Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jde to i bez Falcaa. Kolumbijci porazili Řecko 3:0

Belo Horizonte – První zápas na mistrovství světa po šestnácti letech Kolumbijcům vyšel. I bez největší hvězdy Radamela Falcaa, který do Brazílie ani neodcestoval, zvítězili Jihoameričané nad Řeckem zásluhou Armera, Gutierréze a Rodrígueze 3:0. Na druhé straně si největší šanci připsali Holebas a Gekas a mistři Evropy z roku 2004 tak musí přemýšlet, co do duelu s Japonskem vylepšit.

Radost kolumbijských fotbalistů
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

První výpad Kolumbijců zastavil po minutě hry Papastathopulos ve velkém vápně. Hned poté se přes Karnezise zkoušel dostat Zuniga. Na druhé straně o chvíli později vypálil Maniatis, ale Ospina jeho pokus v pohodě kryl.

Ve čtvrté minutě už se Kolumbie radovala z gólu zběsilými tanečky na trávníku. Po dobré příhrávce od Cuadrada dopravil míč do sítě Armero. Nutno dodat, že se na tom hodně přičinila i laxní řecká obrana.

Řekové zaskočení rychlou brankou se jen těžko koncentrovali na hru a často ztráceli míč. Odpovědět chtěl Kone, jenže balon mu na dlouhou nohu nesedl. Následná Holebasova standardka z 10. minuty skončila ve zdi.

Hra se poté trochu uklidnila, Kolumbijci vyčkávali a Řekové zkoušeli poprvé více kombinovat. Jihoamerický tým povzbuzovaný mohutnou žlutou podporou v hledišti ale nepropadl do kómatu a pověstnou nepropustnost řecké obrany vyzkoušel hned dvakrát. Poprvé se ve vápně v 16. minutě dostal lehce do šance Ibarbo, kterého odstavil Manolas a zápětí to zkoušel z dálky Gutierréz.

Řecké obraně hodně zatápěl Ibarbo, který byl vidět úplně všude. Carlos Sánchez si za kosu na Samarase odnesl žlutou kartu a Řekové následně dlouho obléhali kolumbijské pokutové území. Nejvýraznější šanci si připsal Holebas ranou vedle levé tyče a kapitán Yepés jen nevěřícně kroutil hlavou. I další ránu, tentokrát od Samarase z úhlu, si Ospina pohlídal.

Řekové následně víceméně přebrali iniciativu, za což mohlo i zranění Gutierréze, který byl do 33. minuty mimo hru, a když už se dostali Kolumbijci k míči, ani jeden pokus o zakončení jim nevyšel. Zvýšit mohl až o tři minuty později Gutierréz, jenž se řítil sám na Karnezise. Manolas jej ale nakonec dostihl a balon vykopl. Na úplném konci mohlo být srovnáno, jenže Ospina fantastickým zákrokem vyrazil bombu Koneho.

Do druhého dějství vstoupilo lépe Řecko, když se Samaras prodral až do vápna. Po čisté hře však teatrálně spadl a dožadoval se penalty, rozhodčí Geiger byl ale jiného názoru. Martínez pak na druhé straně mohl zvýšit nebezpečným projektilem, Karnezis byl ale pozorný. Za Papastathopulosův nehezký faul na Ibarba se pak žlutilo a následná Rodríguezova rána šla do zdi. A stejně trestán byl i Salpingidis po zákroku na Armera.

Řekové zkoušeli od 56. minuty oživit zálohu Fetfatzidisem, který nahradil Salpingidise, jenže už o dvě minuty později vedla Kolumbie 2:0. S výběrem zpod Olympu to začalo vypadat bledě. Gutierréz si s rohem nakrátko poradil výborně, balon šel do prázdné brány. Snížit mohl Gekas, jeho střela se odrazila od břevna a vzápětí šel dolu místo Mitroglua.

Karnezis inkasuje v duelu s Kolumbií
zdroj: Isifa

Hra pak odsýpala bez větších šancí. Kolumbijci hráli v klidu, nebyli ani moc aktivní, a Řekové začali vypadat deprimovaně. Jackson Martínez, vycházející kolumbijská hvězda, naskočil do hry až v 75. minutě za Gutierréze. Na druhé straně chtěli Řekové přece jen něco zkusit s veteránem Karagounisem za Koneho. Nedařilo se, byť se do vápna dostali. Ani pád Torosidise v pokutovém území ale penaltu nepřinesl.

Největší šanci Řecka v posledních deseti minutách si připsal Samaras, ale jeho přízemní střela šla jen vedle Ospinovy brány. Kolumbie jinak držela balon a zkoušela ještě vykombinovat gólovou tečku. To se jí nakonec zásluhou Rodrígueze v posledních chvílích zápasu podařilo. Z představení na stadionu Mineirao tak mohla odcházet nadmíru spokojená.

Kolumbie - Řecko 3:0 (1:0)

Branky: 5. Armero, 58. Gutiérrez, 90.+3 Rodríguez. Rozhodčí: Geiger - Hurd (oba USA), Fletcher (Kan.). ŽK: C. Sánchez - Papastathopulos, Salpingidis. Diváci: 57 174.

Kolumbie: Ospina - Medina, Zapata, Yepes, Armero (74. Arias) - Cuadrado, Aguilar (68. Mejía), Rodríguez, C. Sánchez, Ibarbo - Gutiérrez (76. Martínez). Trenér: Pekerman.

Řecko: Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Cholevas - Salpingidis (58. Fetfatzidis), Maniatis, Katsuranis, Kone (78. Karagunis), Samaras - Gekas (64. Mitroglu). Trenér: Santos.

José Pekerman (trenér Kolumbie): "Z výsledku mám radost, protože někteří hráči se na šampionátu představili úplně poprvé. Ale takhle jsme si to naplánovali. Některé věci nám vyšly, některé ne, myslím však, že jsme ukázali, že jsme na mistrovství dobře připraveni."

Fernando Santos (trenér Řecka): "Prohra 0:3 nejde omluvit. Prvních pět deset minut jsme měli problémy, protože jsme nebyli dostatečně koncentrovaní. Po první brance jsme začali hrát, zápas jsme kontrolovali a měli jsme remizovat."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články