Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Líšeň místo Zbrojovky v lize? Nejdříve se musíme zachránit, hlásí pokorně "marvani"

Už v nováčkovské sezoně výkony i výsledky překvapili celou druhou ligu a fotbalisté Líšně v povedených představeních pokračují i v ročníku současném. Brněnský tým před startem jarní části drží druhé místo a je ve hře o postup mezi českou elitu. "Zůstáváme ale nohama na zemi," řekl asistent předsedy klubu Rudolf Čampa, jenž se rozmluvil o ambicích, změnách v kádru nebo fanouškovském twitterovém účtu, který má v Česku velkou odezvu.

Ještě v pozici aktivního hráče pomohl Líšeň vytáhnout z 1. B třídy až do třetí ligy a nechyběl na hřišti ani u slavné pohárové výhry nad Slavií. Nyní už Rudolf Čampa úřaduje v manažerské pozici, kde se mu daří rovněž solidně.

Jako pravá ruka další klíčové persony vzestupu brněnského klubu předsedy Karla Hladiše pomáhá s vedením nyní druholigového týmu, který se navíc ve Fortuna národní lize od postupu v roce 2019 zatím prezentuje nad očekávání dobře.

V této sezoně má dokonce na dosah nečekaný a potenciálně senzační úspěch.

Postup do nejvyšší soutěže.

Líšeň na podzim prohrála jediný duel a v tabulce druhé nejvyšší soutěže se vyhřívá na druhé  příčce jen dva body za vedoucím Hradcem Králové. "Jedeme zase nad plán. Měli jsme cíl hlavně se zachránit, jelikož se říká, že druhá sezona bývá mnohem těžší než nováčkovská. Tým si ale skvěle sedl. Kluci si rozumí a kabina je zdravá. Táhne se za jeden provaz, což je dle mého základ úspěchu ve fotbale obecně," řekl Čampa.

Pro brněnský tým je navázání na povedený nováčkovský ročník (konečné 9. místo) o to cennější, že v klubu došlo od postupu k celé řadě změn. V minulé sezoně do Zbrojovky odešel kouč Miloslav Machálek i několik opor. Pod vedením současného trenéra Milana Valachoviče ale tým pokračuje v úspěšném tažení a nebojí se ani favoritů.

Je nám líto, video expirovalo.
Líšeň nahání výkvět Fotbalové národní ligy

Důkaz? Ve druhé lize není lepší tým, co se vstřelených branek týče, "marvani" jich dali 21, což je znát také na bodovém zisku, když ve 12 podzimních zápasech posbírali 23 bodů. "Ale není to u nás jen o útoku. Řekl bych, že máme vyvážené všechny řady," zhodnotil Čampa.

Pokud by ale měl vypíchnout jednu výraznou sílu, je to dle něj střed zálohy, kde se výborně doplňují nejlepší střelec druhé ligy Jaroslav Málek (7 gólů), Jakub Kučera a Marek Matocha. O posledního jmenovaného přitom Líšeň málem přišla, jelikož byl na testech v ligové Opavě, ale k domluvě mezi týmy nakonec nedošlo a třiadvacetiletý hráč zůstal v Brně.

"Nedivím se tomu, že o něj byl zájem. Dlouhodobě podává dobré výkony, ale jsme rádi, že zůstal. Kluby se ptaly i na další hráče, ale všichni zůstávají," popsal Čampa.

Naopak se povedlo přivést na hostování staronovou tvář útočníka Zbrojovky Martina Zikla. Po peripetiích s vízy se vrátil Gabonec Guy Reteno Elengaka, útočné řady rozšířil i host z Prostějova Jan Šteigl a na přestup Brňané získali z Lanžhota slovenského obránce Erika Otrísala.

"Myslím, že jsme silnější než na podzim. Cítím, že bude i velká konkurence na pozice a holt někteří kluci se budou muset porvat pořádně o místo. Máme hráče, co bych netipoval na náhradníky, ale bude holt hrát ten, kdo má formu a bude nejlepší," těší široký kádr Čampu.

