Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Míč pro mistrovství světa: Brazuca by zklamat neměla

Praha – Před čtyřmi lety v JAR hráči nad chováním míče jménem Jabulani kroutili hlavou. Firma Adidas, která bude vyrábět oficiální míče až do šampionátu v roce 2030, pochvalu nedostala. Letos má být vše jinak i díky zdokonaleným vlastnostem za letu ve vzduchu. K tomu na povrchu modrá, zlatá a zelená v neobvyklých křivkách. To je Brazuca, míč pro fotbalové mistrovství světa v Brazílii.

Právě design je možná nejextravagantnější v historii. Inspirací údajně byly brazilské náramky pro štěstí. Křivolaký design by měl připomínat meandry řeky Amazonky. Váží pouhých 437 gramů a za 72 hodin používání ztratí pouhých 7 % tlaku. Švy jsou dlouhé a hluboké. Jejich průměrná hloubka je 1,56 milimetru, tedy o polovinu více než u běžného míče a třikrát více než u Jabulani. Navíc je míč pokrytý "výčnělky", takže je ještě méně hladký, než se na pohled může zdát. Dohromady všechny parametry znamenají, že Brazuca by se měla chovat spíše jako klasický míč.

Balony byly testovány téměř dva a půl roku a vyzkoušelo je více než šest set fotbalistů, mezi nimi například mistr světa a míčový kouzelník Zinédine Zidane či jeden ze současných lídrů německého nároďáku Bastian Schweinsteiger. Adidas se chtěl vyhnout kritice a poslal vzorek i Messimu. "Měl jsem tu možnost ho testovat a je skvělý," prohlašoval o novince hvězdný Argentinec.

Volby jména pro míč se loni zúčastnilo více než milion brazilských fanoušků. Vítězný návrh (slovo "brazuca" znamená národní hrdost Brazilců) podpořilo více než 70 % z nich. V konečném výběru byly také názvy "Bossa Nova" a "Carnavalesca". Po slavnostním představení 3. prosince 2013 byl míč celosvětově uveden na trh. V Brazílii ho každé dítě, které se narodilo tentýž den, dostalo jako dárek.

Je nám líto, video expirovalo.
Výrobce míčů: Ideální balon ještě neexistuje
zdroj: ČTK

Přehled oficiálních míčů pro závěrečné turnaje MS:

Telstar (MS 1970 – Mexiko)

Míč dostal název Telstar, protože šampionát byl vůbec prvním MS vysílaným živě v televizi. Jeho vzhled měl pomoci viditelnosti na černobílých obrazovkách.

Telstar Durlast/Chile Durlast (MS 1974 – SRN)

Populární Telstar se použil i v Německu 1974. Jedinou změnou byly zlaté nitě místo černých a různá barevná provedení. Nejčastější byla kromě klasické bíločerné kombinace i celobílá.

Tango (1978 – Argentina)

Design Tango Durlast představoval eleganci, dynamiku a vášeň. Balon měl lepší vlastnosti při povětrnostních vlivech. Míč využili také organizátoři při olympijských hrách a mistrovství Evropy.

Tango Espaňa (MS 1982 – Španělsko)

Nový míč si prošel několika inovacemi. Zlepšil svoje letové vlastnosti díky testech v aerodynamických tunelech a hlavně měl nové nepromokavé švy, což výrazně snížilo jeho hmotnost při mokrých zápasech. Existuje několik barevných verzí (oranžová a žlutá), včetně speciálního modelu pro umělé osvětlení, tvrdé povrchy a futsal.

Azteca (MS 1986 – Mexiko)

Míč pojmenovaný po starobylém mexickém národu byl první oficiální míč vyrobený ze syntetického materiálu. Měl větší odolnost, schopnost udržet tvar a lepší vodotěsnost. Ve vysokých nadmořských výškách šampionátu se projevil výborně. Design inspirovaly aztécká architektura a nástěnné malby.

Etrusco Unico (MS 1990 – Itálie)

Kromě světového šampionátu v Itálii byl mnohými oblíbený míč oficiálním i na mistrovství Evropy 1992 a na olympijských hrách 1992. Byl vyrobený z kvalitních syntetických vláken. Design je inspirovaný národem Etrusků. Ve středu každé triády byly hlavy tří etruských lvů.

Questra (MS 1994 – USA)

Vyroben z pěti různých materiálů, přičemž nejsvrchnější slupka je z odolného a flexibilního polyuretanu. Při jeho designu se inspirovali americkým vesmírným programem a jeho snahou o cesty ke hvězdám. Byl zase o něco více vodotěsný a navíc rychleji letěl. Hráči si libovali ve větší přesnosti.

Tricolore (MS 1998 – Francie)

Poprvé se hrálo s multibarevným míčem. Jméno získal díky barvám francouzské trikolory. Balon byl zase o něco rychlejší a měkčí než jeho předchůdci. Poprvé se nevyráběl v Evropě, ale různě po světě (například v Maroku, USA a Thajsku).

Fevernova (MS 2002 – Japonsko a Korea)

Od dob Tanga prošel generální designovou obměnou, která se inspirovala v asijských kulturách. Jeho dráha letu byla přesnější a více předvídatelná. Míč údajně neměnil letové vlastnosti až do rychlosti 131 kilometrů za hodinu. Mnoho hráčů si ale na míč stěžovalo. Brazilec Rivaldo tvrdil, že Fevernova létá příliš daleko. Jeho spoluhráč Edilson nadával na přílišnou světlost. Naopak David Beckham si liboval v jeho výjimečné přesnosti.

Teamgeist (MS 2006 – Německo)

Každý míč měl speciálně potisk se jmény soupeřících reprezentací, datem utkání a stadionem. Vynikal naprosto dokonalým tvarem, byl to nejkulatější míč historie, a absorpcí vody pod 0,01 procenta. Tradičních 32 dílů pláště výrobce nahradil čtrnácti. Adidas připravil poprvé pro mistrovství světa 2006 speciální míč určený pro finálový zápas. Zlatá barva symbolizovala důležitost finále.

Jabulani (MS 2010 – JAR)

Jeho název znamená v jihoafrickém domorodém jazyce "oslava". Míč měl jedenáct barev, přičemž každá představuje jeden z jazyků místních komunit. Jabulani tak představoval obrovskou rozmanitost této země. Jabulani byl první míč mistrovství světa, který byl dokonale vodotěsný. Díky novým technologiím vydržel déle kulatý než všechny předchozí.

Zdroj
technet.cz, ČTK, YouTube, fotbalnaplno.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články