Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

PŘEKVAPENÍ MS 2014: Špatná forma favoritů

Sao Paulo - Před startem šampionátu byly karty jasně dané. O titul mistrů světa se měla podle předpokladů utkat čtveřice Argentina, Brazílie, Německo a Španělsko. Podle tipu redakce webu ČT sport se právě tyto čtyři týmy měly potkat v semifinále, po dvou odehraných kolech základních skupin, ale vše vypadá trochu jinak. Španělsko ze skupiny nepostoupí a zbylí tři favorité se sice do osmifinále nejspíš probojují, jejich výkony ale budí pochybnosti. Věnujeme se i dalším překvapením dosavadního průběhu mistrovství světa: skvělým výkonům Kostariky a týmů CONCACAF a proč padá hodně gólů.

Kapitán Argentiny Lionel Messi
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Německo (4 body / průběžné 1. místo ve skupině G)

Herně si ze čtveřice favoritů vede nejlépe Německo, kterému se dostalo chvály za destrukci Portugalska v prvním utkání. Druhý duel s Ghanou ale ukázal i slabiny německého týmu. Německo v ofenzivě těží ze souhry hráčů Bayernu Mnichov Kroose, Götzeho a Müllera, které doplňuje Özil z Arsenalu. Nikdo z nich však není klasickým hrotovým útočníkem, a tak proti Ghaně musel remízu v závěru zachraňovat střídající veterán Klose.

Německo navíc v základní sestavě nastupuje bez ofenzivních krajních beků. Na stranách obrany operují stopeři Boateng a Höwedes, kterým se zatím příliš nedaří podporovat útočné snažení svého týmu, což by se mohlo Německu v příštích duelech vymstít. Ani německá defenziva není zatím stoprocentní. Ghana nejenže dala Němcům dva góly, ale také osmnáctkrát vystřelila.

Statistiky Německa na šampionátu:

Počet střel na zápas: 12,5 (18. místo z 32 účastníků MS)
Držení míče: 59,4 % (4. místo)
Úspěšnost přihrávek: 87,4 % (5. místo)

Argentina (6 bodů, průběžné 1. místo ve skupině F)

Argentina zatím sbírá povinná vítězství, herně ale zaostává daleko za očekáváním. Žádný z celků na šampionátu nedisponuje hvězdnější útočnou sestavou. Jména Messi, Agüero, Higuaín a Di María budí respekt, na turnaji ale zatím dokázala vstřelit Argentina jen tři branky a uhrála dvě těsná vítězství 2:1 a 1:0 s outsidery Íránem a Bosnou a Hercegovinou.

Hru povětšinou z hloubi pole tvoří Lionel Messi, který ale především v prvním utkání s Bosnou často kazil, po prvním kole byl dokonce hráčem s nejvíce pokaženými přihrávkami na turnaji. Jinak hra středu zálohy směrem dopředu moc nefunguje. Útočná dvojka Agüero s Higuaínem se zatím do mnoha šancí nepropracovala, a když, tak po individuálních akcích.  

I o góly se tak musí starat Messi, který se prosadil na turnaji už dvakrát. Dosud ovšem Argentinci nastupovali proti celkům, které především bránily. V duelech s mužstvy, jež se pustí do ofenzivnější partie, by se mohly konečně ukázat útočné individuality v argentinském celku.

Statistiky Argentiny na šampionátu:

Počet střel na zápas: 16,5 (6. místo)
Držení míče: 67,7 % (1. místo)
Úspěšnost přihrávek: 90,1 % (2. místo)

Brazílie (4 body / průběžné 1. místo ve skupině A)

Domácí celek i nadále zůstává hlavním favoritem na zisk titulu, první dvě utkání na turnaji ale brazilským fanouškům mnoho optimismu do žil vlít nemohla. Brazilci se dosud potkali se dvěma týmy, které na turnaji prokazují velmi dobrou formu, Chorvatskem a Mexikem, a uhrála čtyři body za vítězství a remízu. Výsledkově tedy žádná tragédie, zklamáním je ovšem útočná hra kanárků.

Ani jednoho ze soupeřů nedokázali po celý zápas výrazně přehrávat. V oslnivé formě se nezdá být ani jeden ze středních záložníků Brazílie Oscar, Paulinho a Luiz Gustavo, kterým se nedaří vysílat do šancí nikoho z ofenzivního tria. Většinu přihrávek na útočné polovině tak obstarávají krom velmi dobře hrajícího Neymara krajní obránci Marcelo a Dani Alves. Prakticky neviditelný je zatím na turnaji hrotový útočník Fred. Vcelku spolehlivá obrana a Neymar v útoku ale dávají Brazílii do vyřazovacích bojů solidní šance.

Statistiky Brazílie na šampionátu:

Počet střel na zápas: 14 (14. místo)
Držení míče: 57,2 % (8. místo)
Úspěšnost přihrávek: 84,7 % (13. místo)

Španělsko (0 bodů / průběžné 4. místo ve skupině B)

Španělsko (se spolu s Austrálií) stalo prvním mužstvem, které se najisto rozloučí se šampionátem už po základních skupinách. Obhájci titulu mistrů světa přivezli do Brazílie takřka identické mužstvo, které vládlo fotbalovému světu v předchozích šesti letech. Barcelonská kostra týmu ale měla za sebou nejhorší sezonu za dlouhá léta a klíčoví hráči Iniesta a Xavi na mistrovství prokázali, že letos se s formou nepotkali.

Španělé v zápasech s Nizozemskem i Chile lpěli na typickém stylu hry založeném na dlouhých sériích krátkých přihrávek. Oproti dřívějšku ale častěji chybovali, Španělé hráli na mnoho doteků a jejich pomalou kombinaci dokázali houževnatě bránící soupeři vytlačit daleko od své branky. Španělům chyběl pohyb i dlouhé překvapivé nahrávky. Nedokázali reagovat na vývoj hry a měnit herní styl v okamžicích, kdy se jim přestalo dařit. I proto na šampionátu končí.

Statistiky Španělska na šampionátu:

Počet střel na zápas: 13 (16. místo)
Držení míče: 63,3 % (2. místo)
Úspěšnost přihrávek: 85,2 % (11. místo)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články