Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Dovalil chce v baráži začít venku

Jablonec nad Nisou - Trenér Jakub Dovalil i ve svém druhém kvalifikačním cyklu dovedl fotbalovou jednadvacítku bez prohry k vítězství ve skupině a k účasti v baráži o postup na evropský šampionát. Českého kouče potěšilo, že tým zvládl odchod silné generace po loňském Euru, na druhou stranu ale výsledky nepřeceňuje. Hlavní bude baráž, v níž se bude muset obejít bez několika opor, které z mužstva vypadly v průběhu kvalifikace.

Jakub Dovalil
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Kvalifikací procházíme bez porážky v podstatě čtyři roky, nechci to teď zakřiknout před baráží," řekl Dovalil v rozhovoru s novináři po posledním duelu kvalifikační skupiny, ve kterém Češi rozdrtili Wales 5:0. Mladíci si v konkurenci Arménie, Černé Hory, Walesu a Andorry připsali šest výher a dvě remízy při skóre 24:3. Útočník Jan Chramosta se navíc s devíti brankami stal nejlepším střelcem celé kvalifikace, i když odehrál jen pět zápasů.

"Dávalo se dohromady nové mužstvo, někteří hráči zmizeli v průběhu kvalifikace, nicméně ta skupina se od začátku jevila tak, že je hratelná. Nechci snižovat výkon hráčů, fotbal se vyrovnává, ale Arménie nebo Wales jsou jiní soupeři než Němci, Francouzi a Španělé," uvedl Dovalil. "Na druhou stranu tyhle menší národy jako Černá Hora mají obrovskou touhu a vůli se prosadit, takže se ukázalo, že není slabých týmů," dodal.

Po loňském bronzu na evropském šampionátu skončila silná generace hráčů narozených v roce 1989 a Dovalil skládal nový tým. Uplynulý kvalifikační cyklus odehráli fotbalisté ročníku 1990 a 1991, kteří předtím měli s jednadvacítkou minimum zkušeností. "Myslím, že se podařilo najít další hráče. Generace ročníků 1990 a 1991 na mládežnických turnajích nikdy nic nevyhrála, takže o to větší motivaci má. Podařilo se zabudovat i nějaké hráče ročníku 1992 z devatenáctky od Jardy Hřebíka," řekl Dovalil.

V nejméně vhodný okamžik ale český kouč přišel o některé opory hlavně z ofenzivy. Operace kolena vyřadila ze hry před podzimním vrcholem kvalifikačního cyklu nejlepšího střelce Chramostu, další stabilní hráči Kadlec, Vydra, Hušbauer a Darida přešli do dospělé reprezentace, byť za jednadvacítku hráli v úvodu skupiny.

Kouč Jakub Dovalil: "Udělali jsme malý krůček. Výsledek 5:0 je hezký, ale musíme si uvědomit, že to byl zápas bez tlaku, ve kterém už o nic nešlo."

Pondělní zápas mu mohl udělat radost. Hráči, kteří zatím nebyli tolik vytěžovaní, svou úlohu zvládli. Dovalil teď už s napětím vyhlíží páteční los baráže. Jeho svěřenci budou mezi sedmi nasazenými týmy, takže nenarazí na nejsilnější soupeře. "Ve druhém koši by měla být Francie, té bych se rád vyhnul," uvedl. "Jinak je určitě lepší začínat venku. Domácí prostředí pak může při odvetě hrát v prodloužení nebo penaltách určitou roli. Může nás těšit, že budeme hrát v Jablonci. Tímhle vítězstvím můžeme přilákat další lidi," řekl Dovalil.

Zatím ještě s koučem dospělé reprezentace Michalem Bílkem neřešil, zda by mu některé hráče uvolnil na baráž. A-tým čekají ve stejném termínu domácí zápasy světové kvalifikace s Maltou a Bulharskem. "Bude se to odvíjet od toho, jestli bude k dispozici Tomáš Rosický. Strategie je pořád stejná, áčko má přednost. Co zbude, to zbude. Samozřejmě to bude o komunikaci, bude záležet i na losu. Ale nepočítám s tím, že bych některého hráče nominoval jen na jedno barážové utkání," dodal Dovalil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články