Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Příbram uhrála v Opavě postupový bod a po roce se vrátí do první ligy

Nejvyšší soutěž si v příštím roce zahraje Opava a Příbram. Fotbalisté Slezského FC si vstupenku mezi tuzemskou elitu zajistili už v předchozím kole, středočeskému rivalovi stačil nerozhodný výsledek z dnešního vzájemného měření sil. O sedmibodový náskok před třetími Pardubicemi totiž nemůže přijít. 

Fotbalisté Příbrami slaví vstřelený gól v Opavě
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Příbram sestoupila z první ligy loni společně s Hradcem Králové. Ve druhé nejvyšší soutěži se rozjížděla pomalu a z prvních tří kol získala jediný bod. Poté však tým trenéra Josefa Csaplára složený ze zkušených hráčů v čele s Rudolfem Skácelem a Miroslavem Slepičkou a mladých odchovanců zabral. Od 17. kola se držel na postupových příčkách a v Opavě dotáhl svou snahu do úspěšného konce.

"Udělalo se hrozně moc práce. Po třech kolech jsme měli bod a vypadalo to na padáka, ale pak jsme všichni zabrali. Cítil jsem z klubu obrovské odhodlání," řekl příbramský útočník Miroslav Slepička. "Hrozně moc si toho vážím. Měl jsem slzy na krajíčku, když rozhodčí písknul konec. Jsem rád za celé město a lidi, kteří do toho dávají peníze a úsilí," dodal.

Středočeši potřebovali k definitivní jistotě uhrát na stadionu SFC minimálně bod a podařilo se jim to. V úvodu druhé půle sice inkasovali po hlavičce Puškáče, jehož milimetrově přesným centrem našel konžský záložník Kayamba, ale bleskově odpověděli zásluhou Květa - dvacetiletý středopolař převzal Slepičkovu přihrávku a s velkým přehledem proměnil samostatný nájezd na brankáře Šroma.

Více než šest tisíc fanoušků sledovalo na stadionu v Městských sadech ofenzivní podívanou od úvodního hvizdu. Už po dvanácti minutách rozvlnil síť hostující Fantiš, ale o radost ho velmi rychle připravil zdvižený praporek pomezního rozhodčího. Domácí kontrovali šancemi Hrabiny, Janetzkého a Kuzmanoviče. 

Ve druhém poločase už se skóre měnilo. Ve 48. minutě zaznamenal jedenáctou trefu v sezoně Puškáč a stejný hráč mohl záhy přidat druhý gól. Samostatný únik na brankáře Boháče ovšem neproměnil. Z následného protiútoku navíc vyrovnal Květ. Poté už počítali příležitosti jen Slezané - nicméně Jursa, Puškáč ani Hellebrand nedokázali zamířit mezi tyče.

Tečku za šlágrem 28. kola udělali Kayamba se Skácelem. Bývalý reprezentant Skácel poslal ostrým skluzem k zemi rychlonohého opavského záložníka, jenž ho vzápětí knokautoval. Hlavní rozhodčí Pavel Franěk oba hráče vyloučil a zápas dohrála obě mužstva v oslabení. 

Severomoravský tandem flirtuje se sestupem

Pardubicím nestačilo k udržení teoretické naděje na postup ani vítězství 4:3 v přestřelce nad Českými Budějovicemi. Východočeši sice poskočili na třetí místo, ale na druhou Příbram ztrácejí dvě kola před koncem nedostižných sedm bodů.

Poslední zbytky postupových nadějí ztratil i Hradec Králové, který jen remizoval ve Vítkovicích 1:1. "Votroci" tak po minulé domácí porážce s Ústím nad Labem nedokázali zdolat ani nad další tým bojující o záchranu.

O teoretickou šanci na postup do první ligy přišel i Třinec, jenž před vlastními příznivci nečekaně padl s Vlašimí 0:1. 

V boji o záchranu si pohoršil Frýdek-Místek, který prohrál 0:2 v Sokolově a klesl na poslední místo v tabulce. Stejně bodů mají i zmíněné Vítkovice. Ústí nad Labem si poradilo s pražskou Olympií 2:0 a vzdálilo se sestupovému pásmu na tři body.

Výrazně si polepšilo i Táborsko po výhře 2:0 nad Žižkovem. Jihočeši jsou aktuálně jedenáctí a stejně jako soupeř mají pětibodový náskok před severomoravským duem. Ještě o bod lépe je na tom Varnsdorf po dvoubrankovém triumfu ve Znojmě.

28. kolo druhé fotbalové ligy:

Opava - Příbram 1:1 (0:0)
Branky: 48. Puškáč - 53. Květ. Rozhodčí: Franěk - Pospíšil, Vlasjuk. ŽK: Průcha (Příbram). ČK: 81. Kayamba - 81. Skácel. Diváci: 6492.

MFK Vítkovice - FC Hradec Králové 1:1 (0:0)
Branky: 69. Žondra - 58. Pázler. Rozhodčí: Ginzel - Pfeifer, Petřík. ŽK: Malík, Žondra, Hýbl, Prajza - Kvída, Krátký, Černý, Vlkanova. ČK: 81. Žondra. Diváci: 671.

Fotbal Třinec - Sellier & Bellot Vlašim 0:1 (0:0)
Branka: 76. Janda z pen. Rozhodčí: Matějček - Šimáček, Vodrážka. ŽK: Bedecs, Ilko - Březina, Dao. Diváci: 307.

Táborsko - Viktoria Žižkov 2:0 (2:0)
Branky: 26. Navrátil, 31. Musiol. Rozhodčí: Marek - Wilczek, Antoníček. ŽK: Nešický (Táborsko). Diváci: 1012.

1. SC Znojmo - FK Varnsdorf 0:2 (0:0)
Branky: 61. Ondráček, 89. Klobása. Rozhodčí: Pechanec - Vlček, Lakomý. ŽK: Šamánek, Helísek - Bláha, Durdevič, Klobása. Diváci: 312.

Sokolov - Frýdek-Místek 2:0 (1:0)
Branky: 6. Glaser, 48. Vávra. Rozhodčí: Mikyska - Batík, Dohnálek. ŽK: Hlavatý, Mejdr, Přeučil - Švrček, Varadi. Diváci: 576.

FK Ústí nad Labem - Olympia Praha 2:0 (0:0)
Branky: 68. a 87. Pilík obě z pen. Rozhodčí: Berka - Hájek, Mokrusch. ŽK: Leibl, Peterka - Frizoni, Rothe, Katidis, Ruml, Stejskal, Keita. ČK: 73. Hejný (Olympia). Diváci: 948.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy