Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Jednadvacítka remizovala se Švédy 1:1

Praha - Fotbalová jednadvacítka remizovala s výběrem Švédska po vyrovnaném zápase 1:1. Jediný gól výběru Jakuba Dovalila vstřelil po minele brankáře hostů Jiří Mareš. Osm minut před koncem ale vyrovnal nekrytý Hrgota. Blýskl se brankář Koubek, který vychytal penaltu Švédů v nastaveném čase první půle. 

Utkání jednadvacítek Česko - Švédsko
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

V české základní sestavě nastoupilo osm nováčků a na hře týmu bylo od začátku patrné, že se teprve sehrává. V prvním poločase tak vládly na hřišti nepřesnosti a hrstka diváků na Žižkově marně vyhlížela šance. Švédského gólmana poprvé zaměstnal až deset minut před přestávkou sparťan Jirásek, jeho střela šla ale jen do středu branky.

Když už se zdálo, že úvodní dějství žádnou gólovou šanci nepřinese, mohli udeřit Seveřané, kteří stejně jako český tým nepostoupili z říjnové baráže na evropský šampionát. Brabec v druhé nastavené minutě ve vápně podrazil unikajícího Anderssona, brankář Koubek ale spoluhráče podržel a penaltu kapitána Hiljemarka nadvakrát bravurně zlikvidoval.

"V prvním poločase jsme se snažili vysoko napadat. To se nám celkem dařilo, ale efektivita byla bohužel malá. Udělali jsme dvanáct faulů, což je strašidelné číslo. Pak přišel klíčový moment, kdy Koubek v nastavení chytil penaltu," svěřil se po zápase trenér Dovalil.

ČR - Švédsko 1:1 (0:0)

Branky: 54. Mareš - 82. Hrgota. Rozhodčí: Sant - Camilleri, Sultana (všichni Malta). Diváci: 762.

Sestavy:

ČR: Koubek (46. Veselý) - Holeš (46. Jugas), Kysela, Brabec, Hybš - Fantiš (46. Mareš), Petrák, Zmrhal (46. Jánoš), Jirásek (46. Hadaščok), Skalák (73. Plšek) - Kovář (66. Tusjak). Trenér: Dovalil.

Švédsko: Blazevič (46. Rinne) - Miloševič (46. Bergström), Johansson, Helander (61. P. Andersson), Augustinsson - Hiljemark (71. Blomqvist), Lewicki (46. Tibbling) - Hrgota, Quaison, M. Andersson - Holmberg (46. Bärkroth). Trenér: Ericson.

Po pauze kouč Dovalil na pěti postech včetně brankáře prostřídal sestavu a přineslo to zlepšený výkon českého týmu. V 52. minutě ještě Skalák svůj únik po levé straně pokazil nepřesnou střelou, za dvě minuty už ale "Lvíčata" díky kuriózní trefě vedla. Příbramský Mareš důsledně napadal střídajícího brankáře Rinneho, který jej při odkopu napálil do nohy, a míč se odrazil do sítě.

"Po přestávce jsme to prostřídali a myslím, že se to trošku zlepšilo. Dali jsme po presinku a chybě brankáře gól, posledních deset minut jsme hráli kvůli zranění v deseti a inkasovali. Remíza je asi spravedlivá, Švédové se mi zdáli trochu kompaktnější," prohlásil Dovalil.

Českou hru výrazně oživil i střídající Tusjak. V 77. minutě se po jeho centru protlačil sám před branku Hadaščok, Rinne ale svoji předešlou chybu trochu odčinil a druhému gólu zabránil. Domácím se nakonec neproměněné šance vymstily. V 82. minutě totiž po centru srovnal do odkryté branky na zadní tyči nepokrytý Hrgota a pokazil Čechům vítězný vstup do nové éry, která vyvrcholí Eurem 2015 na domácí půdě.

Kouč zatím neví, zda bude moci počítat i s některými oporami, které už nastupují za reprezentační A-tým. "Nechci říct, že s nimi nepočítám. Ale nejsem příznivcem toho, když se hráč vrací z vyšších kategorií do nižších. Je třeba, aby v roce 2014 už mužstvo vykazovalo znaky kompaktnosti. Nechci, aby se stalo, že se tihle hráči najednou v květnu 2015 vrátí," dodal Dovalil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články