Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hübschman: Fotbal u nás nejde nahoru

Praha - Defenzivní záložník Tomáš Hübschman patří k jedněm z nejstabilnějších hráčů reprezentace. Až na Euru v Polsku a Ukrajině však mnozí fanoušci docenili jeho roli v národním týmu - defenzivní záložník Šachtaru dodával reprezentaci klid a organizaci a i díky němu se Češi překvapivě probojovali do čtvrtfinále z prvního místa. A Hübschman znovu připomíná, že něco takového nelze brát jako samozřejmost.

"Přijde mi zvláštní, že se třeba postup do čtvrtfinále Eura bere jako splněná povinnost. Pro mě osobně to je, jako kdybychom tam udělali medaili. Týmy s lepšími hráči i fanoušky tam třeba vůbec nebyli, nebo nevylezli ze skupiny. V našem případě to je nedoceněný úspěch a čas to jenom potvrdí," řekl Hübschman.

Šachtar Doněck, v jehož základu je Hübschman de facto od svého příchodu v roce 2004, možná v očích českého fanouška nemá takové jméno jako AC Milán či Manchester City, pravdou ale je, že se jedná o špičkový evropský tým, který je v klubovém koeficientu UEFA na 12. místě právě před zmíněnými týmy. A Hübschman je dnes jedním z mála reprezentačních fotbalistů, kteří za klub podobného kalibru působí.

"Fotbal u nás celkově nejde nahoru. A je to prostě tak, že nemáme lepší tým než v roce 2004. Lidi jsou možná naštvaní, ale je to realita. Až bude v nároďáku dvacet lidí z deseti evropských top týmů, bude reprezentace zase hrát lépe. Ale to není naše momentální realita. Není jednoduché přijet jako nováček bez zkušeností a hned nároďák táhnout," přemítal Hübchman.

Hübschman: To, že na nás nechodí lidi, znamená, že je něco špatně

Zatímco Plzeň hraje i své ligové zápasy před zaplněnými tribunami, o reprezentační zápas s Maltou, který se v západních Čechách hraje poprvé, fotbaloví fanoušci značný zájem nejeví. Defenzivní záložník se tomu nediví. "Je to asi odraz toho, jak lidi teď reprezentaci vnímají. Pokud na zápas reprezentace není plný stadion, je něco špatně. A v Čechách nejsou stadiony, které by se nedaly vyprodat. Záleží i na nás, jaké prostředí si na stadionu zajistíme," podotkl Hübschman.

Opora reprezentace si uvědomuje, že podcenit Maltu, která výrazně potrápila i stříbrné medailisty z Eura Itálii, se týmu nesmí stát. "Malta není San Marino, kterému jsme nastříleli sedm gólů. Není to tak, že sem Malťané přijedou, snadno odevzdají tři body a pojedou zpátky. Už před třemi lety nám ukázali, že bránit umí velmi dobře. Přesvědčili se o tom naposledy i Italové," připomněl Hübschman poslední vystoupení Malty v Itálii, kde ostrovní stát sice inkasoval už v páté minutě, ale domácí výhru druhou trefou stvrdili až v samém závěru.

Suchý poprvé trénoval s týmem, Rajtorala trápí nachlazení

Fotbaloví reprezentanti dnes před pátečním kvalifikačním zápasem s Maltou poprvé trénovali už s obráncem Markem Suchým, který měl v posledních dnech potíže s naraženým kolenem. S týmem se naopak nepřipravoval univerzál František Rajtoral, jehož trápí nachlazení a místo tréninku zůstal v hotelu. Rajtoral však podle vedení mužstva bude na zápas připravený.

Tým se už dnes z Prahy také během odpoledne přesunul do Plzně, kde Maltu v zápase kvalifikace mistrovství světa hostí. Národní mužstvo se při dopolední přípravě na strahovském stadionu věnovalo stejně jako v úterý znovu především nácviku ofenzivy a hře proti soupeřově zhuštěné obraně. Kouč Michal Bílek při devadesátiminutovém tréninku dohlížel také na provedení standardních situací, na něž budou Češi v pátek s maltským outsiderem spoléhat.

Český celek stojí před výzvou získat první výhru ve skupině po úvodní bezbrankové remíze v Dánsku. Po čtyřech zápasech bez vstřelené branky bude chtít Bílkův výběr také přerušit 378 minut dlouhý gólový půst.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští fotbalisté chtějí konečně vstřelit gól
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články