," řekl Hušbauer.

Vrba v poločase třikrát střídal a jeho svěřenci vstoupili do druhého dějství poměrně velkým tlakem. Chvílemi zamkli soupeře před jeho vápnem, gólovou šanci si ale vytvořili až v 64. minutě, kdy po Kadeřábkově centru hlavou těsně minul střídající Václav Kadlec.

Pavel Vrba po zápase:

"Mrzí mě, že jsme nevyhráli, ale hlavně jsme rád za zlepšený výkon oproti zápasu s Norskem. Musím všechny hráče, nejen nováčky Váchu nebo Kadeřábka, pochválit za jejich aktivitu. Nikdo mě nezklamal, bylo vidět, že chuť hráčů do kombinace je větší než s Norskem. Je vidět, že i hráči z české ligy dokážou hrát na mezinárodní úrovni velmi dobrý fotbal."

Oba týmy se snažily strhnout výhru na svou stranu. Češi si v závěru vynutili výraznou převahu, vítězný gól však už nedali. "Samozřejmě vždy chcete vyhrát, ale myslím, že celkově s tím, co jsme tady předvedli, můžeme být spokojeni. Pořád jsme v nějaké fázi vývinu, do budoucna máme na čem stavět," řekl dnešní kapitán Michal Kadlec.

Vrba si vysvětloval horší koncovku nezkušeností hráčů. "Je to o zkušenostech. Čtyři hráči by mohli hrát ještě za jednadvacítku, sbírají zkušenosti. Čím déle budou v A-mužstvu, tím to pro nás bude výhodnější," řekl Vrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy trenéra Vrby a hráčů po utkání Finsko - Česko

Finsko – ČR 2:2 (2:2)

Branky: 18. a 20. Pukki – 19. Vydra, 36. Hušbauer. Rozhodčí: Drachta – Brandner, Kühr (všichni Rak.). Bez karet. Diváci: 6 547.

Finsko: Hradecky – Sorsa, J. Ojala (89. Heikkilä), Moisander (46. Mäntylä), Raitala – Pohjanpalo (71. M. Väyrynen), Ring, Sparv, Tainio (46. Schüller), P. Hetemaj – Pukki (83. T. Väyrynen). Trenér: Paatelainen.

Česko: Vaclík – Kadeřábek, Suchý (46. Procházka), M. Kadlec, Limberský (66. Pudil) – Vácha, Darida – Dočkal (46. Vaněk), Hušbauer (77. Hořava), L. Krejčí – Vydra (46. V. Kadlec). Trenér: Vrba.

Zdroj
ČT sport, ČTK, YouTube

Hlavní zprávy