Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Pešice o utkání v Maltě: Bylo to pod kontrolou

Ta'Qali (Malta) - Čeští fotbalisté se na mistrovství světa podle očekávání nedostali, avšak alespoň trochu si napravili chuť po nepovedených utkáních s Arménií a Itálií povinným vítězstvím nad Maltou. Nakonec zvítězili 4:1 a premiérově po dlouhých dvanácti letech se v reprezentaci trefil Tomáš Hübschmann.

"Důležité je, že jsme měli zápas pod kontrolou a že jsme hráli dobře. Pomohlo brzké vedení, což hráče zklidnilo, dobře kombinovali a dokázali se dostávat do zakončení. Výpadek jsme měli jen v úvodu druhé půle, kdy jsme si nechali dát zbytečný gól, i když jsme se na to upozorňovali. Ale zase jsme dokázali rychle odpovědět. Celkem to podle mě bylo docela slušné," hodnotil utkání prozatímní trenér národního týmu Josef Pešice.

„Útočníci dali góly, což se v kvalifikaci tolik nedařilo. Dnes dali všichni tři góly, což je pro budoucnost důležité," řekl Pešice. Uvědomuje si však, že větší závěry po utkání na Maltě dělat nelze, jelikož soupeřovi utkání nevyšlo a nepředvedl ideální výkon. "Asi to bylo i sílou soupeře, která nebyla tak veliká. Samozřejmě u nás stále byly chyby, ale jsem spokojený. Ještě spokojenější ale budu, až se nám povede něco podobného také v Bulharsku," připomněl závěrečné utkání kvalifikace v Sofii.

Pešice oproti svému předchůdci Michalu Bílkovi udělal v sestavě několik změn. Kromě vykartovaných či zraněných hráčů nechal jen na lavičce Petra Jiráčka, který se v posledních reprezentačních zápasech spíš trápil a postrádal jistotu. "Nebyl k dispozici Rosický, tak jsme potřebovali do středu pole tvořivé hráče. To je především Pepik Hušbauer a Bořek Dočkal, který dostal přednost před Jiráčkem. To je trochu jiný typ hráče, běhavý, důrazný, který chodí do zakončení," vysvětlil Pešice.

Obnovená sparťanská spolupráce

Václav Kadlec: "Jsem rád, že jsem si zase zahrál s klukama ze Sparty. Hlavně s Lafim. Myslím, že i ve Spartě jsme ukazovali, že spolu nahoře hrát můžeme, tak jsem rád, že jsme to zopakovali i v reprezentaci. Vyhověli jsme si, víme o sobě, víme, co jeden od druhého čekat."

David Lafata: "Nevím, jestli to bylo znát, ale s Hušbim a Bořkem teď hrajeme sedm zápasů, s Vencou Kadlecem jsem odehrál celé jaro. V tom jsme asi měli výhodu. Souhra fungovala."

V základní sestavě týmu bylo hned osm hráčů, kteří ve své kariéře prošli Spartou. Čtyři hráči útočné fáze pak ve Spartě působili či působí v letošní sezoně. "Spolupráce s Lafatou a dalšími sparťany byla dobrá. Víme o sobě, vyhovíme si, víme, co od sebe čekat," pochvaloval si Václav Kadlec, který v současnosti obléká dres Frankfurtu.


Tomáš Hübschman český tým zklidnil hned po třech minutách svou tečovanou ranou, která prošla do brány. Nyní tak prožívá nečekané střelecké období, jelikož se prosadil i před třemi týdny v dresu Šachtaru Doněck v ukrajinské lize proti Vorskle. Přitom předtím byl 19 měsíců bez gólu. "Asi i kvůli tomu gólu za Šachtar mi teď hodně lidí říkalo, že se trefím. Na druhou stranu mě k tomu nikdo netlačil, spousta lidí asi ani neví, že to byl můj první gól za nároďák," mínil Hübschman.

Z gólu měl sice radost, ale své čekání prý nijak zvlášť neprožíval, protože střílení branek nemá v popisu práce. "Od toho tu jsou jiní. Nikdy mi to nevadilo. Nechodil jsem na standardky a z půlky je těžké dát gól. Pro mě je hlavní, aby to fungovalo dozadu, proto jsem to neřešil. Jsem ale samozřejmě rád, že se mi povedlo konečně skórovat, protože to bylo dlouhé čekání," oddechl si Hübschman.

"Jeho návrat byl velmi důležitý. Dokáže si zjednat respekt, plní pokyny, obsazuje střed hřiště. Právě on nám hodně chyběl v zápase s Arménií, kdy jsme prostředek otvírali. Dnes byl zahuštěn dobře," pochválil trenér Pešice autora úvodní branky.

Hübschman potvrdil, že má velmi dobrou střelu z dálky, ke které se však kvůli defenzivní činnosti často nedostává. "Sice mě nabádají k tomu, abych to zkoušel častěji, ale zase je těžké střílet z vápna, když mám zároveň stát před stopery a jistit je. Jsou situace, kdy se to dá, jako třeba dnes, kdy tam byli dva stopeři na jednoho útočníka," dodal.

"Teď mi to ale předpovědělo několik lidí. Naposledy Jarda Drobný, který mi včera řekl, že se trefím. Řekla mi to i manželka, která to normálně nedělá. Jen jsem se smál a říkal, že je to nesmysl. Říkal jsem, že budeme rádi, když tu těsně vyhrajeme, protože to tu nikdo neměl jednoduché. Nikdo mě ale k tomu gólu netlačil, spousta lidí asi ani neví, že to byl můj první gól za nároďák," nedělal si iluze záložník Šachtaru.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články