Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Hradec je po čtyřech letech znovu prvoligový, jistotu mu dala výhra nad Duklou

Hradec Králové se po čtyřech letech vrací do nejvyšší soutěže. "Votroci" v taháku 23. kola druhé ligy porazili Duklu Praha 2:1 a na prvním místě, které jako jediné znamená postup mezi elitu, už nemohou být předstiženi. Všechny branky padly už v prvním poločase, postupový gól vstřelil ve 35. minutě kanonýr Východočechů Pavel Dvořák.

Radost fotbalistů Hradce Králové
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Hradečtí hráli naposledy nejvyšší soutěž v sezoně 2016/17, kdy obsadili předposlední místo a sestoupili. V následujících třech ročnících druhé ligy skončili vždy na čtvrté příčce.

Této sezoně "Votroci" dominují. Prohráli dosud jen dvě kola a v posledních deseti druholigových zápasech zvítězili.

Mezi elitu letos výjimečně postoupil pouze vítěz druhé ligy, kterou hraje netradičně jen 14 týmů. Ke snížení počtu účastníků došlo poté, co v minulé sezoně z nejvyšší soutěže nikdo nesestoupil.

Hradec naposledy ztratil body na začátku března po porážce v Líšni, od té doby jen vyhrává. Úspěšnou bilanci natáhl i proti Dukle. Ve 12. minutě poslal domácí do vedení střelou k tyči Prekop, v 26. minutě sice srovnal po brejku Buchvaldek, ale za další tři minuty rozhodl po skrumáži po rohu Dvořák.

Tři minuty po pauze byl vyloučen hostující Štěpán Šebrle, syn bývalého slavného desetibojaře, a domácí už zápas před čtyřmi stovkami diváků dotáhli do vítězného konce.

"Důležité bylo, že jsme si nastavili koncepci, trpělivost a z naší cesty jsme neuhnuli. Některé hráče to i stálo místo v kabině. Rozhodli jsme se pro ty, kteří si to zasloužili. Výsledkem toho je postup, který jsme si vysnili a splnili," řekl trenér "Votroků" Zdenko Frťala.

Královéhradecký tým mezi elitou už podle všeho nepovede a z rodinných důvodů se vrátí do Teplic. "Nějaká jednání probíhala. Bylo to rozhodnutí mého osobního přesvědčení. Ta tři kola, která nás čekají, chceme dohrát se ctí a úspěšně se v tomhle angažmá rozloučit," uvedl Frťala.

Hradec Králové bude v nadcházející sezoně kvůli stavbě nového stadionu, která by měla začít na podzim, hrát domácí zápasy v azylu. Podle generálního manažera Richarda Jukla je klub předběžně domluvený s Mladou Boleslaví, kde už v minulosti působil. Nový stadion "Votroků" by měl být hotový na jaře 2023.

Líšni už dnes k udržení nadějí na postup nebyla nic platná ani výhra 3:1 na hřišti třetího týmu druholigové tabulky Prostějova.

Blansko po dvou inkasovaných gólech v závěru prohrálo v Ústí nad Labem 1:2 a zůstává na sestupovém předposledním místě. I kdyby se ale zachránilo, z finančních důvodů v příštím ročníku druhou ligu hrát nebude.

Již jistý sestupující a poslední celek tabulky Vyšehrad doma prohrál s Varnsdorfem 1:2 a Chrudim podlehla Třinci 0:2.

Fotbalisté Žižkova porazili Vlašim 3:1 a zvítězili potřetí za sebou. Viktoria poskočila na čtvrté místo tabulky.

Žižkov se v domácím azylu na Proseku přiblížil k výhře už v úvodním poločase, kdy vstřelil dva góly Ázerbájdžánec Nabijev. Po hodině hry sice snížil Nigerijec Bassey, ale poslední slovo měl ve čtvrté minutě nastavení střídající Diviš. Vlašim prohrála po čtyřech kolech a klesla na šestou příčku.

Dvanácté Táborsko na svém hřišti remizovalo 2:2 s desátou Jihlavou a v tabulce má dvoubodový náskok na předposlední Blansko. Jeho vedení už dříve oznámilo, že v příští sezoně druhou ligu hrát nebude z finančních důvodů. Poslední Vyšehrad už získal sestupovou definitivu na začátku května.

23. kolo druhé fotbalové ligy:

Hradec Králové - Dukla Praha 2:1 (2:1)
Branky: 12. Prekop, 30. Dvořák - 26. Buchvaldek. Rozhodčí: Orel - Vlček, Lakomý. ŽK: Urma, Vlkanova - Kovernikov, Peterka, Krunert, Šebrle, Barac. ČK: 47. Šebrle. Diváci: 410 (omezený počet).

Ústí nad Labem - Blansko 2:1 (0:1)
Branky: 79. a 84. z pen. Koubek - 27. Žák. Rozhodčí: Černý - Antoníček, Vyhnanovský. ŽK: Němec, Brak, Ikugar - Ilko, Žák. Diváci: 320 (omezený počet).

Prostějov - Líšeň 1:3 (1:1)
Branky: 9. Omale - 11. Matocha, 65. Zikl, 75. Málek. Rozhodčí: Dubravský - Hájek, Pfeifer. ŽK: Kučera, Ševčík (oba Líšeň). Diváci: 75 (omezený počet).

Vyšehrad - Varnsdorf 1:2 (1:0)
Branky: 32. Drobílek - 77. Velich, 83. Rudnytskyy. Rozhodčí: Dorušák - Dobrovolný, Ratajová. ŽK: Žilák, Procházka, Vojta, Vaněk - Richter, Rudnytskyy. Diváci: 33 (omezený počet).

Chrudim - Třinec 0:2 (0:1)
Branky: 38. Samiec, 78. Hýbl. Rozhodčí: Raplík - Flimmel, Bureš. ŽK: Sokol - Samiec, Gáč, Janoščín. Diváci: omezený počet.

Viktoria Žižkov - Vlašim 3:1 (2:0)
Branky: 20. a 38. Nabijev, 90.+4 Diviš - 61. Bassey. Rozhodčí: Nedvěd - Vaňkát, Líkař. ŽK: Švenger, Muleme, Ahamada - Bassey. Diváci: 45 (omezený počet).

Táborsko - Jihlava 2:2 (2:1)
Branky: 19. Navrátil, 34. Ndiaye - 9. Shudeiwa, 76. Patrák. Rozhodčí: Julínek - Podaný, Pečenka. ŽK: Holiš, Tolno - Lacko, Křišťál, Patrák. Diváci: 105 (omezený počet).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články