Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Češi prohráli s Arménií a postup už je v rovině snů

Praha - Česká fotbalová reprezentace v důležitém duelu s Arménií nečekaně prohrála 1:2. Ztráta bodů znamená, že šance na postup na mistrovství světa 2014 se pohybuje už jen v rovině teorií. Češi sice byli lehce lepším týmem, ale stejně jako v předešlých zápasech se hodně trápili v koncovce. Armény poslal do vedení po půlhodině hry Mkrtčjan, v 70. minutě vyrovnal kapitán Rosický, v nastavení ale vrátil Arménii vedení Kazarjan.

Smutný Tomáš Rosický v utkání s Arménií
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Ani ne po minutě hry se k míči dostal Rabušic. Nová reprezentační tvář sklepla Jiráčkovi, který mohl zakončit, ale arménská obrana šanci blokovala. Češi byli dále aktivní a takřka stále u míče, Arméni se k němu dostali v podstatě jen jednou a špatnou přihrávkou o balon vzápětí přišli.

Až v jedenácté minutě se opět Jiráček po skvělé přihrávce Gebre Selassieho ocitl ve velké možnosti otevřít skóre. Jiráčkovi ale míč nesedl. Vzápětí přišla další šance, když Berezovskij vyboxoval balon k Rabušicovi. Ten chtěl skórovat na vzdálenější tyč, ale půlka odkryté brány mu byla málo.

V té chvíli se hrálo výhradně na arménské polovině, kam místo zraněného Özbilize naskočil Hajrapetjan. Po faulu na Limberského pak přišla Plašilova standardka, kterou mohl k zakončení využít Sivok, ale Berezovskij jeho pokus kryl. Protiútoky Arménie většinou nebyly nebezpečné, tedy až do 31. minuty. Kadlec, kterému se pár chvil předtím nepodařil přímý kop, totiž ztratil míč a naservíroval hostům šanci, která se neodmítá. Mkrtčjan zpoza vápna výstavní střelou překonal Čecha, brankář Chelsea neměl absolutně žádnou šanci.

Trenér Michal Bílek: "Vstoupili jsme do utkání dobře, měli jsme tlak, ale všechno létalo kolem branky. Po inkasovaném gólu byla naše hra rozháraná. Ve druhé půli to bylo podobné, tlak jsme měli, ale bylo to takové platonické. Místo toho jsme znovu inkasovali, když jsme šli do rizika, jelikož bod byl pro nás málo. Je to zklamání, protože jsme věděli, že musíme vyhrát, ale to se nepovedlo. Na to, jakou máme v zápasech převahu a jak se hráči nadřou, tak nám chybí efektivita. Stále ale ještě věříme."

Pro svěřence Michala Bílka to byla hodně ledová sprcha, z níž se sbírali jen těžko, zatímco Arménie byla na koni a podnikala v čele s Mchitarjanem další útočné ataky. Češi se chytli až na prahu 40. minuty, po rohu Plašila. Jenže ve vápně byl velký chaos a k zakončení se nikdo nedostal. Přestože rozhodčí Gautier nastavil ještě dvě minuty, srovnání z akce Hušbauera a Rosického Arménce neohrozilo.

Bílek žádnou změnu do druhé půle neudělal, nezměnily se však ani nepříliš povedené Plašilovy centry. Po pěti minutách se ve výrazné možnosti zvýšit objevil Movsisjan, který by býval skvělou přihrávku z brejku u levé tyče stihl, těsně před střelou ale zakopl. V rychlém sledu pak za provinění české strany následovaly žluté karty pro Hušbauera a Rosického, kteří se tak přidali po bok Limberského.

Trenér Vardar Minasjan: "Moc si výhry ceníme. Neřešili jsme, jaký má tento zápas význam pro kvalifikaci. Prostě jsem sem přijeli hrát, vyhrát a oplatit Čechům porážku z domácího prostředí. Pokud bych si měl tipnout, kdo skončí ve skupině druhý, tak teď řeknu samozřejmě Arménie."

Na druhé straně zahrozil Rabušic. Hezky si zpracoval míč a vystřelil, míč šel ale mimo a fotbalistu Liberce vzápětí vystřídal Václav Kadlec. Jenže česká strana se odmlčela a Arméni byli opět na koni. Hlavně nebezpečný roh z 60. minuty mohl zahýbat skóre. Movsisjan dostal přihrávku nakrátko, hodil si míč za sebe a chtěl překvapit Čecha. Balon ale šel jen do boční sítě.

Češi se naopak potýkali s nepřesnými pasy. Bílek stáhl ve 62. minutě Jiráčka a nahradil ho nepřesným Vaňkem, jenže mezitím Limberský signalizoval zdravotní potíže. Ty se nakonec potvrdily a na trávník tak naskočil Suchý. Změnu v sestavě museli udělat i hosté – zraněného Berezovského vystřídal v brance Kasparov.

Utkání Česká republika - Arménie
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Vzepření přišlo až v 70. minutě, kdy Michal Kadlec přihrál Rosickému, který po teči jednoho z Arménů se štěstím srovnal na 1:1. Jenže Arménie neřekla poslední slovo a opět u toho byl Movsisjan. Češi zaspali v obraně a arménský útočník byl před Čechem, který skvěle likvidoval, úplně sám.

Brankář Petr Čech: "Je to kritická situace, protože musíme vyhrát tři zápasy venku a z toho jeden na půdě vicemistrů Evropy. Problémem bylo proměňování šancí. Měli jsme tam hodně střel, šancí a pološancí, bohužel naše efektivita byla velice malá. Naopak soupeř vytěžil z minima maximum."

Pak přišlo v rychlém sledu několik šancí, z nichž největší měl Michal Kadlec, když hlavičkoval těsně nad břevno. Rozhodčí nastavil čtyři minuty a v té třetí přišel smrtící úder. Movsisjan dal do vápna Kazarjanovi. Napoprvé mu to nevyšlo, ale v druhém pokusu už byl úspěšnější. Michal Kadlec se pak ještě snažil míč vykopnout, stalo se tak ale až za brankovou čarou. Fotbalisté jsou tak téměř bez šancí na postup na mitrovství světa. Naději jim dá jen úterní výhra v Itálii.

ČR - Arménie 1:2 (0:1)

Branky: 70. Rosický - 31. Mkrtčjan, 90.+2 Kazarjan. Rozhodčí: Gautier - Annonier, Cano (všichni Fr.). ŽK: Limberský, Hušbauer, Rosický - Özbiliz, Arzumanjan, Movsisjan, Edigarjan. Diváci: 17 628.

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, M. Kadlec, Limberský (64. Suchý) - Rosický, Hušbauer, Plašil, Jiráček (62. Vaněk) - Rabušic (55. V. Kadlec), Kozák. Trenér: Bílek.

Arménie: Berezovskij (69. Kasparov) - Mkojan, Harojan, Arzumanjan, Hovhanisjan (77. Pizzelli) - Mkrtčjan, Artur Edigarjan - Özbiliz (28. Hajrapetjan), Mchitarjan, Kazarjan - Movsisjan. Trenér: Manisjan.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články