Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kolumbie je v osmifinále, Pobřeží slonoviny udolala 2:1

Brasília – Kolumbie v líbivém utkání hraném ve vysokém tempu udolala Pobřeží slonoviny 2:1. Všechny góly padly ve druhém poločase. Kolumbie šla zásluhou Jamese Rodrígueze do vedení, druhou branku přidal Quintero. Gervinho už jen snížil. Jihoameričané mohou slavit první účast v osmifinále od roku 1990, k postupu jim pomohla remíza Japonců s Řeky.

Kolumbijská radost
zdroj: ČTK/ZUMA

Utkání před zraky diváků na Národním stadionu v Brasílii se od začátku neslo spíše v opatrném tempu. Gutiérrezova střela na sklonku páté minuty patřila mezi propagační. O tři minuty později se prosmýkl do vápna Cuadrado, ale místo, aby v jednoznačné pozici vystřelil, zkoušel najít ještě lépe postaveného spoluhráče. Obrana Pobřeží slonovina včas zasáhla.

Jihoameričané předváděli povedené brejky. Centr hbitého Cuadrada však adresáta nenašel. I směrem dozadu se chovali Kolumbijci zodpovědně a rýsující se protiútoky Pobřeží slonoviny zbrzďovali hned v zárodku. V 25. minutě se Afričané osmělili a Tioté poprvé vystřelil, jenže nepřesně.

Ukázkový kontr se v 28. minutě povedl Kolumbijcům. Míč směřoval po ose Cuadrado, James, Gutiérrez. Posledně jmenovaný byl před gólmanem úplně sám, ale balon zasáhl nečistě a Barry práci neměl. Vzápětí se hezky na hranici vápna uvolnil jednadvacetiletý talentovaný záložník Pobřeží slonoviny Serey a přízemní ranou vystrašil kolumbijského brankáře Ospinu. Těsně před přestávkou kličkoval před pokutovým území Kolumbijců Gervinho, ale žlutou zeď neprorazil.

Na začátku druhé půle se hrálo nahoru - dolů, ale útoky nepřekypovaly rychlostí. Obrany se dokázaly vždy včas zkonsolidovat. Gervinho se prodral do pokutového území Kolumbie, kde však bez přičinění protihráče upadl. Zkušený anglický sudí Howard Webb zůstal ledově klidný.

Yaya Touré v 56. minutě vyslal šajtlí do šance Bonyho, ale ten se neobratně otáčel a balon za obranou se marně pokoušel hrát přes hlavu. O chvíli později uzmul šanci na hranici malého vápna Gradelovi skvělým skluzem kolumbijský obránce Yepes. Vzápětí na druhé straně Cuadrado dokázal zpracovat hodně těžký míč, poté si sběhl do pokutového území a z úhlu tvrdě vypálil. Gólman Pobřeží slonoviny Barry v poslední chvíli míč vytěsnil na břevno.

Závěrečná útočná smršť

V 64. minutě si mohli kolumbijští fotbalisté před lavičkou konečně zatančit. Na rohový kop totiž nejlépe vyskočil James Rodríguez a trefil se přesně pod břevno. "Prožíváme neskutečné štěstí. Nejen my, ale celá Kolumbie. Vždycky mě potěší, když dám gól, ale je to pro mě jen bonus. Vždy se hlavně snažím pomoci týmu k vítězství a dnes se to povedlo proti opravdu silnému protivníkovi," prohlásil po zápase kolumbijský záložník James Rodríguez.

A o šest minut na tom bylo Pobřeží slonoviny ještě hůře. Quintero využil chyby v obraně a zkušeně poslal míč pod bezmocným gólmanem do sítě.

Afričané však zbraně nesložili. Gervinho ukázal své skvělé technické dovednosti a v 74. minutě se prokličkoval až ke gólu. Kolumbie vsadila na defenzivu, útoky hráčů v zeleném neustávaly a byly velmi nebezpečné. Od postranní čáry hledal Boka svým dlouhým nákopem nabíhajícího Drogbu, ale ten míč jen lehce tečoval.

Do pokutového území Jihoameričanů mířil jeden centr za druhým, ani vystřídavší Bolly však nevpasoval balon mezi tři tyče. Kalou v 85. minutě z hranice vápna vyslal příliš slabou střelu. Ještě v nastavení byl blízko šance Drogba, ale u míče byl dříve gólman Ospina. Víc už Afričané nestihli.

Kolumbie - Pobřeží slonoviny 2:1 (0:0)

Branky: 64. Rodríguez, 70. Quintero - 73. Gervinho. Rozhodčí: Webb - Mullarkey, Cann (všichni Anglie). ŽK: Zokora, Tioté. Diváci: 68 748.

Kolumbie: Ospina - Zúňiga, Zapata, Yepes, Armero (72. Arias) - Aguilar (79. Mejía), C. Sánchez - Cuadrado, J. Rodríguez, Ibarbo (53. Quintero) - T. Gutiérrez. Trenér: Pekerman.

Pobřeží slonoviny: Barry - Aurier, Zokora, Bamba, Boka - Dié (73. Bolly), Tioté - Gervinho, Y. Touré, Gradel (67. Kalou) - Bony (60. Drogba). Trenér: Lamouchi.

José Pekerman (trenér Kolumbie): "Tento úspěch pro nás znamená opravdu hodně. Je to výsledek toho, že fungujeme jako tým. Nejsme jen parta jednotlivců. Přitom se stále teprve učíme, protože naši hráči jsou poprvé na mistrovství. A takové vítězství jim ještě pomůže růst."

Sabri Lamouchi (trenér Pobřeží slonoviny): "Tvrdě jsme bojovali až do závěrečného hvizdu, ale nevyšlo to. Byl to však dobrý zápas, oba celky chtěly vyhrát a nakonec se to povedlo šťastnější Kolumbii. My si nezasloužili prohrát, ale je to porážka s velmi dobrým soupeřem, který dokázal potrestat naše chyby. Týmu ale nemohu nic vyčítat. Teď se musíme zmobilizovat a zvládnout zápas s Řeckem."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články