Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Campbell dal Kostaričanům impuls a ukázal, proč je hráčem Arsenalu

Fortaleza – Po gólu si vzal míč od podavače a schoval ho pod dres, sklouzl se na kolenou a vkleče zasalutoval. Jeho oblíbené gesto při oslavě vstřelené branky patřilo bratrancům doma v Kostarice. Míč pod dresem možná přítelkyni Fernandně. Forvard anglického Arsenalu Joel Campbell načal obrat proti Uruguay, která k překvapení všech prohrála ve skupině D na úvod 1:3. Celá Kostarika po triumfu teď věří, že její výběr potoupí do osmifinále, a naváže tak na svůj největší úspěch z roku 1990.

Joel Campbell (vpravo) a jeho gólová oslava se spoluhráči kostarické reprezentace
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Lui Siu Wai

Campbell, odmala matkou Roxanou nábožensky vedený, před každým zápasem čte z Bible Žalm 27. Jde o součást přípravy, aby měl při zápasech víru v sebe sama. Jednadvacetiletému útočníkovi Arsenalu však sebevědomí odjakživa nechybí.

Už když v březnu 2011 vybíral tehdejší kouč kostarického národního týmu Ricardo La Volpe hráče k přátelákům proti Číně a Argentině, nenásledoval své stejně staré přátele z reprezentační dvacítky, kteří si šli vyzvednout lístky na stadion. Na otázku spoluhráče, zda chce jít s nimi, tehdy osmnáctiletý Campbell odpověděl: "Chci jít a taky že půjdu, ale jako hráč." A stalo se. La Volpe jej 18. března do A týmu opravdu nominoval.

Campbel má za sebou jako hráč Arsenalu už tři hostování (Lorient ve Francii, Real Betis ve Španělsku a Olympiakos Pireus). S Olympiakem získal naposled řecký titul a v osmifinále letošní Ligy mistrů skóroval proti Manchesteru United. Trefa to byla výstavní, ale pochvaly od Arséna Wengera se nedočkal. "Doufal jsem, že to v Arsenalu udělá dojem, ale nepřišla žádná reakce. Vůbec nic."

Přesně zakončenou střelou, famózní gólovou asistencí a červenou kartou na vlastní osobu s Uruguayí si o setrvání v Londýně po boku Tomáše Rosického pro příští sezonu možná řekl. "Každý z nás se postupně chopil zodpovědnosti. Já se snažil ze všech sil dát nějaké góly a moji spoluhráči mě v tom podporovali," uvedl po zápase a dodal: "Máme před sebou těžké zápasy, ale tento výsledek by nám měl dodat ten správný pozitivní impuls."

Už před turnajem se Kostaričané nechali slyšet, že by rádi napodobili svou nejslavnější generaci, která na šampionátu 1990 porazila Skotsko a Švédsko a prošla do play-off, kde vypadla s Československem. A utkání s Uruguayí ukázalo, že nešlo jen o plané řeči.

"Ukázali jsme, že jsme připraveni. Vyrazili jsme do války, kterou hodláme vyhrát," prohlásil trenér Jorge Luis Pinto. "Šance na postup se rapidně zvýšila. K soupeřům sice máme respekt, ale všichni věříme, že máme na to, abychom to dokázali," dodal obránce Júnior Díaz.

Kostarika dosud nikdy na šampionátu nedala tři branky a pět předchozích zápasů čekala na vítězství, tentokrát však předvedla velmi dobrý výkon, kterým si zvedla sebevědomí. "Snili jsme o tom, že vyhrajeme první zápas. Teď můžeme snít o tom, že postoupíme. Proč by se to nemělo povést?" prohlásil Díaz a k výkonu Campbella dodal: "Byl to jeden z jeho nejlepších výkonů za reprezentaci."

Zdroj
ČT sport, ČTK, eurofotbal.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články