Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Italové po prohře s Kostarikou: Uruguaye se nebojíme

Recife (Brazílie) – Pokud by vyhráli, mohli s předstihem slavit postup do osmifinále mistrovství světa. Místo toho však po překvapivé prohře 0:1 s Kostarikou budou fotbalisté Itálie muset o účast ve vyřazovací části bojovat v závěrečném duelu základní skupiny s Uruguayí. Trenér Cesare Prandelli i jeho svěřenci ale věří, že to squadra azzura, které stačí i remíza, zvládne.

Zamyšlený trenér Itálie Cesare Prandelli
zdroj: ČTK/AP autor: Antonio Calanni

Itálie v Recife nenavázala na úvodní výhru 2:1 nad Anglií a za celých 90 minut si vypracovala jen dvě šance Maria Balotelliho a nebezpečný přímý kop Andrey Pirla. Kostarika si po brance Bryana Ruíze ze 44. minuty náskok pohlídala a nečekaně postoupila z těžké skupiny se třemi bývalými světovými šampiony. 

"Doufali jsme, že budeme lepší a víc jim to ztížíme. Místo toho jsme měli víc problémů, než jsme čekali, a Kostarika po svém gólu zápas zvládla dobře," řekl brankář a kapitán Itálie Gianluigi Buffon, který nastoupil na čtvrtém mistrovství světa. 

Prandelli přiznal, že jeho mužstvo nedokázalo Kostariku ničím zaskočit. "Nezvolili jsme špatnou taktiku. Oni byli velmi, velmi agresivní. My se snažili najít jiné cesty, jak se dostat do zápasu, ale nepovedlo se nám to. Kdyby dal Mario Balotelli jednu ze svých šancí, mohlo to být jiné," uvedl šestapadesátiletý trenér. 

"Snažil jsem se něco změnit, ale ani náhradníci se neprosadili. Také jsme zkoušeli početní přečíslení v záloze, jenže jsme nebyli dostatečně rychlí," přidal Prandelli. Jeho svěřenci poprvé po 15 duelech na světových šampionátech neskórovali. To se jim naposledy stalo v červnu 1998 proti Francii.

Buffon ocenil houževnatý výkon Kostariky. Ta si po úvodní výhře 3:1 nad Uruguayí připsala skalp dalšího favorita a také rozhodla o tom, že Anglie poprvé od roku 1958 nepostoupila na MS ze skupiny.

"Postup Kostariky byl šokem pro ty, kteří pokládají nějaké věci za samozřejmost a myslí si, že jsou na mistrovství světa stále slabé týmy. My však víme, že na velkých turnajích žádný outsider neexistuje," uvedl šestatřicetiletý gólman Juventusu Turín.

Itálie nyní upíná zrak k úternímu utkání proti Uruguayi. "Máme před sebou další zápas a náš přístup zjevně musí být lepší než proti Kostarice. Uruguaye se nebojíme. Jen potřebujeme zpátky načerpat svou energii," upozornil Prandelli. "Čekají nás Uruguayci, a to je stěžejní zápas. Bude to duel buď a nebo," doplnil křídelní hráč Lorenzo Insigne

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články