Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Internacionál Jelínek: Kdyby Bílek odešel dřív, kvalifikace by se třeba zachránila

Praha – Bývalý fotbalový reprezentant Josef Jelínek se už nemůže dočkat světového šampionátu v Brazílii. Fandit bude domácím, k nimž má kladný vztah od roku 1962. Tehdy se na MS v Chile střetla československá reprezentace právě s Brazilci a nakonec si do Prahy vezla stříbrné medaile. "Je to v kolébce kopané, oni to mají v krvi, každý má u sebe balon – na pláži, na ulici. Těším se," uvedl. Zároveň v Interview ČT24 poznamenal, že pokud by bývalý trenér české reprezentace Michal Bílek odešel od týmu dřív, mohli být v Brazílii i Češi.

Jelínek doufá, že mu prožitek z mistrovství nezkazí nějaký komentátor s tendencemi probírat věci, které k fotbalu nepatří. "Kolikrát si u televize i vypnu zvuk, když komentátor povídá o nějakých perličkách. Třeba že se nějaký hráč rozvádí. Mně stačí dívat se na hráče, úsudek si udělám sám. Historky pak jdou k tomu, že už je to bulvár," uvedl.

Hlavní město Brazílie navštívil loni spolu s Josefem Masopustem. "Třeba Národní stadion Maného Garrinchy je nádherný, všechno je na sluneční energii… Ale zažili jsme tam také demonstraci, kdy jsme byli na rozhledně a na stadion se dívali z dálky. Najednou před tou arénou vyházeli z aut pneumatiky a za hodinu byla Brasílie ve velkém kouři," zavzpomínal.

Je nám líto, video expirovalo.
Internacionál Josef Jelínek: Brazilci mají fotbal v krvi

Od dob, kdy se Jelínek proháněl po trávníku s balonem, uplynula už řada let. Jak ale internacionál, který nastupoval za Duklu říká, jedno se nezměnilo – móda. "Fotbal se tvoří, jako se tvoří dění ve státě. Jde to pořád výš a výš. Ale když je parta, tak jde všechno. A třeba móda k tomu patří. My jsme na tom tady ale tak dobře nebyli jako národní mužstvo teď, když fasuje od ponožek přes kapesníky," řekl Jelínek.

Na erární šedé kalhoty a tmavě modré sako, s nímž letěl do Chile, nevzpomíná rád. "Smrdělo to naftalínem a byly to věci, v nichž byli olympionici v Melbourne. Když jsme přijeli, automaticky jsme se z toho hned všichni vysvlíkli, protože to bylo pro ostudu. Raději jsme chodili v teplákách," dodal.

Mrzí ho, že na mistrovství se nakonec neprobojoval i český tým. Podle Jelínka je to důsledek pozdního odchodu kouče Michala Bílka od reprezentace. "Bílek měl odejít dřív a možná, že kvalifikace by se zachránila. Měl dávat šanci mladším, aby je mohl zabudovávat do mužstva. Pak tam je ale ještě další atribut, a tím jsou manažeři a agenti," řekl Jelínek, který ale věří novému lodivodovi Pavlu Vrbovi při budování nového mužstva. "Myslím, že Pavel Vrba byl dobrý krok. Záleží, aby měl prostor, a ne, že po pěti zápasech ho novináři začnou kritizovat, že se má hrát takový a takový systém. Co Čech, to trenér."

Jelínek věří, že mistrovství světa vyhrají Brazilci. "V Brazílii máme mnoho kamarádů ze šampionátu v Chile, kteří ještě žijí, takže Brazílii budu fandit. Když už do toho dali tak velké peníze, tak aby se jim to vrátilo. Když nebudou mistři světa, vrátí se jim to desetkrát tak, že s hráči nikdo nepromluví."

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články