Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Dánové vypráskali reprezentaci a šampionát v Brazílii se Čechům vzdaluje

Olomouc – Čeští reprezentanti nedokázali navázat na povedená přípravná utkání a po mdlém výkonu podlehli v jednom z možná klíčových kvalifikačních utkání Dánsku 0:2. Lépe hrající Dánové po zásluze zvítězili a v tabulce skupiny C se dotáhli právě na Česko. Oba týmy se tak dělí o třetí místo za Itálií a Bulharskem, na které ztrácí pět, respektive čtyři body. Dále tak platí, že Češi dokázali v kvalifikaci vstřelit gól jen Maltě a vidina účasti na brazilském šampionátu se jim stále vzdaluje. 

Čechy zaskočila před utkáním absence kapitána Rosického, který zůstal na lavičce kvůli přetrvávajícím potížím s naraženým svalem na noze. Jiráček, který na postu podhrotového hráče zaskočil, se zápasem spíš protrápil. Bylo znát, že v Hamburku nastoupil naposledy v základní sestavě na konci října.

Zatímco českému týmu v posledních duelech se Slovenskem a v Turecku pomohly rychlé branky, tentokrát se Bílkův výběr musel obrnit trpělivostí. Dánští stopeři Agger s Kjaerem ovládli prostor před svojí brankou a nedovolili soupeři větší šance. Pouze únik Krejčího, po jehož centru málem nebezpečně hlavičkoval Jiráček, Seveřany v úvodu vylekal.

Čech v domácí brance musel být ve střehu častěji. Nejprve zahrozil Stockholm střelou vedle, následně hosté nedotáhli do konce velký závar. Český výběr kontroval pokusy Daridy a Lafaty zpoza pokutového území.

Dánové se v Olomouci osmělovali čím dál víc, naopak výkon českého týmu byl čím dál tím ospalejší. Hned po přestávce se připomněl tahoun z Ajaxu Eriksen a vzápětí mířil vedle Cornelius. Ten už ale v 56. minutě udeřil: po nepřesvědčivém skluzu Kadlece se ocitl osamocen v pokutovém území a přesnou trefou do růžku oslavil svůj první reprezentační gól. Byl to teprve třetí gól, který Češi od loňského Eura dostali.

Kouč Bílek v kritické situaci poslal na hřiště půl hodiny před koncem Rosického, který na chvíli strnulou hru domácích oživil. Ale dánský soubor byl nadále lepším týmem. Krohn-Dehli nejprve v jasné šanci proti Čechovi selhal, ovšem následný roh přinesl už dvojnásobné dánské vedení, když se Kjaer prosadil přesnou hlavičkou.

S Čechy takový vývoj otřásl, na dlouhé minuty úplně vypadli z role a v ofenzivě se ani se střídajícím žolíkem Kozákem, nejlepším střelcem Evropské ligy, nedokázali dostat k zakončení. Úspěch nepřinesly ani zablokované pokusy dalšího nového muže na hřišti Dočkala a Vydry. Češi si sáhli na úplné dno v 82. minutě, Zimmling po špatném odkopu Gebre Selassieho a nedůrazu Daridy nerušeně prošel středem hřiště a krásnou trefou podtrhl jasný dánský triumf.

Domácí se na korekci výsledku už nezmohli, ve třetím ze čtyř kvalifikačních duelů vyšli střelecky naprázdno, a branek se tak zatím dočkali jen proti trpaslíkovi z Malty. Před cestou do Arménie se tým rázem ocitl pod velkým tlakem. 

ČR - Dánsko 0:3 (0:0) Branky: 57. Cornelius, 67. Kjaer, 83. Zimling. Rozhodčí: Neves - Miranda, Barbosa (všichni Port.). ŽK: Darida, Sivok, Kozák - Jörgensen, Zimling. Diváci: 12 288.

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Darida, Plašil (74. Kozák) - Vydra, Jiráček (62. Rosický), Krejčí (64. Dočkal) - Lafata. Trenér: Bílek.

Dánsko: Andersen - Jacobsen, Kjaer, Agger, S. Poulsen - Zimling, Stockholm - Jörgensen (66. Rommedahl), Eriksen, Krohn-Dehli - Cornelius (85. Makienok). Trenér: Olsen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články