Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Argentina: Kempes, Maradona... Dovede i Messi tým k titulu?

Původ názvu Argentina pochází z latinského výrazu pro stříbro. Ale argentinská reprezentace nechce dostát tomuto pojmenování, touží po zlatu. V roce 1978 dotáhl jako nejlepší střelec šampionátu domácí Argentinu k titulu Mario Kempes, o osm let později Diego Maradona. Nyní Jihoameričany táhne Lionel Messi. Všechny tyto hráče spojuje modrobíle pruhovaný dres s desítkou na zádech. Stvrdí titulem Messi svou nesmrtelnost a zařadí se definitivně mezi trojici uctívaných symbolů?

Trenér Alejandro Sabella vede tým od roku 2011. Jako hráč hrál za národní mužstvo jen hrstku zápasů, ale brzy si získal reputaci – dokázal sestavit vyvážený manšaft, který umí využívat svou chytrost. "Je to velmi inteligentní a charakterní člověk. Má trenérský talent. Zpočátku byly pochybnosti, ale myslím si, že brzy se dostavily dobré výsledky," komentuje kouče defenzivní opora týmu Pablo Zabaleta.

Messi a 40 útočníků. Ale kdo do obrany a do branky?

Argentina se opírá o nejstarší tým ze všech účastníků, jeho věkový průměr je 28,43. Argentinským mottem tedy budiž zkušenost a jasný lídr. Prvním Sabellovým trenérským rozhodnutím bylo, že z Messiho udělal kapitána a tým postavil plně na jeho schopnostech. Messi toho odehrál během kvalifikace nejvíce ze všech hráčů a vstřelil nejvíce branek. Ale není tu jen on. Útočné schopnosti prvotřídní kvality mohou nabídnout Gonzalo Higuaín, Sergio Agüero nebo Ezequiel Lavezzi a své umí říci do ofenzivních hrátek jistě i záložník Ángel Di María. Podle očekávání zůstal stranou nominace Carlos Tevéz.

Program Argentiny v základní skupině F

15. června 00:00: Argentina - Bosna a Hercegovina (Rio de Janeiro)

21. června 18:00: Argentina – Írán (Belo Horizonte)

25. června 18:00: Nigérie – Argentina (Porto Alegre)

"Když máte tak skvělé útočné hráče, obrana se nepovažuje za tak dobrou, ale i v ní máme hráče, kteří působí v nejlepších klubech na světě," zdůrazňuje argentinský kouč. Vpravo hrává tradičně Pablo Zabaleto, opora Manchesteru City. Ve středu většinou nastupují  Ezequiel Garay, který měl velký podíl na finálové účasti Benfiky Lisabon v letošním ročníku Evropské ligy, a Federico Fernández, hrající Sérii A za Neapol. Nalevo bude stát nejspíše Marcos Rojo ze Sportingu Lisabon.

"Myslím, že defenzíva je jednoznačně nejslabším článkem mužstva," upozorňuje novinář z listu La Nación Daniel Arccuci i s poukazem na obsazení brankářského postu. "V brance máme Sergia Romera, který ale nechytá v klubu pravidelně." Romero momentálně hostuje v Monaku a zatím se marně rve o pozici jedničky s Chorvatem Danijelem Subasičem.

Sabella nasazuje obvykle dva nebo tři útočníky. Hru záložní řady staví především na Javieru Mascheranovi. Obrannou řadu skládá podle charakteru soupeře. Někdy Sabella vsadí i na systém se třemi obránci, přičemž krajní beci brání osobně a podporu dostávají od záložníků.

Sen o duelu s Brazílií

Pochybnosti o týmu s nepříliš zkušenými obránci narostly po nevydařeném vstupu do kvalifikace. Argentinci doma nedokázali porazit Bolívii a prohráli ve Venezuele. Zlomové bylo vítězství nad Kolumbií 2:1. Tehdy dostal Messi k sobě parťáka Agüera a konečně zářil v národním týmu jako v Barceloně.

Od té doby šli modrobílí opravdu od vítězství k vítězství a prohráli už je jednou – v posledním zápase v Uruguayi 2:3. Nakonec celou jihoamerickou kvalifikaci Argentinci opanovali a nenechali nikoho na pochybách, že pošestnácté v historii nebudou chybět na největším turnaji.

Na něm by si mohli zahrát se svým odvěkým rivalem Brazílií – a vzhledem k losu by to mohlo být třeba až ve finále. "Hrát s Brazílií v Brazílii je něco mimořádného. Naše rivalita bude ještě nelítostnější," říká Sabella. Ale k tomu je ještě potřeba udělat hodně kroků. Argentinci mají v základní skupině F za soupeře Bosnu a Hercegovinou, Írán a Nigérii.

Tip redakce webu ČT sport na umístění: Finále

Konečná nominace Argentiny

Brankáři: Sergio Romero (Sampdoria Janov/It.), Mariano Andújar (Catania/It.), Agustín Orión (Boca Juniors).

Obránci: Pablo Zabaleta, Martín Demichelis (oba Manchester City/Angl.), Federico Fernández (Neapol/It.), Ezequiel Garay (Benfica Lisabon/Portug.), Marcos Rojo (Sporting Lisabon/Portug.), Hugo Campagnaro (Inter Milán/It.), José Basanta (Monterrey/Mex.).

Záložníci: Javier Mascherano (FC Barcelona/Šp.), Fernando Gago (Boca Juniors), Lucas Biglia (Lazio Řím/It.), Maxi Rodríguez (Newell's Old Boys), Ricardo Álvarez (Inter Milán/It.), Augusto Fernández (Celta Vigo/Šp.), Ángel Di María (Real Madrid/Šp.), Enzo Pérez (Benfica Lisabon/Portug.).

Útočníci: Lionel Messi (FC Barcelona/Šp.), Gonzalo Higuaín (Neapol/It.), Sergio Agüero (Manchester City/Angl.), Rodrigo Palacio (Inter Milán/It.), Ezequiel Lavezzi (Paris St. Germain/Fr.).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články