Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kolumbie vyřadila Uruguay a slaví historický postup

Rio de Janeiro – Ve druhém jihoamerickém derby v rámci osmifinálových klání si Kolumbijci po zásluze vybojovali postup do čtvrtfinále turnaje, když zdolali Uruguay 2:0. Hvězdou zápasu se stal James Rodríguez, který se dvakrát trefil a vsítil tak již svou čtvrtou a pátou branku na tomto šampionátu, což z něj činí nejlepšího kanonýra dosavadního průběhu MS. Ve čtvrtfinále se Kolumbie utká s domácí Brazílií.

Utkání Kolumbie - Uruguay
zdroj: ČTK/AP autor: Themba Hadebe

Do utkání vstoupili aktivněji Kolumbijci, kteří měli míč častěji na svých kopačkách, ovšem soupeřovu branku ohrožovali z poměrně uctivé vzdálenosti. Výjimkou byl v tomto směru přímý kop Jamese Rodrígueze z 5. minuty, jenž to z pravé strany zkoušel technicky, balon skutečně šikovně zakroutil, ale Muslera byl na svém místě.

Uruguayci se soustředili očividně na defenzivní úkoly, a pokud přece jen vylezli ze své obranné ulity, snažili se překonávat pověstný kolumbijský presink nakopávanými míči na Cavaniho a Forlána. Ke zrodu nějaké vážné šance to však nevedlo. Ostatně brankových příležitostí a jiných pohledných momentů bylo v průběhu prvního poločasu k vidění hodně málo; a nutno dodat, že z pohledu obyčejného fotbalového fanouška zajímavost tohoto duelu přece jen o něco zaostávala za předchozím lahůdkovým menu servírovaným v osmifinále Brazílie – Chile.

Směrem k větší dramatičnosti se mohly věci pohnout na konci první půlhodiny. Zásluhu na tom měl kolumbijský kanonýr Rodríguez, který se před vápnem blýsknul ukázkovým zpracováním a následně předvedl ještě lepší střelu. Jeho výstavní projektil zamířil takříkajíc pod šibenici a Kolumbie šla do vedení. Rodríguez touto trefou splnil svou normu na letošním šampionátu – co zápas, to gól!

Svěřenci Oscara Tabareze na inkasovanou branku nedokázali do konce prvního poločasu adekvátně zareagovat, jediným okamžikem z jejich strany, který stál za zmínku, byla povedená dělovka Gonzáleze, jež dala vyniknout Ospinovi.

Gólová mašina Rodríguez uděřila i ve druhém poločase

Takticky vedená bitva pokračovala i po změně stran. Na Uruguaycích byla patrná snaha něco s výsledkem udělat, ovšem jejich naděje dostaly další trhlinu hned v 50. minutě. Na konci vynikající kombinace Los Cafeteros byl kdo jiný než James Rodríguez a balón, který mu na zadní tyči vrátil před branku hlavou Cuadrado, s přehledem "uklidil" do odkryté Muslerovy svatyně. Dosažený gól pak nezapomněl se spoluhráči oslavit tanečkem u rohového praporku.

Dvoubrankový náskok Kolumbijců se mohl ztenčit při akci Pereiry, který se řítil sám na Ospinu, ale ve velmi dobré příležitosti ho nepropálil. Se svou "jedovkou" neuspěl vzápětí ani Cavani. Více již Uruguayci v ofenzivě (pochopitelně i díky absenci Suáreze) nepředvedli, a tak mohly propuknout oslavy týmu ve žlutém. Kolumbie se tak může těšit na historicky první čtvrtfinálovou účast na mistrovství světa a se svým týmovým pojetím, pevnou obranou (ve čtyřech zápasech pouhé dvě inkasované branky) a nebezpečným útokem může pořádně zatopit i Brazilcům.

Kolumbie – Uruguay 2:0 (1:0)

Branka: 28. a 50. J. Rodríguez. Rozhodčí: Kuipers – Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ŽK: Armero – Giménez, Lugano. Diváci: 73 804.

Kolumbie: Ospina – Zapata, Yepes, C. Sánchez, Zúňiga, Armero – Aguilar, Cuadrado (81. Guarín), J. Rodríguez (85. Ramos) – T. Gutiérrez (68. Mejía), Martínez. Trenér: Pekerman.

Uruguay: Muslera – Cáceres, Godín, M. Pereira, Giménez – A. González (67. A. Hernández), Á. Pereira (53. Ramírez), C. Rodríguez, Ríos – Forlán (53. Stuani), Cavani. Trenér: Tabárez.

José Pekerman (trenér Kolumbie): "Mám obrovskou radost a gratuluji všem lidem v Kolumbii, protože tohle vítězství patří jim. Uruguay má silný a zkušený tým i skvělého trenéra, my jsme ale zejména v prvním poločase hráli opravdu skvěle." 

Óscar Tabárez (trenér Uruguaye): "Kolumbie sice častěji držela míč, nám se ale dlouho dařilo držet ji na uzdě. Až na branku Jamese Rodrígueze, se kterou jsme nemohli dělat vůbec nic. Myslím, že to byl nejhezčí gól šampionátu. Po druhém soupeřově gólu jsme se vrhli do útoku, ale několikrát nás vychytal skvělý gólman."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články