Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Kondiční trenér Netscher: Italy jsme přeběhali, s Armény bychom neměli mít problém

Praha – Fotbalový národní tým trénuje pospolu již od pondělí a během víkendu absolvuje dva velmi důležité kvalifikační zápasy proti Itálii a Arménii. Nezbytnou součástí přípravy reprezentace je i kondiční příprava a regenerace, tu má u mužstva na starosti Jan Netscher. Bývalý úspěšný atlet se k realizačnímu týmu připojil před mistrovstvím Evropy v Polsku a na Ukrajině a zákulisí kondiční přípravy reprezentace poodhalil v rozhovoru pro Sportovní zprávy ČT.

Jan Netscher
zdroj: ČT sport

Na krátkém soustředění národního týmu již fotbalisté kondici nabrat nemohou. Jejich fyzická výkonnost záleží spíše na tom, jak mají natrénováno z klubů. Kondiční příprava během reprezentačního srazu se tak soustředí především na regeneraci a velký důraz Netscher klade na individuální přístup k hráčům.

Hned první den soustředění se tak fotbalisté dělí do skupin na základě zátěže, kterou měli o posledním víkendu v klubech. "Máme čtyři skupiny rozdělené podle toho, kdy hráči odehrají poslední zápas. První skupina jsou hráči, kteří odehráli v sobotu část utkání. Ti jsou v pondělí, kdy se scházíme, v podstatě odpočatí a připraveni na plný trénink," popisuje Netscher.

"Druhá skupina jsou ti, kteří v sobotu absolvovali celý zápas a kteří již z té největší únavy jsou venku a stačí jim klasický regenerační trénink. Další skupina jsou hráči, kteří nastoupili v neděli. Ti se sejdou na srazu a v té největší únavě teprve jsou. A čtvrtá skupina teprve v pondělí večer hraje zápas, to znamená, že se k týmu přiřadí až v pondělí v noci a čeká je regenerační trénink až v úterý," doplňuje kondiční trenér reprezentace

Nikdo si neubírá

Individualizované tréninky nejsou pro realizační tým žádnou novinkou a vyjít vstříc konkrétním potřebám jednotlivých hráčů považuje Netscher za samozřejmost. "S tím musíme počítat a podle toho se musí připravovat i tréninky. Rozdělují se na různé skupinky, každý má jinou zátěž a je tam totální tlak na individuální přístup. Kluci už si dokáží říci, co jim vyhovuje a co jim nevyhovuje. Mají za sebou hodně zápasů, takže i oni přispějí svým dílem k regeneraci, jelikož každý ví, co mu vyhovuje," říká bývalý atlet.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Kondiční trenér Jan Netscher

"Někdy před začátkem tréninku přijdou sami hráči a paradoxně řeknou, že místo lehčího tréninku raději absolvují náročnější. Nebo si sami řeknou o nějakou zátěž navíc, než že by to bylo obráceně, aby se z tréninku někdo vymlouval," vypráví Netscher.

Česko patří k běhavým týmům

Česko je podle Netschera fyzicky velmi dobře připraveným týmem a kondiční trenér je na své svěřence očividně hrdý. "Když jsme si rozebrali zápas s Itálií, vyšla tam moc zajímavá čísla. Italy jsme výrazně přeběhali. To znamená, že tým, který se dnes představí na hřišti, je fyzicky velmi dobře připravený a s fyzickou kondicí proti Arménům bychom neměli mít žádný problém," věří Netscher.

"Průměr naběhané vzdálenosti našich hráčů se (v zápase s Itálií) blížil dvanácti kilometrům. Darida naběhal za poločas téměř sedm kilometrů. V průběhu naběhal každý hráč v poli o pět set metrů více než každý Ital. To je, jako bychom hráli čtyřicet minut s jedním hráčem navíc," dokládá svá tvrzení kondiční trenér.

Před zápasem s Arménií podle Netschera žádného z hráčů netrápí vážnější zdravotní obtíže a tým by tak měl být po fyzické stránce připravený na sto procent. "Není tam nic, na co bychom se mohli vymlouvat," říká otevřeně kondiční trenér národního týmu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články