Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Xavi po debaklu: Nejhorší porážka mé kariéry

Salvador (Brazílie) - Jak španělským, tak nizozemským hráčům se nechtělo věřit, že zápas skončil tak, jak skončil. Jenže zatímco Holanďané zažívali extázi, Španělsko si bylo vědomo toho, že debakl 1:5 může mít dalekosáhlé důsledky. A Xavi Hernández se proto nezdráhal porážku s Oranjes označit za nejhorší ve své kariéře.

Zdrcený Xavi
zdroj: EFE autor: JuanJo Martin

"Je to nejtěžší porážka mé kariéry. Byl to hrozný zápas, debakl. Udělali jsme všechno špatně," prohlásil čtyřiatřicetiletý Xavi. "Jediným pozitivem je, že se to stalo v prvním zápase, a tak stále žijeme a můžeme zabojovat o postup," dodal.

Po většinu první půle Španělé prakticky kontrolovali hru a zdálo se, že utkání zkušeně dovedou do zdárného konce. Nizozemská defenziva působila chatrně a dezorganizovaně. Jenže potom Robin van Persie geniálně naskočil hlavou na centr od Dalyeho Blinda a přeloboval Ikera Casillase.

Branku si kapitán nizozemské reprezentace náležitě - a zaslouženě - užil. "Abych byl upřímný, byl to opravdu skvělý gól. S ohledem na okolnosti to možná byl gól mé kariéry," prohlásil útočník Manchesteru United. "Viděl jsem, že je Casillas trochu z branky, tak jsem se ho rozhodl lobovat. Byl to trochu risk, ale nemohlo to dopadnout lépe. Takové góly padají jednou za život," dodal Van Persie.

Gól těsně před koncem první půle nastartoval Nizozemce k fenomenálnímu obratu. Španělé vůbec nebyli schopni hrát svůj styl hry, podržet míč v delším časovém úseku a až na šanci Fernanda Torrese v závěru zápasu se nedostali k příležitostem. "Ani nemohu najít slova, jak to vysvětlit," řekl trenér Vicente del Bosque. "Nebudu ukazovat prstem na nikoho. Ať už na Ikera, nebo někoho jiného. Nezvládli jsme to jako tým. Obrana to není jen jeden hráč, ale všech jedenáct," dodal. 

Naopak Nizozemci v druhém poločase na svého soupeře vystartovali a spustili naprostou smršť. V záloze presovali své protihráče a ihned odevzdávali balony na dva své nejnebezpečnější a nejzkušenější hráče, kteří Španěle zcela drtili. "Arjen Robben se trefil hned po poločase, což soupeře zlomilo. Pak jsme hráli tak, že jsme mohli vyhrát ještě větším rozdílem. Byl to od nás skvělý výkon," řekl Van Persie, kterého pochválil i trenér Španělů Vicente del Bosque. "Trhal naši obranu na kousky. Zničil nás," prohlásil zkušený kouč.

Taktiku jeho protějška Louise van Gaala chválil i španělský tisk. "Vymyslel skvělý plán, jak umlčet španělské záložníky, ze kterých se stal stroj na ztracené míče," uvedl deník Sport. "O zbytek se postaraly dárky španělské obrany a Ikera Casillase. Nizozemci tak dokonali nečekanou a slavnou odplatu za porážku ve finále před čtyřmi lety."

Del Bosqueho týmu příliš nepomohl brankář Iker Casillas, jehož výkon byl velmi nejistý. Brankář Realu Madrid zavinil čtvrtou branku, když mu odskočila zpětná přihrávka a van Persie jeho zaváhání bez problému využil. "Nedělal jsem věci, jak bych měl," přiznal po utkání Casillas. "Určitě to nebyl z mé strany povedený zápas a nezachytal jsem na své úrovni. Proto přijímám veškerou kritiku," dodal brankář.

Casillas věří, že Španělé na tvrdou ránu zapomenou a dají vše do zbývajících zápasů ve skupině. "Teď musíme jít dopředu, příliš to neřešit, tvrdě dřít a soustředit se na příští zápas s Chile, který pro nás bude jak finále mistrovství světa," připomněl Casillas, že Španělé už si nemohou dovolit další zaváhání.

Naopak Nizozemci přes euforii nyní vědí, že podobný výkon bude jen velmi těžké zopakovat. Ostatně před šesti lety na Euru 2008 zažili něco podobného - v prvním utkání smetli 3:0 Itálii, jenže poté začaly jejich výkony stagnovat a vypadli ve čtvrtfinále po ruské kanonádě. "Už jsem byl na pěti velkých turnajích, takže vím, že tohle je teprve začátek, uvědomuje si van Persie. "Nemůžeme být nadšeni z prvního vítězství, protože jsou to jen tři body a to na postup ze skupiny nestačí."

Vítěz Eura 2008 Španělsko si mezitím od španělského tisku vyslechlo tvrdou kritiku. "Bylo to horší než ta nejhorší noční můra, kterou si lze představit. Zvlášť pro tým, který od roku 2008 na mistrovstvích Evropy a světa dostal v každém zápase maximálně gól. Byl to totální kolaps, peklo, pohroma. Španělsko skončilo po chaotické druhé půli v marastu - a přitom mohlo být mnohem hůř," napsal deník El País.

Taková drtivá porážka nyní znamená, že pro Španěly tento zápas není jen reprízou nečekané úvodní porážky 0:1 na minulém MS od Švýcarska. Brankový rozdíl a síla týmů ve skupině znamená, že pokud Nizozemci zvítězí nad Austrálií, mají o účasti mezi šestnácti nejlepšími prakticky jasno. O druhém postupujícím tak může rozhodnout příští utkání mezi Španělskem a Chile. "Příští zápas s Chile pro nás bude jak finále mistrovství světa," říká nekompromisně Casillas.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články