Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Trochu nečekaná hvězda šampionátu – Enner Valencia táhne Ekvádor

Curitiba - Že fotbalisty Ekvádoru potáhne Valencia, se čekalo. Podle předpokladů to měl být spíše kapitán Antonio Valencia, který působí v Manchesteru United. Místo něj je zatím hlavní oporou jeho jmenovec Enner, který zařídil důležitou výhru 2:1 nad Hondurasem a se třemi góly se dělí o vedení v tabulce střelců se světovými hvězdami jako Arjen Robben, Robin Van Persie, Karim Benzema a Thomas Müller.

Enner Valencia
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Ve světě dosud nepříliš známý hráč prožívá v pětadvaceti letech životní sezonu. Na jaře dovedl Pachucu až do finále play-off mexické ligy a s 12 góly byl nejlepším střelcem jarní části soutěže. Formu si přenesl i do reprezentace, kde se trefil v každém z posledních šesti startů. Naposledy dvěma góly pokořil Honduras. Nejprve zblízka dorazil míč, který propadl za obranu, a vítěznou trefu obstaral hlavou po přímém kopu.

Ten zahrával jeho klubový spoluhráč Walter Ayovi. "Hrajeme spolu a známe se velmi dobře. To nám pomohlo," prohlásil Enner Valencia. "Jsou to určitě dva nejdůležitější góly mé kariéry. O tom, že budu dávat góly na mistrovství světa, jsem snil už jako malý chlapec," dodal útočník, od nějž si v Ekvádoru slibují, že by mohl být pro tým stejně prospěšný, jako byl před svou loňskou předčasnou smrtí Christian Benítez.

Valencia mohl dokonce zaútočit na hattrick, ale jeho gól v nastavení rozhodčí kvůli faulu neuznal. "Enner znovu ukázal, jak moc důležité bylo pro Ekvádor jeho loňské zařazení do národního týmu. Přišel do něj teprve před deseti měsíci a od té doby neskutečně vyrostl," chválil trenér Reinaldo Rueda.

Enner Valencia tak zatím na turnaji zastiňuje svého slavnějšího jmenovce Antonia, s nímž není v žádném příbuzenském vztahu. "Antonio to měl v této sezoně v Manchesteru těžké. Příliš toho neodehrál, klub byl navíc v krizi, a to všechno ovlivňuje jeho výkon," dodal Rueda.

Nyní však celý ekvádorský tým čelí těžké zkoušce, aby se ze skupiny probojoval do osmifinále, potřebuje v závěrečném utkání minimálně bodovat s Francií, která má na turnaji velkou formu. "Je to opravdu silný tým, ale my její hru podrobně zanalyzujeme a najdeme způsob, jak proti nim hrát," věří Enner Valencia.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články