Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Lamouchi: Nasazení Drogby později byl taktický záměr

Recife - Nasazení kapitána Didiera Drogby až do druhé půle zápasu mistrovství světa s Japonskem bylo podle trenéra fotbalistů Pobřeží slonoviny Sabriho Lamouchiho z části vynucené zdravotním stavem, ale z části i taktickým záměrem. Kouč Pobřeží si totiž byl jistý tím, že příchod zkušeného kanonýra přinese právě takový impuls, jaký nakonec při obratu na 2:1 přinesl. Šestatřicetiletý Drogba měl před startem turnaje zdravotní problémy, přesto překvapilo, když se neobjevil v základní sestavě.

Didier Drogba
zdroj: imago sportfotodienst

Místo něj dostal šanci bývalý hráč pražské Sparty Wilfried Bony, který má za sebou vydařenou sezonu ve Swansea. "Samozřejmě byl Drogba zklamaný, že začal na lavičce, ale o to větší chuť měl, když se dostal do hry," řekl Lamouchi. "Z části to bylo kvůli jeho kondici, protože kvůli zranění odehrál celý zápas naposledy před pár měsíci. Proto jsem se z taktických důvodů rozhodl, že bude pro nás užitečnější, když začne z lavičky," vysvětlil.

Podle něj je totiž Drogba natolik výjimečný hráč, že jeho přítomnost na hřišti ovlivní nejen spoluhráče, ale i protivníka. A to se potvrdilo. Drogba do hry naskočil v 62. minutě za stavu 0:1 a už o dvě minuty později srovnal Bony, který měl více prostoru, jelikož se japonská obrana soustředila na Drogbu. Za další dvě minuty pak z podobné akce rozhodl Gervinho.

"U Drogby je jedno, jestli začíná zápas nebo jde do hry z lavičky, vždycky ovlivní hru. Je to hráč, který mění pravidla hry," prohlásil Lamouchi. "Musel při léčbě podstoupit hodně obětí, aby tu mohl být s námi. Znovu ukázal svou důležitost pro tým a já mu za to děkuji," dodal.

Aurier centry zařídil výhru a vysloužil si pochvalu od Drogby

Důležitost krajních obránců v moderním fotbale potvrdil pravý bek Pobřeží slonoviny Serge Aurier, když jako nejmladší hráč na hřišti připravil pro své spoluhráče oba góly při výhře 2:1 nad Japonskem na mistrovství světa. Stal se tak teprve druhým hráčem Pobřeží, který na MS zaznamenal v jednom utkání dvě asistence. Předtím se to povedlo jen v roce 2010 levému bekovi Arturovi Bokovi.

Pobřeží slonoviny se v utkání dlouho nemohlo prosadit, ale v 64. minutě poslal Aurier krásný centr na hlavu Wilfrieda Bonyho a bývalý hráč Sparty srovnal. Za další dvě minuty přišla téměř totožná akce, tentokráte Aurier našel na přední tyči Gervinha, který rozhodl o výhře. "Mlaďas promluvil do zápasu," ocenil jednadvacetiletého beka francouzského Toulouse kapitán týmu Didier Drogba. "Serge přinesl do hry energii a klid a odehrál opravdu fantastický zápas," dodal.

Gervinho (vlevo) společně s Didierem Drogbou slaví gól
zdroj: ČTK/AP autor: Hassan Ammar

Sám Aurier ani nevěřil tomu, jak vydařený debut na mistrovství světa prožil. "Nemohu tomu uvěřit. Jsem na prvním mistrovství, navíc tady v Brazílii a ještě k tomu takhle pomohu k našemu vítězství. Je to jak sen," prohlásil Aurier. Přihrávky mladého beka ocenil i autor prvního gólu Bony. "Jeho centry byly prostě perfektní. Stačilo mi jen nastavit hlavu a bylo to. Všechno ostatní za mě zařídil tím centrem," chválil spoluhráče Bony.

Aurier, který je odchovancem Lens a od mládí vyrůstal ve Francii, je jedním z mladých hráčů, kteří postupně nahrazují "zlatou generaci" Pobřeží slonoviny v čele právě s Drogbou. V roce 2013 v sestavě vystřídal dlouholetou oporu Emmanuela Ebouého, který se nakonec ani nedostal do nominace. "Je to nejlepší pravý bek ve Francii. A věřím, že se bude ještě zlepšovat a dostane se do anglické Premier League," věští Aurierovi velkou budoucnost Drogba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články