Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Má fotbal logiku? Musí mít. MS vyhraje někdo z úzkého kruhu favoritů, říká Lička

Ostrava – Někdejší vynikající československý útočník Tomáš Pospíchal kdysi pronesl, že fotbal nemá logiku. Bývalý fotbalista a současný generální manažer Baníku Ostrava s tím ne úplně souhlasí. Alespoň na mistrovství světa se logika podle něj vždy projeví a vyhraje jeden z favoritů. I tentokrát má podle Ličky šanci na vítězství jen úzká skupina týmů.

Je nám líto, video expirovalo.
Lička: Nové míče jsou výhodné pro střelce, ale trápí brankáře

"Má a musí mít," odpověděl Lička na otázku, jestli má fotbal logiku. "Na jednom utkání nebo v krátkodobé soutěži není tak výrazná," uvedl s poukazem na pohárová střetnutí nebo jednotlivé zápasy.

Na turnaji, jako je světový šampionát, už ale papírové předpoklady ve výsledku platí. "Je to jen malinká skupina, která má předpoklady k tomu, aby se mohla stát mistrem," uvedl a vyjmenoval tradiční adepty – Brazílii, Argentinu, Německo nebo Španělsko. "Mužstva jako Holandsko, Francie nebo Belgie nebo asi i jiné prokážou výbornou výkonnost a dostanou se třeba i dál, ale myslím si, že argumenty, aby se staly mistrem světa, nemají," dodal.

Jaký bude šampionát podle Vernera Ličky?

"Určitě bude výborný, ale nemyslím si, že bude v něčem zásadně lepší než minulé mistrovství nebo šampionát v Německu."

Verner Lička jeden ze svých hráčských vrcholů prožil na olympijském turnaji v Moskvě, kde Československo vybojovalo zlaté medaile. Od té doby se fotbal hodně proměnil. "Dnešní fotbal je postaven na jiném způsobu hry. Vyžaduje silnější mentalitu, vyšší kondici, větší rychlost. Fotbal je dneska úplně jinde," popsal Lička.

A nejen systém hry a hráči se mění. Na mistrovství v Brazílii se bude hrát s míčem Brazuca, který se zařadil do řady moderních míčů, které vycházejí z dlouholetého výzkumu nejrůznějších parametrů. Podle Ličky prošly míče obrovským vývojem. "Tyto míče jsou ustálenější. Myslím si, že to prospívá hlavně tomu, že míče jsou rychlejší a střela je efektivnější, falše fungují lépe. Střelci mají více možností, aby brankáře překonali," vysvětlil Lička.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články