Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Brazílie nebo Kolumbie, Francie nebo Německo. Kdo postoupí do semifinále?

Praha - Již jen den dělí fotbalový svět od toho, aby se dozvěděl, které národní výběry se dostanou mezi čtyři nejlepší týmy na šampionátu. Pro mnohé z nich je čtvrtfinále také dělící čárou mezi úspěchem a neúspěchem. Zatímco Francie a Kolumbie mají své prakticky splněno, Německo a domácí Brazílie vyhlížejí čtvrtfinále s velkou nervozitou. Které týmy mají podle redakce ctsport.cz lepší výchozí pozici?

Neymar
zdroj: ZUMA

Francie - Německo (18:00 SELČ, Rio de Janeiro)

Díky souboji Německa a Francie je jasné, že semifinále bude mít alespoň jednoho zástupce z Evropy. A nejde jen o geografickou polohu, kterou si jsou oba celky blízké – jak Die Mannschaft, tak Les Bleus totiž řeší vcelku podobné problémy. Oba národní týmy zazářily v úvodních fázích šampionátu, poté však jejich ofenzivní kanonáda ochabla. Vrcholem zmaru pro Německo i Francii bylo osmifinále. Oba favorité herně tápali a nedokázali se prosadit přes aktivní obrany soupeřů, navíc Alžírsko i Nigérii několikrát pustili do nadějných příležitostí.

Francie i Německo ale v závěrečných fázích osmifinálových zápasů využily změny rozestavení a pohyblivosti střídajících hráčů, což přineslo i vytoužené vítězné branky. Nyní tedy pro trenéry Deschampse a Löwa nástává velké dilema, jak poskládat základní jedenáctku. Leckteří němečtí a francouzští fanoušci si zřejmě z utkání odnesli, že jejich mužstva by měla Khediru, Schürrleho, respektive Griezmanna postavit již do základní sestavy. Trenéři však mohou uvažovat konzervativněji.

Když ve středu německé zálohy nastoupí Khedira místo Lahma, jenž by se přesunul na post pravého beka, bude Löwův celek pohyblivější. Navíc v závěru utkání s Alžírem pomohl Lahm a střídající Schürrle, jenž nahradil Götzeho, proměnit pravou stranu německé hry na silnou zbraň. V defenzivě by se však mohlo otevřít až příliš mnoho prostorů pro protiútoky soupeře. A to byl kámen úrazu Německa již v kvalifikaci či v utkání proti Ghaně.

Pravděpodobnější tak je, že trenér Löw bude věřit osvědčené (a defenzivnější) sestavě, jelikož do hry se proti Francii bude moci vrátit stoper Hummels a na pozici pravého beka se tak nejspíš postaví Boateng, který zde nastupoval v předchozích utkáních. To trenér Francouzů Deschamps by mohl ke změnám sáhnout spíše.

Francii proti Nigérii pomohlo stažení Girouda ze hry a posun Benzemy z levého kraje na hrot, kde okamžitě začal hrozit a podílel se na většině útočných akcí svého celku. Ze strany ho podporovali Valbuena a Griezmann, který nahradil právě nevýrazného Girouda.

Přitom na začátku turnaje se zdálo, že Benzema s Giroudem mohou hrát v útoku vedle sebe a jejich ofenzivní síla se tím nezmenší. Duel s Nigérií ovšem naznačil opak a Giroud tak nejspíš zůstane jen na lavičce, což dozajista ocení i levý bek Evra, který má – v případě, že před ním hraje Benzema – více defenzivní práce, než by bylo zdrávo.

Vzhledem k sehranosti německé zálohy, kterou tvoří značný počet hráčů z Bayernu Mnichov, by mírnou převahu v držení míče měl mít Löwův celek. Deschamps si tohoto faktu bude vědom, a proto by do utkání mohl vyslat rychlostní typy hráčů, kteří jsou schopni udeřit z brejkových situací.

Jak Německo, tak Francie zřejmě bude chtít využít nejistých krajů obrany svého soupeře. Německo se nemůže spolehnout na obrannou fázi jako takovou, navíc útoku tradičně příliš nepomůže předpokládaná čtveřice stoperů v defenzivní linii po návratu Hummelse do sestavy. Francouzští odborníci zase nadále mají pochybnosti o jistotě příliš ofenzivního Debuchyho a stárnoucího Evry.

