Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Příliš krutá prohra, Japonsko padlo s Kolumbií 1:4 a končí

Cuiabá – Zejména díky problémům s produktivitou končí japonský národní tým na světovém šampionátu. Kolumbii sice dokázal ve většině zápasu přehrávat, nicméně Jihoameričané trpělivě hráli na brejky, čekali na své příležitosti a nakonec Japonsko porazili v pohledném zápase až příliš krutě - 4:1. V osmifinále Kolumbii čeká Uruguay.

Japonsko - Kolumbie
zdroj: ČTK/AP

Diváci na stadionu v Cuiabě, který stále funguje v lehce provizorním režimu, jelikož jej stavitelé v termínu nestihli zcela dokončit, byli svědky nepříliš aktivního začátku. Lehkou úvodní převahu Kolumbie Japonci v klidu přečkali a kolem desáté minuty začínali přebírat iniciativu. Vidět byl zejména Honda, který stál za několika slušnými akcemi.

Nicméně cestu do osmifinále si Japonci rychle zkomplikovali. Konno totiž ve vápně fauloval unikajícího Ramose, který se dral do první větší šance Kolumbie, a rozhodčí nekompromisně nařídil penaltu. Míč si postavil Cuadrado, napálil ho do středu branky a poslal kolumbijského favorita do vedení.

S Japonskem však penalta příliš neotřásla, stále drželo herní převahu. Ve 26. minutě byl po zajímavé kombinaci ve velké šanci Kagava, kolumbijský brankář Ospina vyrážel míč tak tak koncem prstů. Japonské varování ale na Kolumbii příliš nezapůsobilo a ta nadále hrála velice staticky a pasivně. Což se ve velkém projevilo opět v 33. minutě, Honda z dvaceti metrů střílel těsně vedle.

Kolumbie se do útoku dostávala velice sporadicky, a když už se probojovala přes půlku, povětšinou míč rychle přebírali Japonci. Podruhé Kolumbie ohrozila brankáře Kawašimu až ve dvaačtyřicáté minutě, po pravé straně letěl kupředu Ramos, místo střely však poslal míč do středu hřiště k Martinezovi, který střílel bezpečně mimo.

A když už se zdálo, že první poločas v klidu doplyne do svého konce, Japoncům se konečně podařilo gólově podtrhnout svou převahu. V samém závěru nastavené minuty zacentroval Honda přesně na Okazakiho, jenž pro Japonsko poněkud netypicky trefil míč přesně k tyči a srovnal stav utkání na 1:1.

V začátku druhé poloviny jako by si Kolumbie vzpomněla, že bez aktivního výkonu to nepůjde a po vzoru prvních minut zápasu tlačila Japonsko. Tentokrát však nepolevila, trpělivě čekala na prostor, kterého se jí dostalo v 55. minutě. Rodríguez ve skrumáži před japonskou brankou postrčil míč k Martínezovi, který střelou na vzdálenější tyč vrátil vedení Jihoameričanům. 

Hned o pár okamžiků později mohli Japonci srovnat poté, co Ospina podběhl centrovaný míč a hlavičkoval Okuba. Kolumbijský brankář měl co dělat i o pár minut později, kdy se ke střele dostal Honda a opět aktivní Okuba. Čím více uvadal výkon Kolumbijců, tím více průběh druhé pětačtyřicetiminutovky připomínal tu první.

Veškerou podobnost se však rozhodli utnout Kolumbijci v 82. minutě. Do brejku se dostal Martínéz, který propálil Kawašiho a v podstatě zazdil japonské šance na postup do osmifinále. Trenér Kolumbie následně vystřídal brankáře Ospinu, na hřiště se dostal brzy třiačtyřicetiletý Mondragón a stal se nejstarším hráčem, který kdy zasáhl do hry na světovém šampionátu. 

Kolumbijci byli při chuti, Japoncům snad začalo docházet, že na šampionátu pomalu končí, a velmi polevili. Jihoameričané toho ještě jednou využili. Definitivní jízdenku domů vystavil Japonsku Rodríguez. Nutno podotknout, že výsledný výsledek je pro horší z týmů až příliš krutý, Kolumbie vyhrála pohledný zápas 4:1.

Japonsko - Kolumbie 1:4 (1:1)

Branky: 45.+2 Okazaki - 55. a 82. Martínez, 17. Cuadrado z pen., 90. J. Rodríguez. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Trigo (všichni Portug.). ŽK: Konno - Guarín. Diváci: 40 340.

Sestavy: Japonsko: Kawašima - Učida, Jošida, Konno, Nagatomo - Aojama (62. Jamaguči), Hasebe - Okazaki (69. Kakitani), Honda, Kagawa (85. Kijotake) - Okubo. Trenér: Zaccheroni.

Kolumbie: Ospina (85. Mondragón) - Arias, Valdés, Balanta, Armero - Cuadrado (46. Carbonero), Mejía, Guarín, Quintero (46. J. Rodríguez) - Ramos, Martínez. Trenér: Pekerman.

Alberto Zaccheroni (trenér Japonska): "V první půli jsme se vyrovnali nejlepšímu týmu v naší skupině. Měli jsme příležitosti vyhrát, ale nakonec letíme domů. Po návratu si promluvím s vedením a uvidíme, jestli zůstanu."

José Pekerman (trenér Kolumbie): "Tvrdě jsme pracovali a dnešek je výsledekm trpělivosti a výborných hráčů. Stojí za námi celá země a další zápas na Maracaná pro nás bude novou výzvou, protože Uruguay je opravdu těžký soupeř. Ale věříme si a chceme pokračovat dál."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články