Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Stadion v Sao Paulu zářil barvami. Dvacáté MS zahájil slavnostní ceremoniál

Sao Paulo – Ještě před zápasem domácí Brazílie s Chorvatskem byly desítky tisíc diváků na stadionu v Sao Paulu a stovky milionů po celém světě svědky slavnostního zahájení dvacátého mistrovství světa. Šampionát s přízvisky nejdražší nebo také nejproblémovější zahájila velkolepá show. Brazílie představila svou přírodu, národní hudbu i tance. Na závěr zpěvačky Claudia Leitte, Jeniffer López a rapper Pitbull přednesli oficiální píseň We Are One.

Během půlhodinové show, které dominoval obří míč ve středu hřiště složený z 90 tisíc LED diod, organizátoři představili Brazílii ze tří pohledů. Prvním tématem byl amazonský deštný prales, následovala přehlídka brazilských tanečních stylů a kultury. Poté tanečníky vyhnali ze hřiště rozhodčí s červenými kartami a přehlídka končila fotbalovým představením.

Show připravila skupina Franca Dragoneho, který býval šéfem světoznámého cirkusu Cirque de Soleil. Režie se ujala členka belgické skupiny Daphne Cornez. Aktéry byli především Brazilci z tanečních a uměleckých škol. Náklady na představení činily osm milionů dolarů (asi 161 milionů korun).

Oproti předchozím šampionátům se nekonalo oficiální zahájení z úst hlavy státu, přestože prezidentka Dilma Rousseffová byla na stadionu mezi čestnými hosty. Navzdory původním informacím se neuskutečnil ani slavnostní výkop, o který se měl postarat paraplegik za pomoci speciálního robotického obleku. Šampionát symbolicky odstartovalo vypuštění bílých holubic míru jen několik vteřin před výkopem, když brazilští a chorvatští hráči byli seřazeni kolem středového kruhu.

V ulicích Sao Paula mezitím vládly nepokoje. Úvodní den šampionátu provázely rozsáhlé demonstrace a v dějišti zahajovacího zápasu se skupina radikálních odpůrců MS pokusila zablokovat jednu z hlavních tříd vedoucích ke stadionu. Policie proti nim použila i slzný plyn.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články