Pro hráče by nepostup byl demotivační, ale jde i o finance či stadion

Udržení opor mezi fanoušky zvyšuje před jarem očekávání a čím dál víc se ozývají hlasy, že by Líšeň mohla skutečně zaútočit na postup do nejvyšší soutěže, kde by teoreticky mohla nahradit třeba Zbrojovku, která je zatím v první lize na příčkách znamenajících sestup.

Čampa ale zůstává při zemi, jelikož tabulka druhé ligy je hodně vyrovnaná a na jedenáctý Třinec má Líšeň náskok jen osmi bodů.

"Ano, s jídlem roste chuť a slýchám, že jedeme na postup. Ano, každý chce zůstat nahoře a být první, ale já zůstávám při zemi. Prvně se musíme zachránit. Nemusí se podařit pár zápasů a padáte tabulkou. Navíc je tu situace s covidem, takže jsem sám zvědavý, jak to bude vypadat. Byl bych ale rád, kdybychom se pohybovali ve vyšších patrech," řekl Čampa.

Radost fotbalistů Líšně
zdroj: FB SK Líšeň

Boj o postup není vázaný jen na výkon na hřišti. Možná mnohem složitější by bylo pro Líšeň získat dostatečné množství finančních prostředků, k čemuž je potřeba přičíst, že by se nemohlo hrát na domácím stadionu. "Marvani" by se tak případně museli přesunout na stadion Zbrojovky na Srbskou.

"Já na jednu stranu chápu, že pokud by kluci ligu vyhráli a nepostoupilo se, je to demotivační. Nedostali by tu odměnu za výhru, což obecně není dobře. Na druhou stranu se musí vzít ekonomická stránka, stadion, sponzoři. Náš předseda je kouzelník, ale řešení postupu do první ligy pro nás teď není na stole. Prvně musíme skončit v tabulce první, pak to můžeme případně řešit," konstatoval Čampa.

O šancích Líšně v tomto směru může napovědět hned první jarní kolo, kdy Brňané v sobotu doma přivítají ve šlágru soutěže vedoucí Hradec Králové a pokud by domácí vyhráli, posunuli by se do čela tabulky.

"Hradec teď dvakrát prohrál, jednou v generálce a potom v poháru s Plzní, což jim může dát facku na probrání. Pro nás také nebude lehký přechod z umělé trávy na přírodní, ale věřím nám a myslím, že můžeme vyhrát. Tým má sílu a trenér je dobře na soupeře připravený," zhodnotil Čampa.

Twitterový účet? Vtipné, ale nejsou to naše slova

Díky úspěchům Líšně se také začíná skloňovat, zda nevzniká brněnská rivalita mezi "marvany" a Zbrojovkou. V Brně totiž drtivá většina fanoušků vždy fandila Zbrojovce a k tomu například týmu ze své části.

"Myslím, že žádná velká rivalita není a je vše v pohodě. Já jsem Zbrojovce vždy fandil a fandím jí nadále. Nebyl bych šťastný, kdyby sestoupila. Nemáme vlastně proti sobě nic významného až na fanouškovský twitterový účet SK Líšeň, což ale není hlas z našeho klubu. Stará se o to jeden člověk, který je nám navíc neznámý," popsal Čampa.

Právě fanouškovský účet SK Líšeň na Twitteru v posledních měsících budí velkou pozornost, jelikož vtipnými kolážemi, příspěvky a videi baví fotbalové příznivce po celé republice. Často si ale bere na paškál právě Zbrojovku a to dost nevybíravým způsobem, což se Líšni samotné nelíbí. S daným jedincem se i zkoušela domluvit, ale neúspěšně.

"Je šikovný a pohotový. Někdy je to ale za hranou a hlavně to nejsou naše slova. Je škoda, že to není v mantinelech. Já chápu, že je to sranda, ale úplně mě netěší, že se snaží vystupovat pod naším jménem. Kdybychom měli možnost to nějak kontrolovat, bylo by to v pohodě," dodal Čampa.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články