Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Příčina Sneijderova návratu do formy? Bojová umění

Salvador (Brazílie) - Vloni byl holandský tahoun z minulého MS Wesley Sneijder z formy, v národním týmu přišel o kapitánskou pásku, a dokonce vypadl ze základní sestavy. Teď je ale vše jinak. Čerstvě třicetiletý středopolař je zpět a na světovém šampionátu v Brazílii má stejně jako před čtyřmi lety patřit k hlavním zbraním obhájců stříbra. Hned v prvním duelu se Španělskem si připíše 100. reprezentační start. Utkání Španělsko - Nizozemsko sledujte živě na ČT sport a našem webu od 21:00, komentuje Jaromír Bosák.

Wesley Sneijder
zdroj: ČTK/AP autor: Wong Maye-E

"Týden plný milníků pro mě nebude znamenat vůbec nic, pokud Španělsko neporazíme," řekl Sneijder přímo v Brazílii, kde v pondělí oslavil 30. narozeniny.

Před rokem přitom vůbec nebylo jisté, že na světovém šampionátu bude startovat. Po odchodu z Interu Milán se nemohl chytit v novém působišti Galatasarayi Istanbul, trápily ho zdravotní problémy a nizozemský kouč Louis van Gaal otevřeně zpochybnil jeho fyzickou připravenost a další kariéru v národním týmu.

Sneijder si vzal kritiku k srdci a i díky tréninku bojových umění se dostal zpět do formy. "Získal jsem díky tomu větší výbušnost na prvních metrech, mám pocit, že jsem z toho těžil," uvedl.

Loni v září se vrátil do nizozemské základní sestavy a na šampionátu by už měl opět patřit k hlavním oporám týmu. Byť už ne s kapitánskou páskou, kterou po něm převzal Robin van Persie. "Vše, co o mně bylo řečeno v minulosti, je zapomenuto. Také otázka kapitána. Koukám dopředu. Nejsem kapitánem, ale lídrem jsem zůstal," uvedl Sneijder.

Nizozemci věří, že by Sneijder mohl zopakovat čtyři roky staré výkony z Jižní Afriky. Na turnaji patřil k nejlepším hráčům a s pěti vstřelenými góly spolu s dalšími třemi hráči ovládl tabulku kanonýrů. Velkou měrou přispěl k tomu, že Nizozemsko došlo až do finále.

Louis van Gaal o formě Sneijdera:

"Wesley je ve výborné kondici. Pokud zůstane ve formě, může pro nás hodně znamenat. Mám z toho neuvěřitelnou radost."

Smrtící brejky

Sneijder je přesvědčen, že Nizozemci mohou Španělsko porazit. Těžit chtějí z brejků. "Samozřejmě, že můžeme vyhrát. Ukázali jsme, že když je správně použijeme v kritických chvílích, může to být smrtelně nebezpečné," uvedl Sneijder.

Chtěl by startovat i na příštím šampionátu. "Když mi bylo 21, 22 let, myslel jsem si, jak jsou třicetiletí fotbalisté staří a že pomalu končí s kariérou. Teď jsem jedním z nich. Ale doufám, že budu pokračovat dál. Myslíte, že je to můj poslední turnaj? Zbláznili jste se? V dalších čtyřech letech se mě nezbavíte," smál se Sneijder.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články