Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Pohár FIFA začíná. Výjimečně kvalitní obsazení slibuje pozoruhodný turnaj

Brasília - Osm týmů, mezi nimi poslední tři mistři světa a všech světových kontinentů. Všichni favorité se v Brazílii utkají v netradičně velmi silných sestavách v generálce na mistrovství světa. Proč je obvykle přehlížený turnaj dnes pro jeho účastníky tak důležitý? Všechny zápasy ze šampionátu vám zprostředkuje v přímých přenosech kanál a web ČT sport.

Domácí Brazílie, Uruguay, Španělsko, Itálie, Mexiko, Japonsko, Nigérie a Tahiti. Všichni účastníci Poháru FIFA mají spoustu důvodů, proč turnaj, dříve opovrhovaný a stále ze všech velkých světových šampionátů nejméně významný, brát vážně. V národních týmech je tradičně velmi málo času na dlouhodobou přípravu, velké turnaje proto téměř vždy vyhrávají buď mužstva s největší koncentrací vynikajících hráčů (za posledních 20 let například dvakrát Brazílie) či se sehraným týmem fotbalistů, kteří spolu prošli všemi věkovými kategoriemi (Španělsko v roce 2010 či Francie od dvanáct let dříve). Reprezentace tak nyní mají jedinečnou příležitost obeznámit se s prostředím, do něhož se v roce 2014 mohou znovu vrátit. Hráči zase mají celý měsíc na pilování souhry na hřišti.

Je nám líto, video expirovalo.
Před startem konfederačního fotbalového poháru

Jediným týmem, který něco takového příliš nepotřebuje, je Španělsko. Mistr posledních tří velkých šampionátů a první reprezentace v historii, která dokázala vyhrát mistrovství Evropy dvakrát v řadě, bojuje s velkou únavou. Ta byla například v semifinále Ligy mistrů zjevná jak u Barcelony, tak u Realu Madrid. Před sezonou, kdy Španělsko bude chtít obhájit titul mistra světa, by tak hráči nejspíš potřebovali co nejdelší regeneraci.

Španěly však za rok čeká nesmírně těžká obhajoba – ještě žádný evropský tým nedokázal vyhrát mistrovství světa, které se odehrávalo na jihoamerické půdě. I proto bude letošní aklimatizace na brazilské prostředí klíčová – a i proto jsou hlavními favority jak pro mistrovství světa, tak pro Pohár FIFA domácí fotbalisté. A Španělé mají jasný cíl. "Tento tým se nikdy neuspokojí. Chceme vyhrát Pohár FIFA. Tato generace hráčů si zaslouží mít všechny tituly," říká záložník Barcelony Cesc Fabregas.

Důležitá generálka

Jestli však pro někoho bude znamenat Pohár FIFA nejvíce, je to Brazílie. Nejenom proto, že nejúspěšnější fotbalová země všech dob bude šampionát pořádat v domácím prostředí a také že si národní tým prochází velkou generační výměnou. Jde však hlavně o nejdůležitější a také poslední "ostrou" přípravu na mistrovství světa v příštím roce. Brazilský tým totiž jako pořadatel nemusí procházet kvalifikací, která v Jižní Americe probíhá čtyři roky, a tak sehrává pouze přípravné zápasy. Od mistrovství světa v roce 2010 se seniorský tým Brazílie utkal jen ve čtyřech soutěžních utkáních, a to na Copě Américe, kde vypadl již ve čtvrtfinále.

Příliš zatím nenasvědčuje, že by Brazílie měla mít nejkvalitnější kádr a že by za normálních podmínek měla být favoritem na titul. Tým na začátku roku 2013 převzal kouč Luiz Felipe Scolari, který Brazílii před jedenácti lety dovedl k prvenství na světovém šampionátu v Japonsku a v Koreji. Letošní výsledky pod Scolarim, kdy se reprezentace začíná stavět proti týmům světové špičky, ale nejsou úplně přesvědčivé – ze sedmi utkání Brazílie zvítězila pouze ve dvou, a to nad Bolívií a Francií.

