Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Štěcha, Váchu a Kadeřábka čeká premiéra pod Vrbou

Praha - Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba povolal pro přípravný zápas ve Finsku tři nováčky. První pozvánku do dospělého národního týmu dostali gólman Marek Štěch a sparťané Lukáš Vácha s Pavlem Kadeřábkem. V osmnáctičlenné nominaci nechybí kapitán Tomáš Rosický. Naopak brankář Petr Čech je kvůli zranění mimo hru.

Pavel Vrba
zdroj: ČT24 autor: Jan Langer

Všichni tři nováčci prošli mládežnickými reprezentacemi včetně jednadvacítky. Vácha premiérovou pozvánkou stylově oslavil dnešní 25. narozeniny, nominaci si stejně jako jeho spoluhráč ze Sparty dvaadvacetiletý Kadeřábek vysloužil díky dobrým výkonům v letenském dresu, v němž oba před pár dny získali mistrovský titul.

"Oba jsou ve Spartě velmi důležití. Kadeřábek je v dnešní době nejlepší pravý bek v lize, už se nám líbil i na podzim. Tu nominaci si zaslouží," řekl Vrba. "Také Vácha předvádí svoji kvalitu. Navíc má dnes narozeniny, tak jsem mu dal takový dárek," usmál se Vrba.

Lukáš Vácha
zdroj: ČTK autor: kammermayer milan

Čtyřiadvacetiletý Štěch v minulosti působil ve Spartě, v uplynulé sezoně chytal ve druholigovém anglickém Yeovilu. Jeho tým skončil poslední v tabulce a sestoupil do třetí ligy, Štěch ale patřil k oporám a nejlépe hodnoceným hráčům.

"Vzhledem k tomu, že někteří brankáři v zahraničí nechytají, si chceme vyzkoušet jiného gólmana. Trochu hrálo roli i to, že se zranil Čech," uvedl Vrba. "Štěch odchytal všechny zápasy v druhé anglické lize. Vím, že jeho klub sestoupil, takže pokud bude chtít zůstat v reprezentaci, měl by změnit dres. Těžko může brankář z třetí anglické ligy reprezentovat," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Vrba nominoval na Finsko tři nováčky

Kouč je rád, že může využít i Rosického. "Tomáš má menší zdravotní problémy, ale chce jet, je na tohle utkání připravený," řekl Vrba. "V sobotu hrají finále Anglického poháru, možná dorazí na sraz o den později. Pro mě je Tomáš hrozně důležitý hráč, s nímž počítáme do zápasů kvalifikace. Takže bych byl rád, kdyby bylo vše v pořádku a mohl nastoupit," dodal.

Lukáš Vácha: "Mám obrovskou radost. Je to jednoznačně nejhezčí období v kariéře, pro tyhle momenty fotbal dělám. Být poprvé povolaný reprezentovat svoji zem v den mých narozenin, nic víc si přát nemůžu.

Pavel Kadeřábek: "S Vrbou jsem mluvil už minulý týden, kdy mi naznačil, že bych mohl jet, ale i tak je to paráda. Ještě v sobotu ve finále poháru porazit Plzeň, získat double a bude to úplně ideální."

Chybí Gebre Selassie, Jiráček i Hübschman

Oproti nominaci na březnovou premiéru s Norskem udělal Vrba osm změn. Z reprezentačních hvězd schází brankář Čech, který je v rekonvalescenci po operaci ramena a sezona pro něj skončila. Zranění léčí i stoper Tomáš Sivok, záložníci Václav Pilař s Adamem Hlouškem či útočník Libor Kozák.

Vrba tentokrát nepovolal záložníka Tomáše Hübschmana z Šachtaru Doněck a Theodora Gebre Selassieho z Brém, stejně jako při trenérově březnové premiéře u národního týmu se nedostalo na středopolaře Petra Jiráčka a Jaroslava Plašila.

Zápas v Helsinkách, který se uskuteční příští středu, bude druhým Vrbovým vystoupením na reprezentační lavičce. V premiéře pod ním národní celek remizoval doma na začátku března 2:2 s Norskem. Pak 3. června čeká tým v Olomouci přípravný duel s Rakouskem. Reprezentace se chystá na zářijový start kvalifikace mistrovství Evropy.

Vrba o vytížení hráčů:

"Nechci, aby někdo hrál dvě minuty, ale aby každý hráč měl možnost ukázat, co v něm je a chci poznat hráče na hřišti. Chápu, že s Norskem mohl být někdo naštvaný, že jsme to prostřídali, ale tyto zápasy jsou právě od toho, abychom zkoušeli. Ale to neznamená, že nechceme vyhrát. Já chci vyhrát každý zápas. Nadále chceme praktikovat útočný styl jaký praktikují třeba Sparta nebo Plzeň a podle toho vybíráme i hráče. Chceme dál vytvářet naši tvář a věřím, že se to do září podaří."

V nominaci na Finy je šest sparťanů a tři Plzeňané, přestože původně Vrba plánoval na duel ve Finsku povolat legionáře a hráče z české ligy chtěl nasadit až po konci ligy proti Rakousku.

"V první fázi jsem říkal, že zápas s Finskem bude pouze o zahraničních hráčích a s Rakouskem o českých hráčích. Ale jelikož je česká liga rozhodnutá, dohodl jsem se Spartou a Plzní, že to udělám trošku jinak. Cítil jsem z obou klubů podporu. Finále poháru se hraje 17. května, Finsko je až potom, takže nebyl problém," uvedl Vrba.

Nominace na přátelské utkání s Finskem:

Brankáři: Tomáš Vaclík, Marek Štěch

Obránci: Pavel Kadeřábek, Václav Procházka, Marek Suchý, David Limberský, Michal Kadlec

Záložníci: Tomáš Rosický, Lukáš Vácha, Vladimír Darida, Josef Hušbauer, Bořek Dočkal, Tomáš Hořava, Ondřej Vaněk, Daniel Pudil, Ladislav Krejčí

Útočníci: Václav Kadlec, Matěj Vydra

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články