Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Chile nikoliv bez obtíží zdolalo Austrálii 3:1

Sao Paulo – V souboji slabších výběrů skupiny B byli zdatnější chilští fotbalisté, kteří zvítězili 3:1 nad Austrálií. Napomohly jim k tomu dvě slepené branky z úvodu první půle, poté však Chile takříkajíc odešlo a iniciativu nabrala Austrálie. Dokázala však jen snížit díky brance Cahilla, na vyrovnávací gól a smírný bod to však nestačilo. V nastavení pak třetí branku přidal ranou z dálky Beausejour.

Slavící Chilané
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Liu Dawei

Aktivněji začalo Chile – míč si držel u nohy Arturo Vidal se spoluhráči a Australané se spíše soustředili na to, aby nevyrobili nějakou fatální chybu. Ostatně, do této úlohy je stylizovala i média před zápasem, přece jen od mladého a nepříliš zkušeného australského týmu se v Brazílii příliš nečeká. Věc se však nedá zlehčit a připsat Austrálii jen roli statistů: Utkání se vyvíjelo poměrně v rovnováze.

Ve dvanácté minutě se však již vyjevila herní kvalita chilského mužstva. Aranguíz se proháčkoval u čáry, vrátil míč do šestnáctky, tam ho jiný spoluhráč vrátil k Sánchezovi – a ten prostřelil brankáře u bližší tyče. Brzy bylo ještě lépe, když Jorge Valdivia ranou zhruba z hranice vápna zaskočil Ryana. Jeho prudký pokus zaplaval a skončil těsně pod břevnem.

Hra se poté zklidnila a vzrušení nastalo snad jen při obranných eskapádách australského beka Davidsona, kterému takříkajíc zavařil vlastní spoluhráč špatnou zpětnou přihrávkou. Před dotírajícím Sanchezem však míč ustrážil. A Australanům se pak dařilo i na druhé straně hřiště než je jejich obranné pásmo: Cahill zase jednou ukázal svůj excelentní výskok, předskočil svého strážce a snížil na 1:2. Takovým výsledkem se také uzavřela první půle.

Utkání Chile – Austrálie
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Li Ming

V úvodu druhých 45 minut pak vzbudil menší kontroverze Cahill, kterého jeden z chilských stoperů držel za dres v pokutovém území. Australský lídr chtěl penaltu, rozhodčí však zůstal neoblomný – a pravděpodobně správně, vždyť takových incidentů bývá v utkáních vícero. O pár minut později pak právě Cahill skóroval a radoval se, jak se však vzápětí ukázalo, zbytečně. Stál totiž ve zřetelném ofsajdu a skóre se neměnilo.

Iniciativu nicméně stále více prokazovali Australané: Bresciano pořádně protáhl Brava, který jen konečky prstů vyškrabával jeho přízemní střelu. Na druhé straně se hrdinou stal Wilkinson, jenž vykopl do sítě se řítící míč pár centimetrů před čárou.

Hra pak byla hodně rozkouskovaná, neustálou hrozbou byl nepředvídatelný Cahill, Chile působilo rozhozeně a nejistě. Ze hry šly dolů opory Valdivia i Vidal, ani hráči, kteří je nahradili, však nepřinesli větší jistotu. Australané naproti tomu s nabývajícími minutami usilovali o vyrovnávací branku.

Ta však nepřišla, naopak – v druhé nastavené minutě se ranou z dálky prosadil střídající Beausejour a dal Chile finální jistotu. Jihoameričané tak berou tři body i příznivé skóre (neboť právě ono rozhoduje při dělbě bodů), Austrálie vyšla navzdory sympatickému výkonu naprázdno.

Chile - Austrálie 3:1 (2:1)

Branky: 12. Sánchez, 14. Valdivia, 90.+2 Beausejour - 35. Cahill. Rozhodčí: Doue - Yeo (oba Pobřeží sl.), Birumushanu (Burundi). ŽK: Aránguiz - Cahill, Jedinak, Milligan. Diváci: 40.275.

Chile: Bravo - Medel, Jara, Mena - Isla, Aránguiz, Vidal (60. Gutiérrez), Díaz - Valdivia (68. Beausejour), Sánchez, Vargas (87. Pinilla). Trenér: Sampaoli.

Austrálie: Ryan - Franjic (49. McGowan), Spiranovic, Wilkinson, Davidson - Bresciano (78. Troisi), Jedinak, Milligan - Oar (69. Halloran), Leckie, Cahill. Trenér: Postecoglou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články