Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

PŘEKVAPENÍ MS 2014: Kostarika a forma týmů ze Severní a Střední Ameriky

Sao Paulo - Zdaleka největším překvapením posledních světových šampionátů je úspěch Kostariky. Středoamerický stát se probojoval z jedné z nejtěžších skupin, a to má ještě zápas k dobru. Slušně se však prezentují i další týmy ze Severní a Střední Ameriky, tedy z kontinentální federace CONCACAF. Věnujeme se i dalším překvapením dosavadního průběhu mistrovství světa: rozporuplné formě největších favoritůproč padá hodně gólů.

Kostarický národní tým zatím svými výkony překvapil snad všechny diváky i experty - a dost možná i sebe sama. V mimořádně složité skupině s Anglií, Itálií a Uruguayí si Kostarika zajistila postup již po druhém utkání a vyřadila Anglii, aniž by s ní ještě vůbec odehrála vzájemný souboj.

Kostarika přitom v žebříčku FIFA figuruje až na 28. příčce, navíc od roku 1990 na světových šampionátech vyhrála pouze jediný zápas - první skupinové utkání s Čínou v roce 2002. V Brazílii však její výkony, alespoň co se týče týmové kompaktnosti, patří k nejlepším na šampionátu.

Kostarika na papíře hraje v ultradefenzivním rozestavení 5-4-1 a většinu zápasů proti Uruguayi a Itálii nechala své protivníky tvořit hru. Její defenziva však pracuje jinak než neprostupný řecký blok na Euru 2004. Prakticky každý hráč pokrývá obrovské množství prostoru, napadá své protivníky a při každé příležitosti se snaží jít do nebezpečných protiútoků.

Jestli Kostarika skončí na prvním místě ve skupině, což zdaleka není nepravděpodobné, může narazit na Pobřeží slonoviny, Japonsko či Řecko. Ani jeden z týmů v obranné činnosti nepůsobí tak jistým dojmem jako Kostarika, a tak si tým ze Střední Ameriky potichu činí naděje na čtvrtfinálovou účast.

Tam se může probojovat jako první tým z federace CONCACAF za posledních dvanáct let. USA se zde přitom v roce 2002 dostaly poté, co v osmifinále vyřadily jiný stát ze Severní a Střední Ameriky - Mexiko. Úspěch Spojených států je tak do jisté míry poněkud umenšen shodou příznivých okolností.

Nyní však mohou poprvé od zavedení systému 32 týmů na MS figurovat mezi šestnácti nejlepšími hned tři celky z CONCACAF. Kromě Kostariky jde právě i o Mexiko, které přejelo Kamerun a jen díky chybám rozhodčího nevyhrálo 4:0. Kromě toho dokázalo remizovat s Brazílií a zatím dává zapomenout na rozporuplnou kvalifikaci atraktivními a kompaktními výkony.

I Spojeným státům ve velmi nabité skupině s Německem, Portugalskem a Ghanou chybí pouhý krůček od postupu do osmifinále. Zvláště předvedená hra proti Portugalsku, největšímu favoritovi na druhé místo ve skupině, byla ze strany Američanů nad očekávání přesvědčivá. Chybělo jen pár vteřin, aby si USA neodnesly z utkání zasloužené tři body.

Překvapivý úspěch týmů ze Severní a Střední Ameriky je velmi pozitivní zprávou. Alespoň tedy pro ty, kteří fotbal chtějí vidět jako skutečně globální hru, která nabírá nejen na popularitě mezi diváky, ale i na samotné kvalitě jednotlivých týmů. Takový pohled je však zatím maličko předčasný.

Týmům ze Severní a Střední Ameriky jednak značně pomáhá prakticky domácí prostředí. A na druhé straně je dominance týmů z Evropy a Jižní Ameriky nadále těžko zpochybnitelná. Ze šestnácti týmů, které z obou kontinentů postoupily od roku 1998 do osmifinále, jich bylo popořadě 14, 11, 13, 11 a po druhém kole letošního MS je na postupových příčkách 10 týmů z federací UEFA a CONMEBOL.

Počet evropských a jihoamerických týmů v osmifinále možná stagnuje, ani po letošním šampionátu však s největší pravděpodobností dramaticky neklesne a oba kontinenty si udržují svůj standard. Pro Fifu, která má v úmyslu neustále rozšiřovat alokaci pro týmy z Asie, Afriky a Severní a Střední Ameriky, to tak není příliš dobrá zpráva.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články