Žádná ideální forma

Ani Itálie, vicemistr Evropy, v posledních zápasech není v ideální formě. Od skvěle odehraného Eura, kdy Azzuri dovedl k nečekanému stříbru trenér Prandelli, zatím italská reprezentace poměrně tápe. Přesvědčit jsme se o tom mohli i na Letné, když český národní tým jen kvůli množství zahozených šancí nedokázal zúročit svou převahu nad soupeřem z Apeninského poloostrova. Itálie v posledním utkání před Pohárem FIFA dokonce jen remizovala s Haiti 2:2, jediným opravdu výrazným výkonem Azzuri od mistrovství Evropy byl březnový zápas s Brazílií.

Itálie však i přesto bude jedním z hlavních favoritů turnaje – národní tým většinou vždy podával své nejlepší výkony až na samotných šampionátech. A tento bude pro Itálii nesmírně důležitý, v Brazílii bude chtít potvrdit cestu, kterou s Prandellim v čele reprezentace nastoupila. Oproti tradici hraje současná reprezentace mnohem atraktivnější fotbal, byť stále s důrazem na taktickou zdatnost a flexibilitu. Pohár FIFA tak bude pro Prandelliho signálem, jak si jeho tým doopravdy stojí a která řešení bude moci v budoucnosti uplatnit. O tom, že Itálie šampionát bere opravdu vážně, svědčí i to, že Balotelliho jednozápasový trest za červenou kartu v Praze hodlá Prandelli uplatnit až v kvalifikačním utkání na mistrovství světa proti Bulharsku. "Přistupujeme k šampionátu jako k testu, o tom není pochyb," vyjádřil se italský kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Itálie

V závětří

Černým koněm šampionátu bezpochyby bude Uruguay. Maličký jihoamerický stát téměř po celou svou fotbalovou historii produkuje abnormální množství výborných hráčů a od roku 1999 nechyběl v jediném semifinále Copy Amériky. V uplynulých letech pak pod trenérem Oscarem Tabarezem dosahuje největších úspěchů za posledních čtyřicet let, když se probojovala do semifinále mistrovství světa a před dvěma lety ovládla jihoamerický šampionát. V současné kvalifikaci se zatím modrobílí rivalové Argentiny spíše trápí, ovšem velice kompaktní tým se světovými hvězdami v útoku (Suaréz, Cavani, Forlán) by minimálně s postupem ze skupiny problém mít neměl.

Ani ostatní týmy však rozhodně nelze brát jako zástěrky k soubojům mezi hlavními favority – jak Mexiko, Japonsko, tak i Nigérie dokázaly vyhrát náročné kontinentální šampionáty a mají k dispozici velmi dobré hráče. Minimálně mistři Afriky a Asie mají velký potenciál potrápit kvalitnější soupeře a při správné konstelaci by jejich postup ze skupiny nebyl žádným zázrakem. Úspěch Mexika by zato byl při současné formě národního týmu, který se dost možná na mistrovství světa ani nestačí kvalifikovat, obrovským překvapením.

Naprostým outsiderem je však jediný tým – Tahiti. Reprezentace maličkého ostrovního státu tvořená z velké části amatéry se na turnaj dostala díky vítezství ve finále mistrovství Oceánie nad Novou Kaledonií. Ta v semifinále porazila Nový Zéland a tradiční zástupce Oceánské fotbalové federace Austrálie zase z důvodu nedostatku konkurence v regionu "přestoupila" do asijské federace. Cíle Tahiti budou velmi skromné, kouč Eddy Etaeta hovoří o tom, že úspěchem bude, když v kterémkoliv poločase neobdrží gól. Zastupovat však podle slov svého trenéra nebude jen svých 178 tisíc obyvatel. "Jsme tady za miliony amatérských fotbalistů a fanoušků," říká Etaeta. "Doufám, že mu prokážeme dobrou image."

Zdroj
ČT sport, ESPN, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články