Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Belgičané proti Alžírsku otočili díky střídajícím hráčům

Belo Horizonte – Pořádnou práci měli reprezentanti Belgického království s výběrem Alžírska. Vítězství 2:1 se rodilo hodně složitě, ale nejočekávanější a podle některých i nejtalentovanější tým turnaje vstup do mistrovství zvládl. První poločas Belgičanům vůbec nevyšel. Prohrávali 0:1 po penaltě, kterou zavinil Jan Vertonghen. V druhém dějství ale střídající Marouane Fellaini a Dries Mertens vývoj utkání otočili.

Marouane Fellaini
zdroj: ČTK/BELGA autor: Bruno Fahy

Belgie hned od úvodu kooperovala na útočné polovině, ale nemohla se dostat do pozice, ze které by se dalo zakončit. První važnější okamžik přišel až ve 20. minutě, kdy Axel Witsel vyprášil rukavice alžírského brankáře Mbuhliho.

Doslova blesk z čistého nebe přišel za dalších pět minut. Vertonghen zbytečně zatáhl za ruku Fighúlího po centru z pravé strany přímo ve vápně, viděl žlutou kartu a kopala se penalta. Obránce Tottenhamu to udělal školácky, Fighúlí by totiž neměl šanci míč doběhnout. Pokutový kop poslal sám postižený do protipohybu Curtoise.

Alžírsko se tak dočkalo gólu na šampionátu poprvé od roku 1986 a po 506 minutách hry. Od nejdelší série bez vstřelené branky, která patří Bolívii, dělilo africký celek jedenáct minut.

Trio překvapených Belgičanů: Kompany, Witsel, Lukaku (zleva)
zdroj: ČTK/BELGA autor: DIRK WAEM

Do druhého poločasu vběhli Belgičané s jednou změnou. Ze hřiště odešel Nacer Chadli a na trávníku se objevil Dries Mertens. Nový muž přinesl oživení. Zvýšená aktivita znamenala nadějnou pozici pro Rudé ďábaly, kdy se Hazard prokličkoval až k obranné linii, ale jeden z obránců mu míč odkopl na rohový kop. Následný centr dopadl přesně na hlavu Witsela, ten však ani v nejmenším nepočítal s tím, že by se k němu míč dostal. Podle toho také zakončení dopadlo.

Na druhé straně se po rohu k hlavičce dostal Mostefa. Jeho hlavičkový pokus prolétl jen těsně vedle levé tyčky belgického brankáře. Už mohlo být takřka rozhodnuto. Za vlažný výkon byl následně překvapivě střídán Romelu Lukaku a do hry se dostal Divock Origi. Právě on měl šanci na vyrovnání, když se řítil sám na Mbuhliho. Gólman vytasil proti přízemní střele skvělý zákrok nohama.

Tlak Belgie začínal gradovat a další střídající hráč Marouane Fellaini se postaral v 70. minutě o vyrovnání. Kevin De Bruyne vyslal do vápna nádherný centr, vlasatý záložník se do něj opřel a míč z jeho hlavy se odrazil od břevna do sítě.

Obrat byl dokonán v 80. minutě, kdy se po pravé straně v přečíslení 3 na 2 dostal před branku ze strany střídající Martens a nekompromisně propálil gólmana Alžířanů. Fellaini mohl přidat i další gól, jeho hlavičku ale Mbuhli bravurně zneškodnil. Závěrečný nápor Alžířanů už branku nepřinesl.

Belgie díky obratu vyhrála jedenáctý soutěžní zápas za sebou, alžírská série bez vítězství na mistrovství světa naopak pokračuje a natáhla se na osm zápasů.

Belgie - Alžírsko 2:1 (0:1)

Branky: 70. Fellaini, 80. Mertens - 25. Fighúlí z pen. Rozhodčí: Rodríguez - Torrentera, Quintero (všichni Mex.). ŽK: Vertonghen - Bin Tálib. Diváci: 56.800.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen - Chadli (46. Mertens), Witsel, De Bruyne, Dembélé (65. Fellaini), E. Hazard - Lukaku (58. Origi). Trenér: Wilmots.

Alžírsko: Mbuhli - Mustafá, Búghirra, Hallíš, Ghulám - Tajdir, Medžání (84. Ghilas), Bin Tálib - Fighúlí, Súdání (66. Slimaní), Mahriz (72. Lasín). Trenér: Halilhodžič.

Marc Wilmots (trenér Belgie): "Věděli jsme, že to bude náročný zápas, ve kterém nebudeme mít moc prostoru. Udělali jsme jedinou chybu a byli jsme za ni potrestáni. Ale nakonec jsme byli odměněni za trpělivost a zachránili nás hráči z lavičky. Ukázali jsme také psychickou odolnost."

Vahid Halilhodžič (trenér Alžírska): "Byli jsme kousek od senzačního vítězství, z toho jsem trochu zklamaný. Ale hráči se nemají za co stydět. Můžou být smutní, ale nevidím jediný důvod k slzám. Po přestávce jsme to měli velmi těžké. Dali jsme soupeři příliš mnoho prostoru, takže tomu, že jsme potom dostali dvě branky, se ani nedivím."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články