Pokud oba trenéři zvolí konzervativnější herní plán, mělo by jít o velmi vyrovnané utkání, které by se znovu mohlo rozhodovat až v závěru. Pro Německo by přece jen měla hovořit větší síla ve schopnosti držet míč, na lavičce má navíc nejspíš i kvalitnější náhradníky na všech postech. A to by mohlo rozhodovat.

Šance na postup podle redakce ctsport.cz: Francie 45 % – Německo 55 %

Brazílie - Kolumbie (22:00 SELČ, Fortaleza)

Brazílie je zase o krok blíže vytouženému titulu, ale její cesta osmifinálovým duelem proti Chile spíše než jízdu po nové asfaltce připomínala rallye po rozbité silnici druhé třídy, která v zimě dostala pořádně zabrat. Selecao sice na svého soupeře vytáhli jejich tradiční zbraně; vysoký presink, dlouhé přesné balony za obranu a zářícího Neymara, jenže Chile ukázalo, že po taktické stránce bylo připraveno na výbornou. Na presing odpovědělo stejnou mincí a Brazilci, kteří přeci jenom ke konci duelu začali dominovat až v průběhu prodloužení, nakonec o svém triumfu museli po velkém dramatu rozhodnout až po penaltách.

Favoritovi se nyní do cesty postaví prozatímní černý kůň turnaje a další jihoamerický celek Kolumbie. Již nyní je jasné, že trenér Brazílie Scolari znovu dostojí pověsti konzervativního trenéra, který do sestavy příliš nesahá, a na zelený pažit tak téměř jistě vyběhne totožná jedenáctka v rozestavení 4-2-3-1. Velké změny nejdou očekávat ani po stránce taktické. Kanárci budou opět spoléhat především na presink, přímočarost při tvorbě útoků a dlouhé balóny za obrannou linii. Ty by jim však tentokrát mohly přinést více šancí než proti Chile. Kolumbie totiž hraje pouze na čtyři obránce a zejména stopeři, Yepes se Zapatou již příliš rychlostí neoplývají. Dobrou zprávou pro Brazilce je i to, že krajní beci Zuňiga s Armerem často podporují útok, což by Hulkovi a zejména Neymarovi mohlo poskytovat prostor pro smrtící ataky.

Jenže právě Kolumbie příliš k oblíbeným soupeřům Selecao nepatří. Brazilci svého soupeře nedokázali porazit čtyřikrát v řadě, přičemž hned třikrát jejích střetnutí skončilo výsledkem 0:0. Tento brazilský "faktor strachu" zveličuje také forma Kolumbijců na šampionátu. Svěřenci trenéra Pekermana zatím vyhráli všechny čtyři zápasy a svými výkony se stali černým koněm turnaje. Tahounem týmu je mladík James Rodriguez, který je s pěti brankami v čele tabulky střelců a rovněž na dva góly přidal. Právě on společně s parťákem ze zálohy Juanem Cuadradem diktuje tempo hry.

Ovšem ve středu hřiště, kde operuje, to proti Brazílii hrající na dva defenzivní záložníky bude mít velice obtížně. Hlavní útočnou zbraní Kolumbijců by tak paradoxně mohla být jejich defenzivní slabina, a to útoky po křídlech. Brazilci totiž hrají vysokou obrannou linii a Dani Alves s Marcelem rádi útočí, což by mohlo nabízet prostor k atakům do otevřené obrany. K tomu ale potřebují Kolumbijci lepší výkon od útočníků, Martíneze či Gutierreze, kteří zůstali proti Uruguayi poněkud za očekáváním.

Dá se tedy čekat, že vzájemné střetnutí nabídne bitvu, která může skončit všelijak. Favoritem ale přeci jenom bude domácí Brazílie, která by duel měla zvládnout a znovu se posunout za svým zlatým snem.

Šance na postup podle redakce ctsport.cz: Brazílie 60 % – Kolumbie 40 %

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy