Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sparta deklasovala Jablonec 4:0 a je ve finále poháru

Praha – Fotbalisté Sparty Praha si zahrají finále Poháru České pošty. V dnešní odvetě semifinále s obhájcem loňského triumfu Jabloncem dohnali manko 1:3 z prvního duelu a po jasné domácí výhře 4:0 góly Kadeřábka, Hybše, Hušbauera a Váchy si zajistili postup. Mají tak naději na to, že podruhé v historii získají double, neboť mají nakročeno i k ligovému titulu.

Radost Matěje Hybše z gólu Jablonci
zdroj: ČTK

Ve finále poháru se Sparta 17. května utká v Praze v Edenu s vítězem souboje mezi Brnem a Plzní, která po úvodním zápasu vede 2:0. Pokud čtvrteční odvetu Plzeň zvládne, bude to znamenat, že se čtvrté místo v konečné ligové tabulce změní ve vstupenku do 2. předkola Evropské ligy.

Sparta potřebovala dohnat dvoubrankové manko z prvního duelu a to se jí povedlo už v první půli. Jablonec se sice v úvodu dostal do několika slibných útoků, ale pak dominovali domácí svým vysokým presinkem.

V 15. minutě utekl Matějovský, ale ještě než stačil vystřelit, dohnal ho Kysela a skluzem mu míč sebral. Po půlhodině hry už se ale poloprázdné letenské ochozy radovaly. Dočkal si odstavil tělem Beneše, jeho střelu po zemi však stačil brankář Špit ztlumit a už se zdálo, že Novák odkopne míč do bezpečí. Jenže při otočce uklouzl a jako první byl u balonu dobíhající pravý bek Kadeřábek.

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Byli jsme si vědomi toho, že Jablonec má výhodnější pozici. My jsme se pomalu dostávali do tempa, které se postupně zvedalo. Dva góly nám daly sebedůvěru. Pak přišly další dva góly po opravdu hezkých akcích, kterým se muselo zatleskat. Teď jsme jen krůček od titulu i od poháru a všichni ve Spartě chtějí po delší době získat double."

Roman Skuhravý (trenér Jablonce): "Věděli jsme, že to bude těžké utkání. Vstoupili jsme do něj docela solidně, měli jsme i první šance. Pak ale přišly dva slepené góly, který s námi zamávaly. Od té doby už Sparta dominovala. My s tím chtěli po změně stran ještě něco udělat, ale přišel třetí gól z dálky. Jak se Sparta dostane do takového vedení, tak už je to hodně těžké. Její kombinační a technická vyspělost je prostě někde jinde než ta naše. Klukům nemohu upřít snahu, do poslední minuty se tam snažili dostat, ale Sparta vyhrála a postoupila zaslouženě."

Krajním obráncům Sparty se dnes vůbec dařilo střelecky. O chvíli později zahrávala Sparta rohový kop, brankář Špit centr neudržel a míč propadl až na zadní tyč k Hybšovi, který vstřelil svůj první soutěžní gól za A-tým Sparty. V tu chvíli už Sparta postupovala a Jablonec musel nutně dát gól, jenže rozjeté domácí se mu nedařilo zastavit.

Utkání Sparta – Jablonec
zdroj: ČTK

Zvláště když v 55. minutě napřáhl z 33 metrů Hušbauer a dělovkou z jediného kroku poslal Spartu do tříbrankového vedení. Jablonec tak hru ještě více otevřel, čehož využil k brejku defenzivní záložník Sparty Vácha, při náběhu na hrot se vyhnul ofsajdové pasti a pohledným dloubáčkem přehodil Špita. Pro defenzivní štít to byl první gól v dresu Sparty ze hry, předchozí dvě soutěžní trefy zaznamenal z přímých kopů.

Jablonec mohl ještě vrátit do boje o postup Novák, který však hlavou trefil jen břevno. Konstrukci branky míč orazítkoval i po Čížkově padající hlavičce. Pak už Sparta dramatizaci nedovolila a může tak usilovat o šesté vítězství v českém poháru a jubilejní dvacáté v součtu s Československem.

Sparta Praha – Baumit Jablonec 4:0 (2:0)Branky: 29. Kadeřábek, 35. Hybš, 55. Hušbauer, 60. Vácha. Rozhodčí: Franěk – Blažej, Jiřík. ŽK: Třešňák, Kubista (oba Jablonec). Diváci: 3 395. První zápas: 1:3, postoupila Sparta. 

Sparta: Vaclík – Kadeřábek, Švejdík, Holek, Hybš – Matějovský, Vácha, Hušbauer (87. Mareček) – Dočkal (89. Vacek), Krejčí (76. Přikryl) – Lafata. Trenér: Lavička.

Jablonec: Špit – Eliáš (76. Fantiš), Kysela, Beneš, Novák – Kopic, Rossi, Čížek, Loučka, Třešňák (65. Kubista) – Hubník (55. Doležal). Trenér: Skuhravý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články