Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Scolari před Nizozemskem: Musíme bojovat za čest Brazílie

Brasília – Brazílie se stále jen těžce vzpamatovává ze šoku, který ji způsobil semifinálový výprask 1:7 od Německa. Pod palbu kritiky se po něm dostali jak hráči, tak i trenér Luiz Felipe Scolari. Podle zkušeného kouče však jeho tým musí na debakl a negativní ohlasy zapomenout a zaměřit se na jasný cíl, kterým je nyní zisk alespoň třetího místa.

Luiz Felipe Scolari
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Andre Chaco/ Fotoarena

"Vím, že ani tak nepřekonáme zklamání. Máme však nyní povinnost jít dál a myslet na další cíl, kterým je zápas o třetí místo hraný v Brasílii," řekl na tiskové konferenci před zápasem s Nizozemskem Scolari.

"Jsem si vědom, že moje kariéra bude již navždy spojována s tou prohrou a vím, že je to mnohem menší sen, než jsme všichni chtěli, ale musíme bojovat za čest národního týmu," nechal se slyšet.

Právě pětašedesátiletý trenér se po semifinálové prohře s Německem, kterou mnozí brazilští fanoušci označili za ještě horší a tragičtějí, než tu finálovou v roce 1950 s Uruguayí, dostal pod největší palbu kritiky. Pustili se do něj jak vlastní příznivci, tak i třeba Neymarův agent či legendární brazilský reprezentant Zico.

Scolari, kterému po šampionátu končí u národního týmu smlouva, však našel i zastání. Pozitivně se k jeho působení vyjádřil prezident brazilské fotbalové federace Marco Polo Del Nero, který řekl, že by měl u kormidla Brazílie i nadále zůstat. A rovněž sám Scolari trvá na tom, že pro úspěch udělal to nejlepší.

"Dostali jsme se do semifinále, mezi čtyři nejlepší týmy světa. A byla zde pousta celků, které byly vyřazeny daleko před námi," prozradil. O své budoucnosti však zatím jasno nemá. "Po turnaji to budeme řešit s federací," dodal.

Van Gaal: Chceme se zapsat do historie

Boj o bronz však nevzdávají ani Nizozemci. Kouč Louis van Gaal, jenž po šampionátu odchází do Manchesteru United, prozradil, že jeho cílem je závěrečný duel vyhrát. Pokud by se tak stalo, zapsal by se do historie nizozemského fotbalu, jelikož by byl první trenérem, který na mistrovství světa se svým týmem neprohrál v základní hrací době či prodloužení.

"Zatím jsme neprohráli ani zápas. Pořádně se na duel s Brazílií chci připravit. Nic nenechám náhodě. Doufám, že dokážu připravit svoje hráče tak, abychom odehráli dobré utkání, vyhráli a přepsali historii," nechal se slyšet bývalý kouč Barcelony či Ajaxu Amsterodam.

Zdroj
ČT sport, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články