Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jiráček jen vyklusával, naplno trénovat má začít ve středu

Praha - Česká fotbalová reprezentace dnes trénovala na kvalifikační utkání s Dánskem stále ještě bez Petra Jiráčka. Záložník Hamburku s nakopnutým nártem jen 20 minut vyklusával, poté pokračoval v rehabilitaci. Ve středu už by ale měl trénovat naplno.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Jiráček se zranil hned při své premiéře za Hamburk proti Brémám, ligový zápas však dohrál. Následně mu noha otekla a při každém došlapu bolela. Nejedná se ale o vážnější zranění, potřebuje pouze krátký klid a ledování. Proto Jiráček ještě v pondělí a dnes jen individuálně běhal a nezapojoval se do tréninku.

Měl jen dvacet minut výklus a pak rehabilitaci. Ve středu už by ale měl normálně trénovat s týmem," řekl reprezentační lékař Petr Krejčí. Ostatní hráči jsou v pořádku. Svěřenci Michala Bílka se dnes dopoledne na tréninku zaměřili na zakládání útoků.

"Nacvičovali jsme ofenzivní akce. Zítra to bude asi spíš zaměřené na defenzivu, na standardní situace," řekl novinářům obránce Michal Kadlec. Dnes večer přijde na řadu video. "Rozebereme si přípravný zápas na Ukrajině (0:0) a pak už se vrhneme na přípravu na Dánsko," prohlásil Kadlec.

Šéfem zálohy proti Dánsku může být Darida

Na začátku kvalifikace o postup na fotbalové mistrovství světa proti Dánům by měl na postu středového záložníka nahradit zraněného Tomáše Rosického. Plzeňský mladík Vladimír Darida se tím ale nijak nestresuje a žádný zvýšený tlak si nepřipouští. Bude se snažit hrát to co v Plzni, i když nastoupí na ofenzivnější pozici.

Když Darida jako nováček dorazil na kemp před evropským šampionátem, mohl jen překvapit. Nyní je první volbou na pozici ofenzivního středopolaře. "Samozřejmě se něco změnilo. Bohužel přišla zranění některých kluků. Ale já jsem tady pořád stejně a snažím se pracovat naplno. Uvidíme, jestli se podívám na hřiště, nebo ne," řekl Darida.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace se chystá na souboj s Dánskem

Poté, co kvůli zraněním vypadli ze hry Rosický i Daridův klubový spoluhráč Daniel Kolář, je ale velmi pravděpodobné, že právě plzeňský mladík bude v Dánsku hrát na postu špílmachra. "Já se tím snažím nijak nestresovat a nechci si připouštět na sebe nějaký tlak. Většinou se mi to tak nějak daří," podotkl Darida.

Srovnávání s Rosickým stejně jako Kolář odmítá. "Každý hráč je jiný a hraje trošku něco jiného, i když je to na stejné pozici. Každý má jiné předpoklady, je v něčem lepší, v něčem horší. Budu se prostě snažit hrát to co v Plzni a předvést maximum," uvedl Darida.

Věří, že by mu mohla pomoci zkušenost z Eura, kde odehrál 60 minut čtvrtfinále proti Portugalsku. "Když jsem nastupoval proti Portugalcům, tak jsem nevěděl, co čekat, jak rychlé to bude. Teď už vím, takže se můžu lépe připravit," připustil Darida.

Vladimír Darida
zdroj: ČT24

Pokud v Dánsku opravdu nastoupí, bude ho čekat trochu jiná role než v Plzni, kde hraje po boku Pavla Horvátha staženějšího záložníka. "Je mi to tak nějak jedno, oba posty mají své plusy i minusy. Navíc v juniorce jsem hrával podhrota," podotkl Darida. "Je jasné, že se asi budu víc dostávat do vápna. V Plzni se dostávám po vápno, jako defenzivní se do vápna dostanu málokdy," srovnával.

Přestože v Dánsku nejspíš nastoupí v základní sestavě, stále si v národním týmu připadá trochu jako nováček. "Pořád je to teprve můj třetí sraz, pořád si mám ještě na co zvykat. Pořád ještě pomáhám nosit míče, kužely, občas chodíme pro bránu," řekl s úsměvem Darida.

Až s týmem dorazí do Kodaně, hned se mu vybaví, jak v dánské metropoli s Plzní před rokem položili výhrou 3:1 základ k postupu do Ligy mistrů. Darida byl tehdy na lavičce. "Doufám, že tam s nároďákem taky uhrajeme dobrý výsledek a budu na Kodaň dál rád vzpomínat. Remíza 1:1 nebo 2:2 by nebyla špatná, ale kdybychom dokázali vyhrát, byl by to fantastický začátek kvalifikace," dodal dvaadvacetiletý Darida.

Kadlec už je asi stoperem

Připraven na vstup do kvalifikace je i aktuálně s osmi góly nejlepší střelec národního týmu Michal Kadlec. Z aktivních reprezentantů dal více gólů jen Tomáš Rosický. Reprezentant z Leverkusenu už se pomalu smiřuje s tím, že bude nastupovat na postu středního obránce. "Vypadá to, že tam asi zůstanu. Na stopera už si zvykám čím dál tím více. Jsem hlavně rád, že mohu být na hřišti. Hrát za reprezentaci je pro mě čest, ať je to na stoperu, či na beku," sdělil novinářům. Že v reprezentaci hraje na jiném postu než v klubu, prý nevadí ani Leverkusenu. "Sami Hyypiä mi říká, že jsem alespoň odpočatý, jelikož se na stoperu tolik neběhá," uvedl Kadlec na adresu svého trenéra, který svou kariéru strávil ve středu obrany. Kadlec zároveň naznačil, že na stoperský post by se v budoucnu mohl definitivně přesunout i v klubu. "Tuhle sezonu zůstanu na beku, ale uvidíme, jak to bude pokračovat," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články